09.02.2022

På billedet ses Helene Elisabeth Hansen (t.v.) og Line Langvad Johansen (t.h.), som begge er ansat i oplæringsstillinger. 

Helene og Line er begge nyuddannede sygeplejersker ansat i oplæringsstillinger. Det er toårige forløb, som sikrer de nye sygeplejersker en grundig oplæring i specialet og en god forståelse for de samlede patientforløb.

- Det var trygt at gå i gang med den praktiske sygepleje vel vidende, at jeg havde god tid til opgaverne og en mere erfaren sygeplejerske at trække på.

Sådan siger sygeplejerske Helene Elisabeth Hansen om sin første tid på Medicinsk Sengeafsnit 2.

Som nyuddannet sygeplejerske blev Helene ansat i en såkaldt oplæringsstilling, hvor den nyuddannede introduceres stille og roligt til specialet og de tilhørende funktioner. Det giver den nye sygeplejerske mulighed for gradvist at tage et større ansvar.

- Jeg begyndte med kun at have én patient. Til gengæld havde jeg den fulde pleje, så jeg fik den grundlæggende sygepleje-faglighed ind under huden, før jeg fik flere opgaver og flere patienter. Undervejs havde jeg altid en mere erfaren sygeplejerske i den anden ende, og det gav en stor tryghed at vide, at der altid var en, som jeg fagligt kunne spille bold op ad, siger Helene.

De første oplæringsstillinger blev etableret på hospitalet i Medicinsk Sengeafsnit 1 i 2018. Siden har ordningen bredt sig til flere afsnit, hvor de nyuddannede sygeplejersker typisk begynder flere sammen ad gangen.

En bred indsigt i specialet

På Ortopædkirurgisk Sengeafsnit blev sygeplejerske Line Langvad Johansen eksempelvis ansat i en oplæringsstilling samtidig med en kollega, og som Line siger, så er det bare rart at have en at følges med, så de kan dele deres erfaringer.

Line fremhæver også, hvordan hun har haft stor gavn af de dage, hvor sygeplejerskerne i oplæringsforløb kommer rundt på andre afdelinger og afsnit. Hun har for eksempel selv haft dage på Intensiv, i Akutafdelingen og i Ortopædkirurgisk Klinik.

- Det har uden tvivl givet mig flere vinkler ind på specialet og en bredere indsigt i patienternes forskellige problematikker inden for ortopædkirurgien. Samtidig har jeg fået en større forståelse for mine kollegers arbejde, og det føler jeg, at jeg gør brug af hver eneste dag, jeg går på arbejde.

Den grundige oplæring har samtidig givet Helene endnu mere lyst til selv at lære fra sig.

- Den grundige oplæring har givet mig blod på tanden til selv at få studerende og lære fra mig, siger Helene. - Og det viser jo bare, hvor meget en god introduktion og oplæring betyder for ens fortsatte arbejdsliv, lysten til at blive og til fortsat at udvikle sig.

Line fortsætter som sygeplejerske på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit efter sit oplæringsforløb, mens Helene er på vej på barsel.

Der er i øjeblikket sygeplejersker i oplæringsstillinger på både Ortopædkirurgi, Kirurgi og på alle hospitalets tre medicinske sengeafsnit.

Fakta om oplæringsstillingerne

  • Oplæringsstillingerne er toårige forløb for nyuddannede sygeplejesker.
  • Stillingen består af moduler på afsnittet og dage i andre afdelinger og afsnit, som man typisk vil få en berøring med.
  • Der indgår supervision enten i grupper eller enkeltvis og flere samtaler undervejs bl.a. en forventningssamtale og statussamtaler.
  • Formålet er at sikre høj faglighed ved at give nyuddannede mulighed for at gennemføre et struktureret forløb over to år, så de bliver fortrolige med arbejdsgange og funktioner.
  • Man indgår i afsnittenes normering.
  • Stillingen skal gøre det mere attraktivt for nyuddannede sygeplejersker at blive ansat på f.eks. et sengeafsnit og give sygeplejerskerne lyst til at fortsætte på afsnittet.