07.11.22

Styrelsen for Patientsikkerhed fremhæver Horsens-projektet 'Sikre forløb og overgange for patienter med dysfagi' som en særligt vellykket lokal indsats, der kan bidrage til at forbedre patientsikkerheden. Derfor indgår projektet nu i styrelsens samling af ti projekter, som deles til inspiration og læring.

Styrelsen for Patientsikkerhed udgiver hvert år udvalgt beskrivelser af vellykkede lokale indsatser, der har bidraget til at forbedre patientsikkerheden i regioner og kommuner – som de kalder 'Lokale indsatser for patientsikkerhed'.

Beskrivelserne er udvalgt, fordi de i særlig grad kan bidrage til inspiration og læring på tværs af sundhedsvæsenet. Store og små indsatser, der forbedrer patientsikkerheden, fortjener at blive delt til inspiration og læring.

I år er et af temaerne dysfagi, og Hospitalets Fysio- og Ergoterapi har i den forbindelse bidraget med Sikre forløb og overgange for patienter med dysfagi - Styrelsen for Patientsikkerhed som er ét af de ti projekter, Styrelsen har udvalgt.

Indsatsen er udvalgt, fordi den omhandler vigtige problemområder og peger på mulige løsninger, og fordi den i særlig grad egner sig til inspiration.

Projektets formål og resultat

Formålet med projektet var at forbedre sektorovergangen for patienter med dysfagi. Forudsætninger og viden om arbejdet med dysfagi skulle ensrettes, og der skulle etableres en fælles forståelse og et fælles sprog om dysfagi på tværs af sektorer for at skabe et mere sammenhængende forløb.

Indsatsen har bidraget til et mere sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer. Fokus på sektorovergange er øget via et fælles sprog, en fælles forståelse og kommunikation på tværs blandt ergoterapeuter og andre samarbejdspartnere.

Der er også kommet en bedre forståelse for hinandens praksis, og det er blevet lettere at klæde hinanden på ved drøftelser og tiltag til at fortsætte forløb, fx gennem genoptræningsplaner og indlæggelsesrapporter.

- I Fysio- og Ergoterapien har vi haft dysfagi som et fokusområde igennem flere år. Vi har bl.a. arbejdet på at implementere ny viden meget målrettet, så vi i dag har definerede indsatser, evalueringer og driftsmål, som vi arbejder systematisk med på tværs af ormådet. Det gør, at vi både kan opspore dysfagi tidligere og ved, hvordan vi skal handle på det. Det gavner ikke bare den enkelte patient men kan også være med til at forebygge eventuelle genindlæggelser, siger chefterapeut Rikke Møller Jensen fra Regionshospitalet Horsens.

Fakta:

  • Styrelsen for Patientsikkerhed anmoder hvert år regionen om bidrag til 'Lokale indsatser for patientsikkerhed. I 2022 er temaerne 'palliation' og 'dysfagi'.
  • Alle projekter, deres faglige indhold og praktiske udførsel er udviklet og/eller gennemført lokalt.
  • Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke været en del af projekterne, men har sammen med repræsentanter fra Fagligt Forum for Patientsikkerhed stået for at udvælge dem, der har potentiale til inspiration og vidensdeling.
  • Udvælgelsen er alene sket på baggrund af tilsendte projektbeskrivelser.