02.11.23

Guld til køkkenet.jpg

92% af de råvarer, som medarbejderne i Køkkenet på Regionshospitalet Horsens bruger til tilberedning af mad til patienter og kantine, er nu økologiske.

Hospitalskøkkenet har dermed bevæget sig helt op i toppen af Fødevarestyrelsens økologiske barometer og gjort sig fortjent til Det økologiske Spisemærke i guld. Guldmærket gives til spisesteder og storkøkkener, hvor mindst 90% af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.

- Vores medarbejdere har knoklet og arbejder hver dag for at bevise, at man kan lave lækker økologisk mad til både patienter og kantine uden at få ekstra penge i budgettet. Det kræver til gengæld, at vi laver al mad helt fra bunden lige fra de syltede asier til det bagte rugbrød, fortæller Jane Vase, leder af Hospitalskøkkenet, og nævner, hvordan økologi stammer fra græsk og betyder 'læren om naturens husholdning'.

- For at få råd til økologi, så bruger vi alle råvarer helt i bund. Fx køber vi hele udskæringer, som laves til pålæg og gryderetter, mens ben og grønsagsrester koges til fond og supper. Dermed sikrer vi også, at Hospitalskøkkenet har så lille et madspild som muligt. Der bliver også løbende holdt en stram styring med forbruget på afdelingerne, så det følger antallet af indlagte patienter, siger Jane Vase.

 

Rejsen mod guldet

Omstillingen fra meget færdiglavet, konventionel mad til egen produktion baseret på økologi begyndte for mere end ti år siden med daværende økonoma Kirsten Rytter Knudsen i spidsen.

- Køkkenets medarbejdere har været hovedkraften i den omstillings-rejse, vi har været på, og derfor er det dem, der skal have roserne i dag. De har været omstillingsparate og kreative – og være med på løbende at gå et skridt videre i omlægningen hen imod mere økologi, siger Kirsten Rytter Knudsen, som i dag er servicechef på hospitalet.

- Samtidig skal hospitalets ansatte ude på afdelingerne have en stor tak for at bakke køkkenets tiltag op, så den økologiske mad når helt ud til patienterne og på en indbydende måde, siger Kirsten Rytter Knudsen.

Køkkenet på Regionshospitalet Horsens er det andet af Region Midtjyllands hospitalskøkkener, som opnår guldstatus inden for brugen af økologiske råvarer.

Målet om 90-100% økologiske råvarer er et af 2024-målsætningerne for Region Midtjyllands bæredygtige hospitalskøkkener. De øvrige målsætninger handler om at reducere klimaaftrykket, mindske forbruget af engangsemballage, reducere madspild og bidrage til en højere grad af sortering af affald.

Det nye økologimærke i guld markeres internt på hospitalet ved en lille begivehed i kantinen tirsdag den 7. november kl. 13.30. Her er alle velkomne.

Kontakt

Jane Vase

Leder af Hospitalskøkkenet
Tlf. 2935 1036
Janvas@Rm.dk

Kirsten Rytter Knudsen

Servicechef
Tlf. 2940 6885
kirstknu@rm.dk