Hvad vil det sige at være en bevidst udviklende organisation - og hvor kommer udtrykket fra?
En stor inspirationskilde til indsatsen i Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Horsens er Kegans arbejde med organisationsudvikling, hvilket bl.a. er beskrevet i en bog af Kegan og Lahey fra 2016 "An Everyone Culture: Becoming a Deliberately Developmental Organization".
I en bevidst udviklende organisation arbejder alle med at være bevidste om - og udfordre – mindset. Det vil sige de mentale strukturer eller modeller, der har betydning for vores tanker og handlinger.
Udvikling af den enkelte sker samtidig med udvikling af organisationen, da den bliver arenaen, hvor der trænes udvikling af den enkelte, samarbejdet, og ikke mindst opgaven og dermed organisationen som helhed.
Dermed er det ikke forbeholdt få ledere og medarbejdere at bidrage til udvikling af opgaver og organisationen - og at udvikle sig fagligt og personligt, da alle har disse muligheder og medansvar.
Denne måde at forstå udvikling på har været fundamentet for udvikling af afdelingens samarbejdsstrukturer, ledelsestilgang og kompetenceudvikling.
I Kegans måde at forstå bevidst udviklende organisation på, har organisationen fokus på disse tre dimensioner:
I Kvindesygdomme og Fødsler bruger de aktivt dimensionerne og forholder sig løbende til opmærksomheder, tiltag og aktiviteter inden for hver af disse dimensioner.
Hvorfor gå i gang med sådan en transformationsproces?
Der er ikke mange i Danmark, der har undgået at se nyhedsoverskrifter som: "Et presset sundhedsvæsen" eller "ældrebyrden kommer".
For allerede fem år siden kunne ledelsen se et behov for transformation med baggrund i bl.a. en forventet stigning i antal fødsler, den demografiske udvikling og en stigning i stress og udbrændthed blandt sundhedspersonale.
Afdelingen har gennemgået en transformation i form af omorganisering, kulturforandring og ændring i ledelsestilgang og har styrket deres resiliens i forhold til udfordringerne i fremtidens sundhedsvæsen.
Og transformationen fortsætter. Det er blevet en del af deres DNA og kultur løbende at styrke resiliens i forhold til fremtidens udfordringer – så fremtiden ikke blot er noget, der kommer, men noget de aktivt former sammen.
I følgende video kan du møde cheflæge Marie Storkholm, som fortæller mere om baggrunden for transformationsprocessen, og hvordan hun forstår transformation. Hun forklarer også Kegans forståelse af mindset og de tre dimensioner (se ovenfor), samt hvordan udviklingsarbejdet fortsætter.
Du kan i næste video få et oplæg fra cheflæge Marie Storkholm om, hvordan afdelingen er lykkes med transformation. Videoen er fra konferencen ”Hvordan kan arbejdspladser styrke resiliens", afholdt den 7. september 2022, der formidlede viden og eksempler fra Resiliensforløbet i Region Midtjylland 2020-2022.
Hvis du er mere nysgerrig på behovet for transformation af det offentlige velfærdssystem, så kan du lytte til denne podcast fra DR lyd, hvor cheflæge Marie Storkholm medvirker.
Fundament - læs mere
Kegan, R. & Lahey, L. (2016). An Everyone Culture: Becoming a Deliberately Developmental Organization. Harvard Business Review Press.
Andet relevant læsning:
- Brown, B. (2018). Dare to lead: Brave work. Tough Conversations. Whole hearts.
- Edmondson, A.C. (2019). The fearless organization – Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation and Growth. Wiley
- Granhof Juhl, A. & Hvilsted, L. (2018). Den resiliente organisation. Forlaget Granhof & Juhl.
- Kegan, R. & Lahey, L. (2009). Immunity to change. Harvard Business Review Press.
- Laloux, F. (2014). Fremtidens organisation. Forlaget I AM.