10.01.22

Læge og Ph.d. Marie Bagger Bohn har modtaget 425.000 kr. fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond til projektet "Improving diagnostics and treatment in patients with lateral hip pain due to hip abductor tendon pathology".

Smerter på ydersiden af hoften, laterale hoftesmerter (LHS), rammer cirka 25% kvinder og 10% mænd i alderen 40-70 år. LHS påvirker patienternes almindelige dagligdagsaktiviteter og nattesøvn i en sådan grad, at det har negativ indflydelse på deres livskvalitet. Erhvervsaktive patienter med LHS kan tillige opleve, at smerterne påvirker deres arbejdsfunktion, og dermed er de nødsaget til at sygemelde sig eller skifte erhverv.

Historisk set har man formodet, at årsagen til LHS var en irriteret slimsæk på hoftens yderside eller et stramt hoftebånd. Ny forskning viser dog, at smerterne med høj sandsynlighed skyldes en overbelastning eller en skade på baldemuskulaturens sener, hvorfor der kræves en anden behandling end hidtil antaget.

- LHS-patienter er som følge af mangelfuld virkning fra tidligere behandlingstiltag blevet set på som ’problem patienter’, der ofte ’cykler rundt’ i systemet for at få en virkningsfuld behandling. Dette har ofte resulteret i langvarige forløb med kroniske smerter til følge, siger Marie Bagger Bohn.

- Siden 2017 har vi i et pilotprojekt, på Regionshospitalet Horsens, haft fokus på baldemuskulaturens sener som årsag til LHS. I dag bliver patienter med LHS henvist fra hele landet til Regionshospitalet Horsens, som er dét hospital i Danmark, hvor der kirurgisk behandles flest. Men der mangler forsat stor viden på området, fortæller Marie videre.

Formålet med projektet er at udvikle konkrete, evidensbaserede, diagnostiske værktøjer og behandlingstilbud, som kan anvendes i både almen praksis, speciallæge praksis, af fysioterapeuter samt på ortopædkirurgiske og reumatologiske afdelinger.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Ortopædkirurgien, Fysio- og Ergoterapien samt Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Horsens og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.