På Kirurgisk Sengeafsnit 1 er det ernæringsassistent Tove Kjær, som serverer maden for patienterne.

25.01.23

Tove i køkkenet web.jpg

Bestillinger fra dagens menukort. Anretning og servering af maden. Og opfølgning på, hvad patienterne reelt har spist.

Det er nogle af de opgaver, som ernæringsassistent Tove Kjær dagligt løser på et af hospitalets kirurgiske sengeafsnit.

- Med jobbet har jeg fået muligheden for at kombinere min interesse for mad med interessen for mennesker, fortæller Tove, som i dagligdagen har et tæt samarbejde både med kollegerne i køkkenet og på sengeafsnittet.

- Tidligere var det sygeplejerskerne, som anrettede og serverede maden for patienterne. Nu er vi kommet flere forskellige fagfolk på banen til at løse bestemte opgaver. Vi bidrager med hver vores viden og kompetencer ind det tværfaglige samarbejde, og sådan får vi faktisk løst vores opgaver endnu bedre i fællesskab, forklarer Tove.

Fx samarbejder Tove med fysio- og ergoterapeuterne om mobilisering af patienterne, så de sidder godt, når de skal spise deres mad. Eller patienterne får hjælp til at komme op og gå en tur ud i køkkenet, så de selv kan hente den.

- Som fagfolk kan vi lære meget af hinanden, og når vi samarbejder, så spiller vi også hinanden gode, forklarer Tove.

Mad til den småtspisende patient

Mad spiller en vigtig rolle, når patienter skal komme sig efter en operation. Fx har nyopererede patienter brug for proteiner af hensyn til bl.a. sårhelingen.

Derfor har alle medarbejdere lige fra køkkenet og op på sengeafsnittet også en fælles opgave i at lave og anrette maden så appetitligt som muligt, så patienterne får lyst til at spise den.

Èt er imidlertid den gode mad og lækre anretning. Noget andet kan være at få patienterne til rent faktisk at spise den, for Tove møder ofte patienter uden de store appetit.

- Så spørger jeg dem, hvad de spiser derhjemme, så vi kan finde det rigtige til dem. Dagens menu består typisk af både en kold og en varm ret. Men jeg kan også selv lave nogle enkelte ting i køkkenet på sengeafsnittet. Det kan fx være en portion risalamande eller suppe. Og ellers kan jeg få hjælp i køkkenet, forklarer Tove.

En stor gevinst på sengeafsnittet

Med en ernæringsassistent på sengeafsnittet bliver maden nu både lavet og serveret af fagfolk, der har ernæring som deres primære fokus. Og det ser sygeplejerskerne også som en gevinst.

- Det er et stort plus for os alle, at vi har fået en ernæringsassistent på sengeafsnittet, fortæller sygeplejerske Vigga Kristensen, som også er ernæringsnøgleperson på Kirurgisk Sengeafsnit 1.

- Tove er god til den faglige sparring omkring ernæring og kan få en anden snak med patienterne, fordi hun er fokuseret på maden alene. Alene det, at der kommer en anden fagperson ind på sengestuen, markerer et skift for patienten, og fokus bliver drejet over på kosten. Tove gør helt sikkert maden lidt mere lækker og appetitlig for patienterne.

Ordningen med en ernæringsassistent på sengeafsnittet er en del af konceptet 'Sammen om opgaven', hvor medarbejdere med forskellige fagligheder går ind og løser de patientrettede opgaver i fællesskab.