19.12.22

Mange steder på hospitalet har vi vænnet os til at sortere plast. Tiden er dog løbet fra at sortere plast efter type og skaber også problemer i forhold til at få plasten sorteret korrekt. Derfor møder I snart en ny og nemmere måde at sortere plast, så vi kan sende meget mere plast til genanvendelse.

Ny og enklere sortering

HDPE, LDPE, PET, PP … Snart forsvinder bogstavkombinationerne vi har sorteret plast efter og bliver erstattet af tre enkle fraktioner: Hård plast, faremærket hård plast og blød plast. Det lyder meget nemmere og det er det! Den nye sorteringsform er allerede indført flere steder på hospitalet, og i løbet af de kommende måneder vil den blive implementeret over alt.

Bæredygtighedskonsulent står for implementering

Da der i forvejen sorteres plast på hospitalet vil de nuværende affaldsstativer blive anvendt, blot med nye plancher - enten direkte på stativets låg eller på væggen bag. Det betyder, at i praksis erstattes den nuværende, forældede information bare med den nye. Ved behov indkøbes nye affaldsstativer.

Det er bæredygtighedskonsulent Sanne Lindhardt, der gennemfører ændringen i samarbejde med de enkelte afdelinger, der dog ikke forventes at skulle deltage i den praktiske implementering.

Garanti for genanvendelse

I Region Midtjylland ønsker vi et tæt samarbejde med aftagerne af vores genanvendelige affald, så vi sikrer os, at affaldet oparbejdes til nye råstoffer på en forsvarlig måde. Det stiller dog også krav til vores sortering, og derfor må vores nuværende plastsortering pensioneres, så vores plastaffald får en så høj genanvendelsesprocent som muligt.

Vores plast sendes til den godkendte virksomhed Dansk Affaldsminimering, der ligger i Langå. Her bliver plasten skåret i små stykker, vasket og urenheder som fx etiketter sorteres fra. Plasten omsmeltes og er herefter klar til at indgå i nye produkter.

Jeres hjælp til at sortere er vigtig

Vi har brug for jeres hjælp. Derfor har vi forsøgt at gøre det nemt for jer at sortere ved at lave plancher, der både i billeder og tekst beskriver, hvordan de tre plastfraktioner skal sorteres. Planchen indeholder også en boks med jatak og nejtak, så det er nemt at se, hvordan fraktionen sorteres – og hvordan det som ikke hører til i stedet skal sorteres.

Fakta om platsortering

Hård plast
  • Alle farver plast kan indgå i denne fraktion.
  • Plastemballagen skal være tømt og uden blod.
  • Hård plast er plast man kan tromme på.
  • Fx emballage fra engangsinstrumenter, dunke fra sterilt vand, respiratorslanger, tømte sprøjter (der ikke har indeholdt flydende medicin).
Faremærket hård plast
  • Kun plast med fire af faremærkerne kan sorteres (se hvilke på planche).
  • Bland ikke hård og faremærket hård plast. Det kan betyde vores plast kasseres.
  • Afsættes til en virksomhed der er godkendt til at måtte behandle denne type plast.
  • Fx rengørings- og spritemballage samt klorhexidin.
Blød plast
  • Vi sorterer kun klar blød plast for at få den højeste genanvendelseskvalitet.
  • Blød plast er plast man kan slå knude på.
  • Plasten skal være tør, ren og uden blod.
  • Fx linned- og vareovertræk, klare plastposer, bobleplast og wrap.

Sanne Lindhardt

Bæredygtighedskonsulent
sannli@rm.dk
Tlf. 2037 6099.