16.12.22

På hospitalets afdeling for Kirurgi har kirurgerne fået mulighed for at afprøve nyt udstyr, som kan gøre en stor forskel for patienter, hvis bugvæg af forskellige årsager kan være svær at lukke.

Disse patienter bliver i dag behandlet via gentagne operationer, hvor bugvæggen lukkes ved hjælp af et net (mesh), som er syet på bugvæggens muskulatur. Patienterne er typisk indlagt i flere uger, hvor kirurgen gradvist strammer nettet for hver operation, så bugvæggen til sidst kan lukkes.

Med det nye udstyr vil patienterne blive skånet for de gentagne operationer. Udstyret sættes på patientens bugvægsmuskulatur og udøver et kontinuerligt træk, så muskulaturen afslappes, og bughulen kan sys sammen langt hurtigere.

 - Vi ser et stort potentiale i at forkorte de lange indlæggelsesforløb, som denne gruppe af patienter oplever, og dermed også mindske deres gener ved forløbet. Vi forventer at kunne reducere behandlingstiden betragteligt med op til 23 dage, siger overlæge og kirurg Hans Friis Andersen fra Kirurgi på Regionshospitalet Horsens.

Prøvehandlingen 'Intraoperativ FascieTraktion til accelereret lukning af det åbne abdomen' er støttet med 100.000 kr. af Sundhedsinnovationspuljen i Region Midtjylland, og det er udviklingssygeplejerske Anette Søgaard og overlæge Hans Friis-Andersen, begge fra Kirurgi, som har været initiativtagere til indsatsen.

Foruden prøvehandlingen i Kirurgi har Regionshospitalet Horsens i 2022 også fået bevilliget midler fra Sundhedsinnovationspuljen til to andre projekter, nemlig 'Udskrivelseslounge for akutte patienter' og 'Videokonsultation ved fysio- eller ergoterapeut som en del af udvalgte ambulante patientforløb på et akuthospital'.

Kontakt

Mehmet Öztoprak
Cheflæge, Kirurgi
tlf. 7842 6228
mehmoezt@rm.dk