Forskerprofiler
Find præsentationer af forskere og ph.d.-studerende og beskrivelser af forskningsprojekter her.
Hvorfor forsker vi på Regionshospitalet Horsens?
Forskning er en helt central del af den sundhedsvidenskabelige udvikling, og dermed også et strategisk vigtigt område for Regionshospitalet Horsens. Som uddannelsessted er hospitalet forpligtet til at bedrive forskning, og samtidigt har det en rekrutteringsmæssig betydning.
RHH gennemgår fortsat en stor udvikling på forskningsområdet, og der er gennem de seneste år blevet satset på at gøre forskning på afdelingerne til en naturlig del af hospitalets arbejdsopgaver. Det er bl.a. afspejlet i hospitalets stigende antal af ph.d.studerende samt videnskabelige publikationer.
Forskere
Forskningsområde
Berit Dalsgaard Nielsen er speciallæge i reumatologi og har sit primære forskningsfokus indenfor kæmpecellearterit(GCA) og polymyalgia rheumatica(PMR).
Baggrund
Berit Dalsgaard Nielsen er ph.d. og klinisk lektor ved Aarhus Universitet, forskningsansvarlig overlæge på Medicinsk afdeling, Regionshospitalet Horsens og deltidsansat forsker på Led og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital.
Eksempler på aktuelle projekter
- Dynamisk PET/CT og PET/MR til diagnostik og prognose ved kæmpecellearterit (GCA SAVE)
- Vaskulær ultralyd som responsmarkør og monitoringsredskab ved kæmpecellearterit
- DANIVAS - National GCA/PMR forskningsdatabase
- Screening for prednisolon-induceret diabetes ved højdosis prednisolonbehandling hos patienter med kæmpecellearterit.
- Registerstudier om incidens, diagnose, mortalitet og kardiovaskulære komplikationer ved kæmpecellearterit.
Samarbejder
- Medlem af EULAR (European Society of Rheumatology) TASK Force; 2023 imaging recommendations for the diagnosis of large vessel vasculitis
- Medlem af OMERACT (outcome measures in rheumatology) ultrasound subgroup: Ultrasound in large vessel vasculitis
- Samarbejde med Elisabeth Brouwer og Riemer Slart, University Medical Hospital Gronningen, Holland (Biomarkørstudier, billeddiagnostik, forskningsdatabase)
- Nationalt samarbejde om National GCA/PMR forskningsdatabase (DANIVAS)
- Tovholder på dansk NBV: Kæmpecellearterit og Polymyalgi
- Rekruttering af patienter til forskningsprojekter, bl.a.:
- Led og Bindevævssygdomme, AUH: ’PMR treat to target’, kæmpecellearterit RCT studier, ’Lektinvejen i komplementsystemet ved aksial spondylartrit’
- Diabetes og hormonsygdomme, AUH: ´Double Edge // REPLACE// RESCUE´
Email: bernil@rm.dk
ORCHID-id 0000-0001-6291-157X
Skriv en mail til BeritBaggrund
Birgit Rasmussen er Fysioterapeut, ph.d. og ansat som klinisk specialist i Fysio- og Ergoterapien, Regionshospitalet Horsens.
Forskningsområde
Birgit Rasmussen er fysioterapeut. Hendes forskningsfokus er patienternes og fagprofessionelles perspektiv i relation til fysisk aktivitet og rehabilitering. Hun har særligt fokus på, hvordan hospitalets interventioner kan tilrettelægges under hensyntagen til menneskeres individuelle bekymringer og behov.
Eksempler på igangværende projekter/Projekttitler
Udvikling af en samtalebaseret fysioterapeutisk intervention om deltagelse i hjerterehabilitering med fokus på patientens særlige behov.
Scoping review studie: Indhold og karakteristika af 'face-to-face' interventioner til fremme af deltagelse i hjerterehabilitering.
Interview studie: Barrierer og facilitatorer for deltagelse i hjerterehabilitering hos patienter med iskæmisk hjertesygdom; oplevelser i hverdagen inden endelig beslutning om deltagelse.
Fokus-gruppe studie: Viden og erfaringer hos hospitalsansatte fysioterapeuter om patienter med iskæmisk hjertesygdom og deres deltagelse i hjerterehabilitering.
Personcentreret og –orienteret: på vej mod Excellent pleje og behandling.
Eksistentielle perspektiver på omsorgsvidenskab pleje og behandling.
Samarbejdspartnere
Birgit Rasmussen indgår i samarbejder med DEFACTUM, Region Midtjylland og er herigennem tilknyttet Human First, indsatsområdet 'Mennesker med rehabiliteringsbehov'. Human First er et partnerskab på sundhedsområdet mellem VIA University College, Region Midtjylland, Aarhus Universitet og regionens 19 kommuner.
Hun har et samarbejde med Center for Forskning i Patientinvolvering, Aarhus Universitetshospital og samarbejder med hjertemedicinsk afdeling, Regionshospitalet Horsens.
Birgit Rasmussen har et fortløbende samarbejde med professor Lisbeth Uhrenfeldt, Nord Universitet, Norge & Kolding Sygehus og Syddansk Universitet, hvor fokus er på eksistentielle perspektiver i forskning og personcentret praksis.
Skriv en mail til Birgits RHH mail Skriv en mail til Birgits AU mail Se Birgits Pure profilBaggrund
Else Marie Vestergaard er ph.d. og akademisk koordinator ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og cheflæge i Blodprøver og Biokemi på Regionshospitalet Horsens. Sammen med Marianne Johansson Jørgensen udgør Else Marie Vestergaard Forskningsledelsen på Regionshospitalet Horsens.
Skriv en mail til Else Marie Se Else Maries Pure profilBaggrund
Læge, ph.d., klinisk lektor, konstitueret forskningsansvarlig. Fertilitetsklinikken, Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Horsens.
Forskningsområde
Infertilitet og reproduktionsmedicin.
Se Kirstines Pure profilBaggrund
Lisbet Grønbæk er speciallæge i gastroenterologi og hepatologi samt PhD. Ansat som afdelingslæge samt klinisk lektor i Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Horsens. Desuden tilknyttet som ekstern lektor til the Medical School, University of Nottingham.
Forskningsområde
Lisbet Grønbæk laver fortrinsvis registerbaseret forskning med fokus på autoimmune leversygdomme – især den kronisk inflammatoriske leversygdom autoimmun hepatitis. Tillige involveret i klinisk forskning omkring autoimmun hepatitis.
Eksempler på aktuelle forskningsprojekter
- Rygning som risikofaktor for autoimmun hepatitis
- Psykisk lidelse og dødelighed blandt patienter med autoimmun hepatitis
- Dødelighed blandt patienter med autoimmun hepatitis sammenlignet med patienter med autoimmun hepatitis/ primær biliær cholangitis overlaps sygdom
- Antibiotika som risikofaktor for autoimmun hepatitis
Samarbejder
- Samarbejde med Lever- Mave- Tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital; samarbejdet omfatter flere igangværende forskningsprojekter og vejledning af yngre forskere
- Samarbejde med epidemiologisk forskningsgruppe ved University of Nottingham; samarbejdet har indtil videre resulteret i to artikler
- Medlem af the European Reference Network on Hepatological Diseases (ERN RARE-LIVER); herunder inklusion af 60 patienter med autoimmun hepatitis til europæisk multicenter studie omkring health-related quality of life blandt patienter med autoimmun hepatitis
- Medlem af Dansk selskab for Hepatologi og Gastroenterologi (DSGH); aktuel deltagelse i udarbejdelse af national guideline for diagnostik og behandling af autoimmun hepatitis
- Medlem af European Association for the Study of the Liver (EASL); aktuel deltagelse i udarbejdelse af europæisk guideline for diagnostik og behandling af autoimmun hepatitis
Baggrund
Lone Dragnes Brix er ph.d., klinisk sygeplejespecialist og forskningsansvarlig i Bedøvelse, Operation og Intensiv på Regionshospitalet Horsens samt ekstern lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.
Forskningsområde
Lones primære forskningsfokus er hele det perioperative patientforløb, som både inkluderer operationer og endoskopiske procedurer. Herudover har hun interesse for, hvordan forskellige former for teknologi kan optimere det perioperative patientforløb og anvendes som læringsredskab.
Eksempler på igangværende projekter/Projekttitler
- Metoder til anæstesi-tilsyn
- Smerter efter fjernelse af livmoderen: en blindet randomiseret undersøgelse
- Prædiktion af persisterende postoperative smerter
- Oversættelse og validering af Newcastle ENDOPREM™ til dansk koloskopi-kontekst
- VR forud for basal hjerte-lunge-redning
Samarbejdspartnere
- Lone Nikolajsen, MD, professor, Aarhus Universitetshospital/Aarhus Universitet
- CEPRA netværket (Collaboration for Evidence-based Practice and Research in Anaesthesia)
- Vibe Aarkrog, lektor, Det Pædagogiske Universitet, Aarhus Universitet
- Forskningsgruppen Colo-speed (Colorectal Cancer Screening Prevention Endoscopy and Early Diagnosis), Newcastle, Storbritannien
- Anja Geisler, sygeplejefaglig forskningsleder, CCRN, Dr.Med. Forskningslektor, Sjællands Universitetshospital/Københavns Universitet
- Lunds Universitet, Sverige
Baggrund
Klinisk specialist, ph.d., cand.scient.san.publ., BA og sygeplejerske.
Louise Bang Grode er uddannet indenfor folkesundhedsvidenskab og sygepleje og er klinisk specialist i Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Horsens.
Louise Bang Grode har tidligere lavet ph.d. i afdelingen med fokus på gluten-intolerance og fertilitet.
Forskningsområde
Forskningsfokus er primært kikkertundersøgelser af mave og tarmkanalen, herunder særligt håndtering af polypper i tyktarmen men også patientoplevelser i forbindelse med kikkertundersøgelser.
Louise Bang Grode er også tilknyttet forskning indenfor forebyggelse af genindlæggelser af den ældre medicinske patient samt forskning relateret til introduktion og oplæring af nyuddannede sygeplejersker i Medicinsk Afdeling.
Primært erfaring med kvantitativ metode (epidemiologi og registerforskning).
Eksempler på igangværende projekter/Projekttitler
- Patientrapporterede oplevelser ved kikkertundersøgelser
- Polypfjernelse under behandling med blodfortyndende medicin
- Håndtering af små polypper i tyktarmen
- Årsager til ikke komplette kikkertundersøgelser af tyktarmen
- Forebyggelse af genindlæggelser blandt ældre medicinske patienter
- Betydningen af intro og oplæringsforløb for nyuddannede sygeplejersker
Samarbejdspartnere
Louise Grode er medlem af og administrator for den regionale Klinisk Akademisk Gruppe indenfor endoskopi.
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, AUH
Afdelingen for folkeundersøgelser, Randers
Anders Dige, Mave-tarm og leversygdomme, AUH
Colo-speed, Newcastle, UK
Merete Gregersen, Ældresygdomme, AUH
Conni Bertelsen, Sjællands universitetshospital og SDU
Skriv en mail til Louises RHH mail Skriv en mail til Louises AU mail Se Louises Pure ProfilSundhedsfaglig forsker, ph.d.
Forskningsenheden, Regionshospitalet Horsens.
Skriv en mail til Marianne Se Mariannes Pure profilBaggrund
Læge, ph.d.
Ansat på Ortopædkirurgi, Regionshospitalet Horsens.
Tilknyttet:
H-Hip
Klinisk Institut, Aarhus Universitet
Forskningsområde
Mit primære forskningsområde er laterale hoftesmerter, der skyldes en overbelastning eller skade på senerne fra baldens muskulatur. I min forskning kigger vi på behandlingsforløb, dvs både præ-habilitering, rehabilitering, patientuddannelse samt kirurgisk behandling af patientgruppen.
Desuden er jeg ph.d. vejleder for en studerende, der undersøger effekten af præ-operativ okklusionstræning til patienter, der skal have en knæprotese.
Eksempler på igangværende projekter/projekttitler
- Kirurgisk behandling af gluteus medius/minimus senerupturer
- Præ-operativ muskelstyrke ved patienter med ruptur af gluteus medius/minimus senen
- Præ-operativ okklusionstræning til patienter med end-stage knæ artrose.
- Undersøgelse af effekten af træning til patienter med hofteimpingement
Baggrund
Signe Kierkegaard-Brøchner, Fysioterapeut, cand.scient., ph.d.
Fysio- og Ergoterapien og Ortopædkirurgi, Regionshospitalet Horsens.
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Forskningsområde
Jeg arbejder med ortopædiske behandlingsforløb, hvor vi undersøger behandlingsvejen for patienter fra diagnose og gennem forskellige behandlingstilbud. Mit primære fokus er på patienter med hofteproblematikker, men jeg kigger også på patienter med skulder-, hånd- og knæproblematikker.
I en sidebeskæftigelse ser jeg pt. også på patienter, der behandles for livsstilssygdomme.
Jeg er derudover Associate Editor for det sportsmedicinske tidsskrift: British Journal of Sports Medicine.
Eksempler på igangværende projekter/projekttitler
Improving outcomes in patients at risk of getting hip osteoarthritis (Post Doc projekt).
LIBRA-kohorten – effekten af et livsstilsforløb på Livsstilscenter Brædstrup.
Samarbejdspartnere
Nationale
- Bent Lund, overlæge, lektor, Regionshospitalet Horsens
- Jeppe Lange, lektor, ph.d., Regionshospitalet Horsens
- Marie Bagger Bohn, ph.d., post doc, Regionshospitalet Horsens
- Stian Langgård Jørgensen, ph.d.-studerende, Regionshospitalet Horsens
- Christian Jessen, ph.d.-studerende, Regionshospitalet Horsens
- Mathias Høgsholt, præ-ph.d.-studerende, Aarhus Universitet og Regionshospitalet Horsens
- Frederik Foldager, præ-ph.d.-studerende, Aarhus Universitet
- Lene Sundahl Mortensen, ph.d., Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Horsens
- Ulrick Espelund, lektor, Horsens Regionshospital
- Inger Mechlenburg, ph.d., DMSc, professor, Aarhus, Danmark
- Ulrik Dalgas, ph.d., professor, Aarhus Universitet
- Pia Kjær Kristensen, ph.d., lektor, Aarhus Universitetshospital
- Jens Meldgaard Bruun, professor, Aarhus Universitet
- Julie Sandell Jacobsen, ph.d., lektor, VIA University College, Aarhus
- Kristian Thorborg, ph.d., professor, Københavns Universitet
Internationale
- Nicola Casartelli, ph.d., lektor, Sculthes Klinik, Zürich, Schweiz
- Joanne Kemp, ph.d., lektor, LaTrobe University, Melbourne, Australien
- Mathew King, post doc, LaTrobe University, Melbourne, Australien
- Joshua Heerey, post doc, LaTrobe University, Melbourne, Australien
- Paul Dijkstra, dr.med., Aspetar, Qatar og Oxford University, UK
- Jonathan Drezner, professor, University of Washington
Forsker, lektor.
Bedøvelse, Operation og Intensiv, Regionshospitalet Horsens.
Skriv en mail til Ulrick Se Ulricks Pure profilPh.d.-studerende
Ph.d.-studerende.
Bedøvelse, Operation og Intensiv, Regionshospitalet Horsens.
Skriv en mail til Christian Se Christians Pure profilProjekttitel
Betydningen af 2-årige oplæringsforløb for nyuddannede sygeplejersker.
Periode for projekt
Januar 2023- december 2025.
Forskningsområde
At undersøge betydningen af 2-årige oplæringsforløb for nyuddannede sygeplejersker.
Manja undersøger i et feasibility studie om og hvordan elementerne i toårige oplæringsforløb for nyuddannede sygeplejersker gennemføres.
Gennem et studie med mixed methods design undersøges derudover hvilken betydning oplæringsforløbene har for sygeplejerskernes jobtilfredshed og deres forventning om at blive i jobbet og i faget.
Derefter anvendes et valideret spørgeskema til at undersøge, hvilken betydning oplæringsforløbene har for sygeplejen til patienterne målt gennem Missed Nursing care.
Manja er uddannet sygeplejerske og har en kandidatuddannelse i sygepleje.
Afdeling
Medicinsk Afdeling.
Vejledere
Merete Gregersen, Klinisk specialist, Afdeling for ældresygdomme, Aarhus Universitetshospital og Lektor ved Aarhus Universitet.
Louise Bang Grode, Klinisk specialist, Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Horsens.
Connie Berthelsen, Forskningsleder for Sygeplejen.
Medicinsk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, Køge og Lektor ved Syddansk Universitet.
Skriv en mail til ManjaProjekttitel
Mortality and Causes of Death after Revision due to Periprosthetic Joint Infection.
Periode for projekt
Juni 2022 til juni 2025.
Forskningsområde
Nicolai laver epidemiologisk registerforskning i et projekt om dødelighed ved reoperation af infektioner i hofte- og knæproteser.
Under projektet skal der findes den ”sande” danske dødelighedsprocent, herunder en sammenligning med reoperationer uden infektion. Projektet skal også klarlægge hvilke bakterier der giver højest dødelighed, og endelig en dødsårsagsanalyse af dødsfald efter reoperation for infektioner i proteser.
Nicolai er læge og mangler den sidste del af sin specialisering til ortopædkirurg.
Afdeling
Forskningsenheden, Ortopædkirurgi, Regionshospitalet Horsens og Forskningsenheden Center for Planlagt Kirurgi, Hospitalsenhed Midt.
Vejledere
Hovedvejleder, forskningsansvarlig overlæge, lektor, ph.d., viceinstitutleder Jeppe Lange fra Ortopædkirurgi, Regionshospitalet Horsens
Medvejledere:
- Forskningsansvarlig overlæge, ph.d. Brian Elmengaard fra Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg
- Afdelingslæge, ph.d. Per Gundtoft fra Ortopædkirurgi, AUH
- Alma Becic Pedersen, overlæge, ph.d. og dr.med. i ortopædkirurgisk epidemiologi, KEA, AUH
Projekttitel
The efficacy of low-load blood flow restricted resistance exercise in patients with knee osteoarthritis scheduled for total knee arthroplasty: A multicentre, randomised controlled trial.
Periode for projekt
02.09.2019 – 27.03.2024.
Forskningsområde
I Stians projekt fordeles patienter, som skal have indopereret et kunstigt knæled tilfældigt i to lige store grupper. Den ene gruppe tilbydes 8 ugers træning 3 gange i ugen. Træningen består af styrketræning med lav belastning, mens der samtidig klemmes delvist af for blodets tilløb til det trænende ben. Kontrolgruppen følger det normale forløb op til operationen. 3 måneder og 12 måneder efter operationen, måler Stian om træningsgruppen klarer sig bedre end kontrolgruppen.
Afdeling
Projektet udspringer fra Regionshospitalet Horsens, hvor projektet udføres i Fysio & Ergoterapien, Ortopædkirurgi og Forskningsenheden.
Der samarbejdes med Center for Planlagt Kirurgi og Forskningsenheden, Regionshospitalet Silkeborg og Ortopædkirurgisk Afdeling, Aarhus Universitets Hospital.
Vejledere
- Marie Bagger Bohn (medvejleder, Regionshospitalet Horsens)
- Per Aagaard (medvejleder, Syddansk Universitet)
- Inger Mechlenburg (hovedvejleder, Aarhus Universitetshospiral)
Projekttitel
Fokuseret Lungeultralyd og Pneumoni i Akutmodtagelsen.
Periode for projekt
September 2021 – September 2024.
Forskningsområde
Stig Holm Ovesen forsker i point-of-care ultralyd i akutmedicin.
Patienter, som udredes for åndenød, udgør en af de største patientkategorier i akutmodtagelser. Men diagnostisk usikkerhed er en stor udfordring, som hindrer optimal behandling og hospitalsforløb.
I et nationalt lodtrækningsforsøg undersøger Stig og forskergruppen, om en ultralydsdrevet udredning af akutte patienter med åndenød medfører, at flere patienter får et kort hospitalsforløb (under 24 timer) sammenlignet med den nuværende standardiserede udredning.
Afdeling
Akutafdelingen.
Vejledere
Hovedvejleder
- Jesper Weile, lektor, Akutafdelingen, AUH, Akutafdelingen, Regionshospitalet Horsens, Center for Akutforskning, AUH.
Medvejledere
- Bo Løfgren, professor, Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Randers og Center for Akutforskning, AUH
- Rasmus Aagaard, Anæstesi og Intensiv, Regionshospitalet Randers
- Søren Helbo Skaarup, Lungemedicinsk Afdeling, AUH