Virtual reality-briller med specialdesignede spil aktiverer og afleder børn i forbindelse med procedurer, som kan være forbundet med ubehag.

Iben præsenterer VR-briller til smertedistraktionLILLE.jpgUdviklingssygeplejerske Iben Sjerslev præsenterede VR-brillerne til smertedisktraktion af børn på Innovationsdagen i Region Midtjylland.

Virtual reality (VR)- briller med special-designede spil skal hjælpe med at aktivere og aflede børn i forbindelse med procedurer, som kan være forbundet med ubehag. Løsningen er med til at skabe bedre og roligere forløb for barn og forældre og er nu taget i brug på hospitalets dagkirurgiske afsnit.

At komme på hospitalet som barn kan være forbundet med bekymring for smerte, f.eks. når man skal have fjernet sting eller lagt drop.

Derfor er personalet på hospitalets dagkirurgiske afsnit begyndt at anvende VR-briller til børn, hvis fokus skal fjernes fra en forventning om smerte og ubehag.

Brillerne bruges primært i forbindelse med stik-relaterede procedurer, og i modsætning til traditionelle VR-spil, hvor man bærer høretelefoner og befinder sig i en verden for sig selv, er spillene her designet specielt til hospitalssituationer. 

F.eks. bliver lyden spillet højt, så sygeplejersker og læger kan høre den fra spillet og interagere med barnet.

Barnet kan ligeledes styre spillet med kun den ene hånd, mens den anden hånd kan ligge roligt, alt imens lægen eller sygeplejersken tager en blodprøve eller lægger et drop.
 
- Børnene ved, hvad der skal ske i situationen, men er så fordybet i spillet, at det fjerner tankerne fra en procedure, som kan være ubehagelig. På den måde kan vi ofte undgå at bruge f.eks. beroligende medicin. Det bidrager til, at børnene får et mere roligt og trygt forløb, siger udviklingssygeplejerske Iben Sjerslev.
 
- Vores erfaring er, at hvis børnene bliver lagt til at sove, imens de er i godt humør, så vågner de også glade fra bedøvelsen. Børnene får på den måde opbygget en tillid til sundhedsvæsenet, hvilket gør, at de også fremadrettet får lettere og tryggere forløb, når de kommer på hospitalet, fortæller Iben. 

VR-brillerne er oprindelig udviklet i et samarbejde mellem Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet og VR-virksomheden Khora.

Kontakt:

Iben Sjerslev
Klinisk udviklingssygeplejerske
Tlf. 78425095
Iberasmu@rm.dk



Spillet, som er designet til børnenes brug af VR-briller


Et barn med VR-brillerne i brug