24.04.22

Læge Ninna Hinchely Ebdrup fra hospitalets fertilitetsklinik gav 22. april et flot forsvar af sin ph.d.-afhandling om betydningen af nitrat i drikkevand for infertilitet og graviditetstab.
 
I efterhånden mange år har vi kendt til en sammenhæng imellem helbredet og indhold af nitrat i drikkevand. Det er ligeledes kendt viden, at 10 % af en fødselsårgang er undfanget ved hjælp fra en fertilitetsklinik, og at 23 % af kvinder på et tidspunkt vil opleve et graviditetstab.
 
Vores viden om den betydning, som den livslange og daglige udsættelse for lave koncentrationer af nitrat kan have i forhold til vores reproduktive sundhed, har imidlertid været yderst begrænset – indtil nu.
 
I Ninnas forskningsprojekt sammenholdes data om, hvor meget nitrat godt 90.000 gravide kvinder fik fra drikkevandet omkring deres bopæl med oplysninger om ventetid på graviditet, behandling for infertilitet og graviditetstab. Studierne er baseret på de unikke danske nationale registre og er de største og mest detaljerede til dato.
 
Ph.d.-projektet er gennemført i et samarbejde mellem Institut for Klinisk Medicin og Forskningsenheden for epidemiologi, Aarhus Universitet, og Fertilitetsklinikken, Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Horsens.
 
På billedet er det fra venstre bedømmerne director Siri Eldevik Håberg fra CeFH i Norge, professor Ellen Aagaard Nøhr fra Syddansk Universitet, Ninna Hinchely Ebdrup samt vejlederne professor Cecilia Ramlau-Hansen fra Aarhus Universitet, professor Ulla Breth Knudsen fra Regionshospitalet Horsens samt speciallæge og ph.d. Bjørn Bay.