Camps som udviklingsmotor

Vejen til at være en bevidst udviklende organisation har i høj grad været camps. Siden 2019 har de godt 200 i Kvindesygdomme og Fødsler været af sted. De er ca. 25 af sted ad gangen. Det startede de med i 2019 og fortsætter med at have opsamlingscamps, hvor nye medarbejdere også kommer med.

De bliver sat sammen i tværfaglige teams, hvor de arbejder med en konkret udfordring. Det har været forskelligartede opgaver som flow og visitation, flere ukomplicerede fødsler, sårbare gravide og trivsel i Covid-tiden. Det har indtil nu betydet, at der har været arbejdet med ca. 40 udviklingsopgaver – så det er altså en kæmpe udviklingsmotor. Derudover bliver der arbejdet med det at samarbejde og være et team, hvor de lærer hinandens styrker, faglighed og forskellige perspektiver at kende. Den enkelte får ved hjælp af et personprofilværktøj indsigt i egne styrker. Der arbejdes på forskellig vis med disse tre overordnede områder:

Det at træne de tre områder er en måde at arbejde bevidst med at træne mindset, så det ikke kun er faglige færdigheder – skillset. Det er en væsentlig inspiration fra Kegan (se eventuelt introduktion og fundament) og en central del i den bevidst udviklende organisation.

Camps har været startskuddet og er fortsat et vigtigt element, men det er også en vigtig pointe, at en bevidst udviklende organisation styrker resiliens ved at træne i hverdagen.

Udvikling er en del af hverdagen – afdelingen har et udtryk "vi må godt", som betyder, at alle er frisat til at løbe med deres ideer, udfordre vaner og handle på det, der ikke fungerer.

 

Hvad består træningen af?

Cheflæge Marie Storkholm fortæller i denne video om, hvad de træner på camps, og hvad indholdet overordnet er. Pointen med camps er bl.a., at der er en masse opgaver, de har behov for at få løst - og samtidig træner de tværfagligt samarbejde og får forskellige redskaber til det, og til at arbejde med opgaven. Derudover arbejder de med, at den enkelte bliver bevidst om sit mindset og sine styrker og måder at indgå i samarbejde på.

Oplevelsen af camps og træning i hverdagen

I denne video sætter jordemoder Line Brøchner Halborg ord på, hvordan hverdagen er i en bevidst udviklende organisation. Hun siger bl.a.: "Der er plads til den enkelte medarbejder, til at udvikle sig, ens mening tæller og der er plads til, at jeg kan komme med mig." Hun kommer også ind på, hvordan hun oplevede at være på camp. Træning i hverdagen vægtes højt. Line fortæller, hvordan de arbejder bevidst med arbejdsmiljø og træner feedback, har teamtalks og debriefing. Derudover har de team-træning, hvor de bruger videooptagelser af hverdagssituationer til at lære af situationen sammen.