Ti år med fertilitetsbehandling i Horsens
For præcis ti år siden fik Fertilitetsklinikken grønt lys til at begynde fertilitetsbehandling her på hospitalet i Horsens.
18.01.2023
Mere end 80% ender med at få et barn
Siden 2013 har klinikken hjulpet flere tusinde enlige og par til at blive gravide, så det i dag er mere end 80% af de behandlede, som ender med at få et barn med hjem herfra.
Fertilitetshandlingen er i løbet af de ti år, klinikken har eksisteret i Horsens, både blevet mere avanceret, og der er kommet flere tilbud til. F.eks. tilbyder klinikken i dag graviditetsbevarende behandling af både kvinder og mænd, som skal i kræftbehandling, nedfrysning af æg, indtil kvinden er fyldt 46 år, og sæddeponering til mænd, som skal have lavet en kønsskifteoperation. Det er også klinikkens personale, som står for behandlingen af patienterne på Center for Reproduktion på Aarhus Universitetshospital.
- Vi har igennem årene fulgt med og bidraget til udviklingen af fertilitetsbehandlingen, og vores mål er at være blandt landets bedste. I dag er det alle æg, såvel friske som optøede, som dyrkes i embryskoper på klinikken. Det er apparater, hvor de befrugtede æg overvåges og dyrkes under meget konstante forhold, som ligner forholdene i æggelederne og livmoderen mest muligt, fortæller klinikchef Anette Vestergaard Gabrielsen.
- Vi arbejder hele tiden på at forbedre behandlingen og tilbuddene til patienterne. Derfor har vi også forskningsaktivitet på internationalt niveau, og senest har vi etableret et rådgivningstilbud til unge, som ønsker en vurdering af deres fertilitet. Det står der allerede mange på venteliste til.
Medarbejdere med fra Brædstrup
Fertilitetsklinikken blev oprindelig etableret i Brædstrup i 1994, men med hospitalets laboratorie- og skanningsfaciliteter mv. lige om hjørnet, gav det god mening at flytte klinikken ind på hospitalet.
I 2016 blev klinikken fusioneret med fertilitetsklinikken på Aarhus Universitetshospital, så klinikken i dag tæller 34 medarbejdere. Flere af dem har været med helt fra tiden i Brædstrup.
- Vi har en tradition for at arbejde tværfagligt med fokus på opgaven, og derfor er nogle af opgaverne hen over tid blevet flyttet rundt mellem forskellige fagpersoner, som det nu har givet bedst mening. Samtidig har vi jo fået digitaliseret alt, så patienterne i dag modtager indkaldelser og information via e-boks og den digitale forløbsguide 'Emento'. Vi har været igennem en rivende udvikling, fortæller lægesekretær Pia Holt Ladegaard Rasmussen, som har været ansat på klinikken siden tiden i Brædstrup.
Stort tillykke til klinikken med de ti år i Horsens!
Anette Gabrielsen
Klinik og Laboratoriechef MSc.
ESHRE-certificeret Klinisk Senior Embryolog og Vævsansvarlig
Tlf. 20 33 79 81
anegab@rm.dk