Forskningsområder
Læs mere om forskningsområder og tværgående forskning på Regionshospitalet Horsens.
Forskning
Point-of-care ultralyd
Point-of-care ultralyd er en central undersøgelse i moderne akutmedicin. Den udføres af den behandlende læge under modtagelsen af uafklarede patienter og omfatter ofte skanning af lunger, hjerte og abdomen.
Men selvom point-of-care ultralyd har vist høj diagnostisk værdi blandt patienter med f.eks. åndenød og mavesmerter, findes der mange udviklingsmuligheder.
Vision: at udfolde det fulde potentiale for evidens-baseret brug af point-of-care ultralyd i dansk akutmedicin ved at bedrive forskning af høj kvalitet indenfor læring, diagnostik og patientforløb som involverer point-of-care ultralyd.
Fokusområder:
- diagnostisk og klinisk værdi ved patienter med mavesmerter
- effekt på patientforløb ved patienter med åndenød
- oplæring af ultralyds-vejledt PVK
Ansvarlig for forskningsområdet:
Læge, lektor, ph.d. Jesper Weile
Herniecenter
Regionshospitalet Horsens har en mangeårig tradition for klinisk virke og forskning inden for udredning og behandling af hernier. Behandling af hernier på Regionshospitalet Horsens udgør en vigtig funktion i Region Midtjylland, som ikke findes tilsvarende andre steder. Desuden varetager Regionshospital Horsens specielle opgaver indenfor uddannelse af kirurger i hernie kirurgi. Forskningsområdet har igennem mange år tiltrukket konkurrenceudsatte forskningsmidler på et højt niveau. Der er tilknyttet en klinisk lektor ansat ved Regionshospitalet Horsens, således at der kan understøttes ph.d. forløb.
Det er visionen at bedrive og ekspandere hernie forskning på højeste internationale niveau.
De forskningsmæssige fokusområder vil i de næste år fokusere på registerbaseret afklaring af problemstillinger vedr. smerter efter lyskebrokkirurgi. Desuden vil kirurgisk behandling af diverse typer af hernier blive undersøgt i større skandinaviske sammenhænge.
Det er planen, at der konkret udføres 1-2 ph.d. forløb i perioden, samt at der udføres et nødvendigt generationsskifte, som vil blive understøttet af Forskningsledelsen.
Ansvarlig for forskningsområde:
Hans Friis Andersen, Hans.Friis@horsens.rm.dk, overlæge, lektor, Kirurgi.
Fertilitetsklinikken
Ufrivillig barnløshed rammer op mod 20 % af befolkningen og har stor betydning både for den enkelte og samfundet. Således bliver omkring 12% af danske børn i dag født via fertilitetsbehandling. Da fertilitetsbehandling stadig er et relativt nyt område, er der mange aspekter af såvel årsager som behandling som er uafklarede. Trods stadigt forbedrede behandlingsmetoder lykkes det ikke for 10-20% af parrene, der søger hjælp. Der er derfor behov for mere forskning for at forbedre behandlingsmetoderne, at forklare årsagerne til infertilitet og hjælpe de mange patienter, der kæmper med fertilitetsproblemer. Fertilitetsklinikken sigter mod at skabe et sammenhængende, tværfagligt forskningsmiljø af internationalt format i Region Midtjylland, der gennem målrettet forskning kan bidrage til at forbedre behandlingen af infertilitet.
Vores fokusområder er særligt forskning indenfor medfødte og erhvervede årsager til infertilitet samt optimering af behandling og patientoplevelser
Flere sygdomme, der forårsager kvindelig infertilitet, såsom polycystisk ovariesyndrom (PCOS), endometriose og præmatur ovarieinsufficiens, har andre helbredsmæssige konsekvenser, der ofte overses, og hvor de underliggende mekanismer er ukendte. Ofte bliver den underliggende sygdom ikke diagnosticeret, før kvinden præsenterer sig med infertilitet, på trods af flere års symptomer. Vores mål er derfor at integrere forskning i infertilitet med den underliggende sygdom fra et patientcentreret perspektiv.
Det andet vigtige spor for vores forskning er at undersøge metoder til at optimere patientoplevelsen og adressere risici, fysiologiske reaktioner og bivirkninger ved behandlingen.
IVF er forbundet med betydelig psykologisk stress for patienterne. Ægudtagning anses generelt for at være en smertefuld procedure, der bidrager væsentligt til den psykologiske belastning i forbindelse med infertilitetsbehandling. I nogle af vores projekter vil vi bla evaluere brugen af musik for at minimere smerte og stress under ægudtagningen. Vi har i mange år forsket i hvordan time-lapse overvågning kan bruges til at vurdere de befrugtede æg. En væsentlig del af vores forskning er at se på metoder til at forbedre laboratorieprocedurer, embryo-kultur og embryo-udvikling.
Ansvarlig for forskningsområde:
Afdelingslæge, konstitueret forskningsansvarlig, ph.d., klinisk lektor Kirstine Kirkegaard.
Hepato-epidemiologisk forskning indenfor autoimmune leversygdomme
Ved Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Horsens foregår der behandling af og også forskning indenfor de autoimmune leversygdomme – autoimmun hepatitis og primær biliær cholangitis (tidligere betegnet primær biliær cirrose). Sygdommene er relativt sjældne, men patienterne har oftest behov for årelang medicinsk behandling og opfølgning, idet ubehandlet sygdom kan have en dårlig prognose hvad angår sygelighed og dødelighed. Årsagen til sygdommene er overordnet set ukendt, og der er behov for mere forskning på området.
Vores formål med forskningen er at beskrive og fastlægge forekomsten af og prognosen ved de autoimmune leversygdomme, hvad angår sygelighed indenfor andre autoimmune sygdomme, cancer, graviditet samt dødelighed og at sammenligne med baggrundsbefolkningen. Vores formål er også at identificere risikofaktorer for udvikling af sygdommene og at afklare evt. sygdomskonsekvenser i familier med autoimmune leversygdomme.
På baggrund af pseudonymiserede data fra de nationale sundhedsregistre udfører vi landsdækkende register-baseret forskning af høj kvalitet omkring de autoimmune leversygdomme. Forskningen foregår i samarbejde med Lever- Mave- Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital, der varetager behandlingen af de mere komplicerede tilfælde af de autoimmune leversygdomme fra hele regionen. Forskningen sker med den overordnede hensigt at øge viden om sygdommen til gavn for patienterne, deres familiemedlemmer og de klinikere, der varetager behandlingen af dem.
Eksempler på forskningsprojekter kan ses under Lisbet Grønbæks forskningsprofil
Ansvarlig for forskningsområdet: Afdelingslæge, klinisk lektor, ph.d. Lisbet Grønbæk.
Kæmpecellearterit og polymyalgia rheumatica
I Gigtklinikken på Regionshospitalet Horsens bedrives særlig megen forskning indenfor kæmpecellearterit (autoimmun storkarsbetændelse) og polymyalgia rheumatica (muskelgigt). Forskningen sker både lokalt og i samarbejde med andre gigtklinikker nationalt og internationalt. Fokus for forskningen i kæmpecellearterit og polymyalgia er klinisk forskning, der søger at besvare klinisk relevante spørgsmål vedrørende diagnose, monitorering af sygdomsaktivitet og komplikationsrisiko, og hvis resultater på sigt kan implementeres i klinisk praksis. Herunder undersøger vi billeddiagnostiske metoders værdi og har et meget tæt samarbejde med Nuklearmedicinsk Afdeling og PET center, Aarhus Universitetshospital. Vi deltager også i opbygning og udvikling af et ny-etableret national forskningsregister, DANIVAS, for patienter med kæmpecellearterit og polymyalgia.
Der er tilknyttet en lektor ansat på Regionshospitalet Horsens, således at der kan understøttes ph.d. forløb.
Eksempler på forskningsprojekter indenfor kæmpecellearterit og polymyalgia kan ses under Berit Dalsgaard Nielsens forskerprofil
Ansvarlig for forskningsområdet: Forskningsansvarlig overlæge, klinisk lektor, ph.d. Berit Dalsgaard Nielsen
Tværgående forskning
I et samarbejde mellem Endokrinologien på Medicinsk Afdeling og Fysio- og Ergoterapien/Livstilscenter Brædstrup udfører vi forskning i relation til patienter med overvægt, diabetes og diverse lidelser relateret hertil.
Vi har i en årrække beskæftiget os med patientgrupperne og har et fast samarbejde med Nationalt Center for Overvægt, Aarhus Universitetshospital ledet af Professor Jens Meldgaard Bruun.
Vores projekter er støttet af Horsens Regionshospitals Steno Partner puljemidler og ledes af Lene Sundahl Mortensen og Signe Kierkegaard-Brøchner.
Ansvarlige for forskningsområde:
Lene Sundahl Mortensen, lenemort@rm.dk, Afdelingslæge, Ph.d.
Signe Kierkegaard-Brøchner, signkier@rm.dk, Seniorforsker, Ph.d.
I efteråret 2018 blev H-HiP officielt etableret i et samarbejde mellem Fysio- og Ergoterapien og Ortopædkirurgi, Regionshospitalet Horsens.
Det er visionen, at der udføres forskning af højeste internationale klasse inden for skader og lidelser i og omkring hofteledet.
H-HiP arbejder indenfor alle områder af sundhedsvidenskabelig forskning.
De forskningsmæssige fokusområder i H-HiP er relateret til både ikke-kirurgiske og kirurgiske behandlinger i og omkring hofteleddet.
Seniorforskergruppen i H-Hip består aktuelt af en lektor, en klinisk lektor og to senior forskere med ph.d.-grader fra Health, Aarhus Universitet.
Ansvarlige for forskningsområde:
Signe Kierkegaard-Brøchner, signkier@rm.dk, senior forsker, ph.d.
Marie Bagger Bohn, mabohn@rm.dk, senior forsker, ph.d.
Bent Lund, bentlund@rm.dk, overlæge, klinisk lektor
Jeppe Lange, jepplang@rm.dk, forskningsansvarlig overlæge, lektor
Regionshospitalet Horsens har igennem mange år understøttet sundhedstjenesteforskning med fokus på blandt andet sammenhængende patientforløb og ulighed i sundhedsvæsenet. Der er i et tværsektorielt forskningssamarbejde med klyngekommunerne, almen praksis, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital gjort en klar satsning på området med oprettelsen af forskningsprojektet TVÆRSPOR. Forskning på området er understøttet af større puljemidler fra henholdsvis Region Midtjylland og Innovationsfonden. Der er tilknyttet en lektor ansat på Regionshospitalet Horsens, således at der kan understøttes ph.d. forløb.
Det er visionen at bedrive tværfaglig, tværorganisatorisk og tværsektoriel forskning af høj international kvalitet baseret på kvantitative og kvalitative metoder samt kunstig intelligens.
Fokusområderne for sundhedstjenesteforskningen er sammenhæng i patientforløb, herunder variation i klinisk praksis, social ulighed, effekten af tværsektorielle interventioner, effekten af forskellige organiseringer af patientforløb på tværs af sektorer og udvikling af kliniske beslutningsstøtteværktøjer.
Det er planen, at Regionshospital Horsens etablerer sig som en af de væsentlige aktører nationalt og internationalt indenfor sundhedstjenesteforskning.
Ansvarlig for forskningsområde:
Marianne Johannson Jørgensen, mariajrg@rm.dk, sundhedsfaglig forksningsleder, Forskningsenheden.
På Regionshospitalet Horsens udføres årligt mere end 20.000 operationer. Forskningsinitiativet Surgical Care and Peri-Operative Research (PeriSCOP) understøtter og udbygger forskningen omkring disse patientforløb, der omfatter både ortopædkirurgisk kirurgi, abdominal kirurgi samt gynækologisk og obstetrisk kirurgi. Nøgleemner er smertebehandling, nerveblokader, hæmodynamik og patientforløb.
Der er gennemført flere randomiserede, placebo-kontrollerede kliniske forsøg, og der er samarbejdsrelationer til forskere og forskningsinstitutioner i både Danmark og internationalt.
Der er tilknyttet forskere i forskellige faser af deres akademiske karriere, herunder medicinstuderende, kandidatstuderende, ph.d. studerende, seniorforskere, eksterne lektorer og en klinisk lektor.
Ansvarlige for forskningsområdet
Lone Dragnes Brix, klinisk specialist, ph.d., adjunkt
Ulrick Skipper Espelund, afdelingslæge, ph.d., klinisk lektor