Musik på Dialysen LILLE.jpg
Foto fra 2021, hvor musikken spillede på Dialysen.

Korsang for KOL-patienter. Læsegrupper for patienter i psykiatrien. Dans for hofteopererede. Sanggruppe for kvinder med fødselsdepression.

Det er nogle af de indsatser, som er blevet testet i både Danmark og internationalt. Overordnet finder man, at kultur som sundhedsfremme medvirker til kortere sygdomsforløb, mindre medicinering, færre genindlæggelser, mindre stress, mestring af kronisk sygdom, hurtigere genvinding af mobilitet, bedre patientoplevet forløb m.v.

På Regionshospitalet Horsens har vi også gjort os de første erfaringer med bl.a. 'Sammen om levende musik' i Dialysen og det med meget positive resultater. Forskningsprojektet viste, at livekoncerterne bidrog til en meningsfuld pause, havde positive effekter på fysisk og mentalt velbefindende, påvirkede patienternes tidsopfattelse positivt, og satte et positivt aftryk på arbejdsmiljøet.

- I Dialyseklinikken oplevede vi en fællesskabsfølelse mellem både patienter og personale.  En fælles forventning om en anderledes og dejlig dag, hvor sygdom for en stund kunne få lov at stå i baggrunden. På koncertdagene var der en helt speciel stemning af godt humør, ro og afslappethed, siger oversygeplejerske Kirsten Frederiksen.

Er kultur svar på nogle udfordringer?

Hospitalsledelsen har på baggrund af de gode erfaringer og den generelle forskning på området sagt ja til - i samarbejde med regionen - at undersøge, hvordan kultur som sundhedsfremme kan skabe værdi for patienter, pårørende og personale på hospitalet.

Mange af de kultur-indsatser, vi kender i forbindelse med sundhedsfremme, omhandler forebyggelse eller genoptræning. Men der ser også ud til at være et stort potentiale i at bruge kultur som sundhedsfremmer på hospitalerne. Vi vil derfor gerne opfordre hospitalets medarbejdere og ledere til at tænke i, om kulturelle elementer kan være løsningen på nogle af de udfordringer, vi allerede arbejder med, siger hospitalets innovationskonsulent Trine Wildt Andersen, som er facilitator på området.

- Nogen har måske lyst til at se nærmere på, hvordan kronikere eller andre patientgrupper kan drage nytte af området. Det kan også være, at kultur som sundhedsfremme kan bruges i "et mellemrum", hvor der i dag ikke sker så meget som fx i venteværelset, eller for de patienter, der er indlagt i de mere stille weekender.

Trine Wildt mener også, der kan være en oplagt mulighed i at se på tiltag i samarbejde på tværs af afdelingerne eller med kommunerne.

Nye puljemidler kan søges

Region Midtjylland har netop oprettet en ny pulje til støtte af Kultur som Sundhedsfremme. Her kan vi som hospital i samarbejde med en eller flere kulturaktører søge midler til fællesprojekter under paraplyen "Kultur som sundhedsfremme".

Interesserede er meget velkomne til at tage kontakt til Trine Wildt Andersen for at høre mere om mulighederne.

- Et af de elementer, som jeg synes er spændende ved området er, at det ikke handler om, hvorvidt medarbejderne skal gøre mere med mindre. Det er andre aktører, der kan komme ind og skabe værdi for patienterne, de pårørende og medarbejderne.

- Det kunne være rigtig spændende at se, hvordan der kan skabes nogle bæredygtige forretningsmodeller for kultur-aktører, så de kan få en vedblivende rolle i borgernes og patienternes sundhed og sygdomsforløb, siger Trine Wildt.

Fakta om kultur som sundhedsfremme:

- Kultur som sundhedsfremme er område, som har eksistereret i mange år. Men der har manglet evidens for, hvilken værdi der skabes.

- Nu har WHO udgivet en rapport med en masse eksempler på forskning, der påviser rigtig gode resultater med kultur som sundhedsfremme.

- Sundhedsfremme kan både være forebyggelse, behandling og genoptræning.

- Kultur skal forstås bredt og kan handle om alt fra sang, sport, kunst, teater, musik, kreativitet m.v.

- Der er ved at blive etableret et projekt på tværs af Norge, Sverige og Danmark med fokus på samarbejde, udveksling af erfaring og ideer.