Køkkenet på Regionhospitalet Horsens skærer CO2 af menuen
Mere grønt og mindre oksekød har reduceret CO2-udledningen fra Køkkenet på Regionshospitalet Horsens med 26 procent pr. ton fødevarer over fem år.
25.07.2024
Foto: Helle Brandstrup Larsen
Har du spist en af de mange tallerkener mad, Køkkenet på Regionshospitalet Horsens hver dag serverer, så har du fået et mere klimavenligt måltid end for fem år siden.
Hospitalets køkken har nemlig reduceret udledningen af CO2 per ton købte fødevarer med 26 procent fra 2019 til 2023.
Flere bælgfrugter og mindre kød
Det hele handler om at vælge og indkøbe råvarer med et lavere CO2-aftryk end de varer, køkkenet tidligere brugte. Det fortæller køkkenets leder Jane Vase.
- Vi er lykkedes med at reducere vores kødforbrug fra 34,5 tons til 24,7 tons. Samtidig bruger vi mindre oksekød og svinekød men til gengæld mere fjerkræ og fisk.
Mere grønt og langt flere bælgfrugter og linser har ligeledes bidraget til en betydelig lavere CO2-udledning. Fx er indkøbet af bælgfrugter og linser steget med 48% på de fem år. Det er særligt i hospitalets kantine, at der er kommet mere grønt og flere bælgfrugter på tallerknerne, da maden til patienterne fortsat skal have en bestemt proteinsammensætning. Der er derfor en grænse for, hvor meget kød, der kan erstattes med andre varer.
- Vi kigger også meget på vores madspild, for når vi reducerer madspildet eller fastholder det på et lavt niveau, så undgår vi at købe varer, der belaster klimaet, siger Jane Vase.
Hospitalets køkken har endvidere reduceret forbruget af engangsemballage for at gå i en mere klimavenlig retning. Køkkenet har derfor sagt farvel til et årligt forbrug af ca. 40.000 engangstallerkner og i stedet skiftet til flergangstallerkner, som kan genbruges.
En samlet regional indsats
Arbejdet med at ændre sammensætningen af maden på de tallerkener, der serveres, er et resultat af en målrettet indsats. I 2021 gik hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland sammen om at skabe fem målsætninger og ansætte en bæredygtighedskonsulent i regionens Center for Bæredygtige Hospitaler, der arbejder med den grønne omstilling af sundhedsvæsenet.
Tilsammen har alle hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland reduceret udledningen af CO2 på indkøb af fødevarer med 12 procent. Det er tæt på det fælles mål om en reduktion på 15 procent i 2025. Målet skal sikre, at man serverer mere bæredygtig mad uden at gå på kompromis med de ernæringskrav, der er til patienternes mad.
Udover CO2-reduktionen er køkkenernes målsætninger:
- at reducere madspildet med 25 procent
- at reducere forbruget af engangsemballage
- at sikre korrekt affaldssortering og
- at arbejde henimod Det Økologiske Spisemærke i guld.
Køkkenet på Regionshospitalet Horsens opnåede Det Økologiske Spisemærke i guld i november 2023.
Kontakt
Jane Vase
Leder af Hospitalskøkkenet
Tlf. 29 35 10 36
Janvas@Rm.dk
Karen Bundgaard
Mad og måltidskoordinator
Tlf. 78 42 74 31
KABUJE@rm.dk
Joan Topp Olsen
Produktionskoordinator
Tlf. 78 42 74 30
joanolse@rm.dk