HovedMEDudvalg
I Region Midtjylland foregår en væsentlig del af dialogen om arbejdsrelaterede spørgsmål i MED-systemet. Find referater fra hospitalets centrale MEDudvalg.
Organisering af MEDudvalg på Regionshospitalet Horsens
MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.
Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, arbejdsmiljø, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.
Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en leder- og ofte også en medarbejderrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.
Regionshospitalet Horsens har valgt at anvende MED-systemet, hvor sikkerheds- og samarbejdsspørgsmål behandles i et en-strenget system. Ved at benytte MED som et samlet forum for medarbejderindflydelse, sikkerhed og arbejdsmiljø, sikres det, at der kommer en naturlig sammenhæng og dialog om de emner, der tilsammen har stor indflydelse på den enkeltes arbejdssituation. Desuden styrkes arbejdet med arbejdsmiljøet, da det er højt prioriteret konstant at efterleve arbejdsmiljølovens bestemmelser som minimumsstandarder.
Information skal ske på så tidligt et tidspunkt, at der bliver gode muligheder for en grundig drøftelse og på en måde, så medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens og politikernes beslutninger. Der skal ske en koordinering mellem Regions-MEDudvalget, Hoved-MEDudvalget og Lokal-MEDudvalgene, så informationer og informationsveje mellem udvalgene er tydelige og tilgængelige.
I Hoved-MEDudvalget ønsker vi at arbejde med, for hospitalet, væsentlige overordnede emner og problemstillinger såsom kulturen på arbejdspladsen, arbejdsglæde, arbejdsmiljø, faglig udvikling, rekruttering og fastholdelse af kompetente medarbejdere – alt sammen til glæde og gavn for patienter, borgere og ansatte.
Referater
til
mødet i
den 6. februar 2025 kl. 12:00
i Den Blå Sal
Ordstyrer: Radiograf Henrik Michael Jørgensen
2. Referat fra HMU-møde (2 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU godkender referatet fra møde i HMU den 10. december 2025. |
3. Planlægning af HMU seminar 2025 (15 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU drøfter planlægning af døgnseminar 2025, herunder nedsættelse af planlægningsgruppe og forslag til tema. |
Sagsfremstilling
Der planlægges med afholdelse af HMU døgnseminar den 9. og 10. september.
Det foreslås, at døgnseminaret gennemføres i lighed med tidligere år, hvor deltagerkredsen er HMU repræsentanter og suppleanter. Der planlægges med temadrøftelser på førstedagen (9. september) afsluttende med middag. Herefter tager suppleanterne hjem, mens HMU repræsentanter kan blive og overnatte. Dag 2 afholdes der ordinært møde og afsluttes med frokost.
Overordnet tema for døgnseminaret
Formandskabet har haft en indledende dialog om mulige temaer. Eksempler på temaer er sundhedsstruktur og fleksibilitet. Der er desuden modtaget forslag om 'anvendelse af teknologi/kunstig intelligens' som tema.
Et andet formål med seminaret, end det rent faglige, er det relationelle og sammenhængskraften i HMU. Det er vigtigt for at få et godt afsæt for det kommende HMU arbejde, hvor der potentielt er flere nye medlemmer efter valget i 1. kvartal i indeværende år.
Planlægningsgruppe
Der nedsættes en gruppe med henblik på planlægning af døgnseminaret. Foruden formandskabet indgår HR-chef Lene Krag og HR-konsulent Marie Kjær Sørensen i planlægningsgruppen. Derudover skal der udpeges 2 medarbejderrepræsentanter og evt. 1 ledelsesrepræsentant til arbejdet. Planlægningsgruppen mødes 2-3 gange frem mod afholdelse af seminar.
5. Sidste nyt fra huset (15 minutter)
Administrationen Indstiller,
at | HMU drøfter status i huset. |
Sagsfremstilling
Hospitalsledelsen og næstformand Liselotte Svane Pedersen orienterer, som oplæg til drøftelse, om den nuværende situation i huset, herunder eventuelle opmærksomheder og tiltag, der er gjort siden sidst.
6. Nyt fra Regions-MEDudvalget og koncernledelsen (10 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Hospitalsledelsen orienterer om nyt fra koncernledelsen.
Der har ikke været afholdt RMU-møde siden seneste møde i HMU. Første møde i RMU i 2025 er den 21. marts.
7. Anbefalinger fra det politiske 'Udvalg for Personale' (60 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU drøfter forslag til konkrete tiltag for at tilknytte seniorer længere tid på RH Horsens. |
at | HMU beder LMU'erne om at drøfte tiltag for at fastholde seniorer i egen afdeling. |
Sagsfremstilling
Det særlige udvalg for personale, som er nedsat af regionsrådet, har udarbejdet en afrapportering fra udvalgets første tid, som bl.a. indeholder en række anbefalinger, der sigter mod at bidrage til at sikre tilstrækkeligt personale nu og i fremtiden. Anbefalingerne blev i september godkendt af regionsrådet, og de omhandler flere temaer, der også tidligere er drøftet i MED-systemet. Vedlagt punktet er henvendelse til HMU-formandskaberne samt plancher om udvalgets arbejde og anbefalinger. Opmærksomheden henledes særligt på de internt rettede anbefalinger målrettet ledelses- og MEDsystemet (planche 8-11).
HMU formandskabet har drøftet de forskellige elementer i afrapporteringen og ønsker at drøfte disse over flere møder i HMU, så fokus kun er på én anbefaling ad gangen. I første omgang tages hul på drøftelsen vedrørende fortsat tilknytning af seniorer, idet ét af hovedbudskaberne er, at en stor andel af seniorer gerne vil fortsætte med at arbejde i et eller andet omfang fremfor/supplerende til pension/efterløn.
Survey om seniorer
Survey om seniorer, som også tidligere er drøftet i HMU, viser, at over 80 % af medarbejdere på 60+ år signalerer interesse for at forsætte i sit job, hvis der kan tages individuelle hensyn til fx ønsker om arbejdstider og deltid. "Udvalg for Personale" peger på:
- Ledere og kolleger anerkender og signalerer ønsker om seniorers fortsatte tilknytning
- Vigtigt med dialog fx ved udviklingssamtale/MUS
- Indflydelse på arbejdstid, jobindhold og mulighed for deltid er vigtigt for mange
- Eventuelt mulighed at blive vikar i ”egen” afdeling
Dialog i MED
Udgangspunktet for anbefalingerne fra "Udvalg for Personale" handler, som nævnt ovenfor, om at sikre tilstrækkeligt personale nu og i fremtiden. Selvom RH Horsens lige nu er bedre rustet på arbejdskraft end for kort tid siden, er det vigtigt at arbejde videre med at øge arbejdskraften for at sikre sundhedsvæsnet som helhed på den lidt længere bane. HMU bedes derfor drøfte:
- Har vi på RH Horsens gang i nogle nye og gode tiltag, som kan pege ind i det, som "Udvalg for Personale" adresserer?
- Er der forslag til nye tiltag?
- Kan og vil HMU beslutte konkrete tiltag på området?
Formandskabet foreslår, at HMU beder LMU'erne drøfte, hvorledes der kan arbejdes med fortsat tilknytning af seniorer i afdelingen, herunder nuværende indsatser og forslag til fremtidige indsatser. HMU bedes derfor også drøfte, hvordan en ramme for drøftelserne i LMU kan tage sig ud: Hjælpespørgsmål, tilbagerapportering til HMU etc.
Bilag
8. Økonomi og aktivitet (10 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Hospitalsledelsen orienterer om hospitalets økonomiske situation, herunder årsresultatet for 2024.
9. Instruks for samarbejde med kandidater ifm. regionsrådsvalg (5 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager opmærksomhedspunkterne vedr. samarbejde med kandidater i forbindelse med valg til Regionsrådet til efterretning. |
Sagsfremstilling
Den 18. november 2025 er der valg til både Regionsrådet og byrådene. Regionssekretariatet har derfor udarbejdet notatet ’Samarbejde med kandidater ved regionalvalg’ (vedhæftet).
Notatet sætter rammerne for, hvordan vi i valgperioden samarbejder med opstillede kandidater, og det bygger på to grundlæggende principper om dels at sikre ens behandling af alle kandidater og kandidatlister i perioden, og dels at samarbejdet i form af fx. vælgermøder, besøg og distribution af valgmaterialer ikke må forstyrre det daglige arbejde på hospitalet.
De vigtigste opmærksomhedspunkter er oplistet nedenfor, og ellers kan Kommunikationsenheden eller Ledelsessekretariatet kontaktes for spørgsmål og eventuel uddybning.
Regionsrådsvalg 2025:
Valgmateriale
Valgmateriale som plakater og foldere må kun distribueres internt på hospitalet ifm. en konkret valgaktivitet som fx et vælgermøde. Ellers ikke.
Udendørs må valgmaterialer godt distribueres (fx foldere), og der må også optages film. Dog må valgplakater ikke opsættes på hospitalets område (kun hvis der er tale om fx private fællesveje).
Lokaler til valgaktiviteter
Vi kan blive spurgt, om vi vil låne lokaler ud til valgaktiviteter som fx vælgermøder. Det afgør Hospitalsledelsen, og Regionssekretariatet orienteres om møderne på forhånd. Typisk er regionen selv vært ved mindst et vælgermøde her på hospitalet.
Udlevering af informationer
Opstillede kandidater kan efterspørge information om hospitalet. Vi må udlevere eksisterende og allerede tilgængelig information fx via hjemmesiden. Der må ikke udarbejdes nyt materiale tilpasset specifikke ønsker, og som skal indgå i valgkampen.
Brug af fotos og film
Hospitalets (og afdelingernes) fotos, film og videoer må ikke bruges til valgformål. Og vi må heller ikke hjælpe med at producere nyt i valgperioden (fx tage et billede ved et besøg, hvis det skal bruges i valgkampen).
Besøg af kandidater
Vi kan blive kontaktet af kandidater, som ønsker at besøge hospitalet i perioden. Hvis der er tale om nuværende regionsrådsmedlemmer, så skal henvendelsen gå igennem regionsrådsformanden. Hospitalsledelsen afgør herefter, om besøget kan finde sted.
Regionssekretariatet skal som udgangspunkt kontaktes inden besøget bl.a. med henblik på at afklare, om Regionsrådet skal være repræsenteret ved det samme besøg. De vil også gerne informeres om forventet pressebevågenhed.
Når en medarbejder stiller op
Hvis en medarbejder på hospitalet vælger at opstille, er det vigtigt, at vedkommende optræder som ’sig selv’ og ikke kan forveksles som repræsentant for hospitalet/regionen. Kandidaten bør derfor ikke optræde i fx kittel, med RM-navneskilt osv. ved fx vælgermøder og i medierne.
10. Eventuelt og kommunikation fra mødet (10 minutter)
Administrationen ndstiller,
at | HMU drøfter emner til eventuelt. |
at | HMU beslutter, hvilke emner, der skal kommunikeres fra mødet. |
11. Kommende møder
Sagsfremstilling
Næste møde i HMU afholdes den 7. april 2025, og her vil en repræsentant fra ledersiden være ordstyrer.
Punkter til kommende møder:
- Årlig sygefraværsdrøftelse
- Onboarding-konceptet