Nøglepersoner går hygiejnerunder hos hinanden
Et nyt initiativ’ hygiejnerunder’ skal styrke den tværgående hygiejneindsats og give fælles læring på tværs.
24.09.24
På et hospital er den gode hygiejne en del af patientsikkerheden.
Derfor arbejder vi løbende på at forebygge og lære af hinanden, så vi fastholder et fortsat højt hygiejneniveau.
Som noget nyt blev hygiejnenøglepersonernes temadag den 23. september derfor brugt på at gå hygiejnerunder hos hinanden. Formen, som er helt ny i regi af hygiejneområdet, skal sikre udveksling af faglig viden og gode idéer, og at hygiejnenøglepersonerne i højere grad fremover kan bruge hinanden som sparringspartnere.
- Det var lærerigt at gå disse runder hos hinanden. Man bliver opmærksom på nogle ting, man måske ikke tidligere har lagt mærke til, fortæller Hanne Grunnet Sørensen, som er hygiejnenøgleperson i hospitalets dagkirurgi. På runden gik hun sammen med andre hygiejnenøglepersoner fra operations- og bedøvelsesområdet. Og netop det, at de kom fra det samme område, men fra forskellige afsnit, gav ifølge Hanne rigtig god mening.
- Vi ved jo godt, hvad vi skal se efter i hhv. skyllerum, affaldsrum, personalerum og kontorer, som vi gennemgik i dag. Men det, at vi går ind til hinanden og gennemgår lokalerne, giver en skærpet opmærksomhed både i forhold til de områder, vi har besøgt i dag, og i forhold til at se på mit eget område med nye øjne. Jeg har fået en del gode ideer til ændringer, som jeg vil tage med mig til mit eget afsnit, siger Hanne.
Kolleger at sparre med
Også for Gunilde Johanne Ry Hessler, som er forholdsvis ny i rollen som hygiejnenøgleperson, var temadagen lærerig.
- Runderne og drøftelserne undervejs har givet mig et godt blik for, hvor der kan være områder, vi skal kigge nærmere på. Samtidig blev jeg opmærksom på, at det ofte er de samme udfordringer, vi står med, uanset hvilket afsnit man kommer fra. Og endelig kom jeg til at lære mine kolleger – de andre hygiejnenøglepersoner her i Kvindesygdomme og fødsler- bedre at kende. Jeg tænker, at vi i langt højere grad kan og skal bruge hinanden til at sparre med i fremtiden. Ellers kan man godt føle, at man står lidt alene med opgaven, siger Gunilde Johanne.
Dagens hygiejnerunder blev gennemført med udgangspunkt i en tjekliste udarbejdet til formålet. Efterfølgende arbejdede grupperne med at udpege de vigtigste områder, som der skal fokuseres på fremover.
Det er hospitalets Hygiejnekomité, som har besluttet og taget initiativ til de nye hygiejnerunder. Inspirationen til runderne er hentet fra arbejdsmiljøområdet, hvor et lignende koncept bliver benyttet.
Kontakt
Mette Bjerregård Kristensen
Hygiejnesygeplejerske
Tlf. 4049 0142
mette.kristensen@rm.dk