26.06.25
Michela, Peter og Maria arbejder sammen på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit, hvor det robotpakkede medicin testes af.
Giver det mening at lade en robot i Aarhus pakke medicinen til patienterne i Horsens, når vi ser på både økonomi, arbejdsmiljø og kvalitet?
Det har Regionsapoteket og Ortopædkirurgisk Sengeafsnit sat sig for at undersøge i fællesskab hen over en testperiode, der løber fra april 2025 og et år frem.
Testen skal bl.a. afdække, om den automatiske pakning ændrer på farmakonomernes arbejdstid, om den medfører større eller mindre medicinspild, og om ordningen kan forbedre arbejdsmiljøet.
- Vi efterprøver antagelsen om det mere patientsikre i at lade robotten pakke medicinen, fordi medicinen kommer i en pose dosispakket til hver patient og med en tydelig markering af, hvad der er i hver pose. Det gør det lettere for os sygeplejersker at identificere medicinen og kan derfor sandsynligvis være med til at mindske fejl, siger Maria Henriksen, som er sygeplejerske på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit.
Det er allerede dokumenteret, at robotpakket medicin er mere patientsikkert. Studier har vist, at man i gennemsnit finder to fejl per 1 million poser pakket af en robot, mens man finder 2-4 fejl per 100 doseringer pakket af menneskehænder.
Bedre arbejdsmiljø med mindre manuelt arbejde
Testen skal også vise, om den automatiske pakning kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet på sengeafsnittet.
- Robotpakningen kan mindske den tid, vi bruger på manuelt pakkearbejde som fx at trykke medicin ud af blisterark, og vi skal derfor undersøge, om det kan være med til at forbedre vores arbejdsmiljø, fortæller Michela Nissen, som er farmakonom på sengeafsnittet.
- Testen skal også vise, om den automatiske pakning kan være med til at forbedre vores arbejdsmiljø, simpelthen fordi robotpakningen mindsker den tid, vi bruger på manuelt pakkearbejde som fx at trykke medicin ud af blisterark, fortæller Michela Nissen, som er farmakonom på sengeafsnittet.
Der er dog også udfordringer med den robotpakkede medicin. Det kræver fx, at medicinen er ordineret korrekt og i de rigtige styrker, hvis robotten skal pakke det korrekte medicin. Det har således medført et tættere samarbejde mellem lægerne og farmakonomerne på afdelingen, der hjælper hinanden med at afstemme medicinen hver dag inden kl. 11.
Testen blev igangsat på sengeafsnittet, bl.a. fordi medicinrobotten i Skejby har ledig kapacitet, og fordi vi på tværs af Region Midtjylland ønsker at teste, om ordningen giver mening på regionshospitalerne til trods for afstanden.
Sådan foregår det
- Robotten trækker information om medicin fra EPJ på alle hverdage kl. 11.
- Herefter pakker robotten medicinen, der skal gives til indlagte patienter fra kl. 17 samme dag og et døgn frem.
- Medicinen ankommer med den vanlige kørsel fra Regionsapoteket til Regionshospitalet Horsens på hverdage kl. 14.30.
- Farmakonomen sidedoserer den medicin, der ikke kan dosispakkes, og doserer også medicin til nye patienter, som er kommet ind på afdelingen efter kl. 11.00, og til patienter, som udskrives samme dag.
- Efter sommerferien kobles smartphones på projektet, så det bliver muligt at scanne medicinadministration tæt på patienten, det såkaldte closed-loop-medication koncept.
Kontakt
Michelle Ann Matzen
Funktionsleder i Horsens
Tlf. 6120 7920
mihose@rm.dk
Hospitalsapoteket Region Midtjylland