02.04.25

Foto fra Åbent Hus i juni. Her viste vi hospitalets bæredygtighedsindsats frem.

I 2024 indførte Region Midtjylland som den første region forpligtende bæredygtighedsaftaler for at accelerere omstillingen til et mere bæredygtigt sundhedsvæsen. 

Der er nu kommet nye to-årige aftaler, som gælder for alle regionens enheder. Og de spiller en vigtig rolle i at styrke arbejdet på bl.a. Regionshospitalet Horsens med lokalt at realisere målene i Bæredygtighedsstrategien, så Region Midtjylland som virksomhed kan blive cirkulær i 2030 og CO2-neutral i 2050.

- På Regionshospitalet Horsens sætter vi ambitiøse bæredygtighedsmål og når dem hurtigt takket være bred opbakning fra afdelingerne. Vores flade struktur, hvor bæredygtighed er forankret i driften, skaber en dynamik, der gør det muligt for medarbejderne hurtigt at omsætte mål og ideer til handling. De nye bæredygtighedsaftaler giver os et stærkt rygstød og sætter bæredygtighed endnu tydeligere på dagsordenen, udtaler hospitalsdirektør Henning Voss.

Hovedfokus: Mindske forbruget

Det er efterhånden en gammel nyhed, at sundhedsvæsenet belaster klimaet med ca. 6% af Danmarks samlede CO2-udledning. Mange undersøgelser og behandlinger er ressourcekrævende, producerer store mængder affald og belaster miljøet.

At arbejde med bæredygtighed og reducere spild i sundhedsvæsenet handler derfor bl.a. om at mindske forbruget af engangsudstyr og ændre vaner, så der kommer mere balance i forbruget af jordens ressourcer.

Bæredygtighedsaftalen forpligter Regionshospitalet Horsens til at arbejde med bæredygtighed inden for fire hovedområder: Cirkulær økonomi; el, vand og varme; logistik, transport og mobilitet samt social ansvarlighed.

Langt den største del af vores klimaaftryk stammer dog fra de produkter vi køber og bruger på hospitalerne, og derfor ligger hovedfokus på ’ansvarligt forbrug’ aka cirkulær økonomi.

I fællesskab når vi ambitiøse mål

Medarbejdere i både de kliniske og ikke-kliniske fagområder på Regionshospitalet Horsens arbejder hver dag med at realisere vores bæredygtighedsmål – og med stort engagement. Fremdriften er bl.a. skabt ved, at vi har bæredygtighedsambassadører i alle afdelinger, hvor de har en rolle som grønne igangsættere.

I 2024 har det bl.a. betydet, at vi har:

  • 98% reduktion i forbruget af lejepapir (2.000 ruller = 6,7 tons CO2/år)
  • 99% reduktion i forbruget af AA-engangsbatterier (24.000 batterier = 3,4 tons CO2/år)
  • 62% reduktion i forbruget af engangsservice (620.000 stk. = 6,2 tons CO2/år).

At tage aktivt ansvar for at drive vores hospital - og sundhedsvæsen – på en måde, der ikke forringer livskvaliteten for kommende generationer på grund af klimaudfordringer er en omfattende opgave. Men når vi alle arbejder mod samme mål, kan vi skabe en stor effekt, og det er også Bæredygtighedsaftalernes fundament.

Indsatsen i 2024 på Regionshospitalet Horsens er også et bevis på, at bæredygtighed ikke bare er en strategisk målsætning. I stedet er det ved at blive en integreret del af vores daglige drift, båret af medarbejdernes engagement og handlekraft.

Kontakt

Sanne Lindhardt

Bæredygtighedskonsulent
sannli@rm.dk
Tlf. 2037 6099.