06.04.22

Røntgen og Skanning står lige nu midt i en gennemgribende renovering. Samtidig ser afdelingen frem mod at få både nye opgaver, nye scannere og et opdateret it-system i løbet af 2022.

Røntgen og Skanning har taget hul på et turbulent år, der skal munde ud i en ny og miljørenoveret afdeling med flere scannere.

Ombygningen er lige nu i fuld gang, så undersøgelsesrummene lukkes på skift, mens afdelingens øvrige faciliteter såsom frokoststue og kontorer er 'genhuset' andre steder på hospitalet.

- Vi står lige nu midt i byggerodet, som kommer til at fortsætte hen imod årsskiftet, før vi igen er samlet som afdeling. Indtil da holder vi til forskellige steder på hospitalet, men med mindre plads, end vi normalt har. Derfor er vi som afdeling også lidt mindre fleksible, end vi plejer at være, fortæller overradiograf Louise Duedahl.

Stigende efterspørgsel på scanninger

Afdelingen arbejder i byggeperioden på at opretholde en så normal drift som overhovedet muligt, også fordi efterspørgslen på undersøgelser i øjeblikket er stigende.

Således steg antallet af årlige undersøgelser fra 110.000 i 2020 til 120.000 i 2021. Heraf er ca. 36.000 undersøgelser akutte, mens de øvrige er ambulante henvist fra bl.a. praktiserende læger i området.

- Vi er med 400-450 undersøgelser om dagen nødt til at være skarpe i vores prioritering. Derfor skræddersyer vi i øjeblikket de enkelte programmer, så vi får mest mulig ud af de faciliteter, vi har til rådighed, forklarer Berit Gosvig, der er ledende overlæge på Røntgen og Skanning.

Ny MR-scanner og opgraderet it-system

Røntgen og Skanning får på den anden side af sommerferien leveret en ny MR-scanner, og umiddelbart derefter skal afdelingens it-system RIS/PACS igennem en større opdatering. Det er alle Region Midtjyllands billeddiagnostiske RIS- og PACS-systemer, som skal opgraderes, så regionens hospitaler kommer til at køre på det samme system. Målet er en mere effektiv og stabil it-understøttelse samt bedre mulighederne for at samarbejde på tværs.

Endelig skal Røntgen og Skanning i slutningen af 2022 også have ansat en FLS-koordinator, som skal arbejde med tidlig opsporing af osteoporose. Det er en forholdsvis ny opgave, som er tilgået afdelingen i forbindelse med overtagelsen af dexa-scanneren i maj 2020. Afdelingen arbejder samtidig på at få ansat flere læger i afdelingen.

- Vi går nogle travle og udfordrende måneder i møde men ser til gengæld frem mod at kunne flytte ind i nogle meget fine lokaler sidst på året, slutter de to afdelingsledere.