Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Om afsnittet

Afsnittet består af det operationelle område og det endoskopiske område. Områderne er fordelt på to etager, men der arbejdes med samordnet ledelse samt personale der har kompetencer på begge områder.

Det operationelle område indeholder en operationsgang med 6 operationsstuer samt en opvågning/hvileområde kaldet Hvil. I Hvil er der 5 senge samt 12 hvilestole. Der arbejdes med følgende specialer: Ortopædkirurgi, gynækologi og kirurgi.

Det endoskopiske område indeholder 6 skopistuer/undersøgelsesstuer, hertil findes der også et hvile område indeholdende 10 hvilestole.

Afsnittet har åben mandag og fredag fra kl 7.30 - 18.00
Tirsdag, onsdag og torsdag er der åbent fra kl 7.30 - 19.30
Dette betyder, at arbejdstiderne ligger inden for disse rammer og der vil være forskellige mødetider.

Der arbejdes ud fra evidensbaseret sygeplejepraksis, og faglig udvikling vægtes højt. Afdelingens retningslinjer og instrukser er at finde på e-dok.
Sygeplejen i Dagkirurgien og Endoskopien har fokus på at yde en patientcentreret sygepleje med inddragelse af de pårørende, sygeplejen ydes ud fra patientens behov og patientens bedste. Patientsikkerheden er i højsæde.

Organisering

Dagkirurgien har ca. 70 sygeplejersker ansat. Heraf er der både basis-, operations-, anæstesi- og skoperende sygeplejersker.

Funktionsledelsen i afdelingen består af 2 oversygeplejersker og 1 overlæge:

Overlæge
Christian Jessen
Telefon: 78 42 53 39


Oversygeplejerske
Mia Veller Normann Christensen
Telefon: 78 42 55 31

 

Oversygeplejerske
Anette Nielsen
Telefon: 78 42 55 40


I afdelingen er der udviklingssygeplejersker, klinisk koordinatorer, specialeansvarlige sygeplejersker samt kliniske vejledere. Desuden har flere af sygeplejerskerne i afdelingen forskellige kompetencer inden for bl.a. hygiejne, forflytning, uddannelse mm.

Afdelingen har 1 tillidsrepræsentant og 2 arbejdsmiljørepræsentanter.

Socialt

I Dagkirurgien er vi gode til at fejre både store og små mærkedage inden for de rammer, vi har. Dette fejres fx ved at lave sammenskudsfrokost op til eller i ferier, og så er vi meget glade for kage. Vi er heldige, at der ofte er noget at fejre i Dagkirurgien, og der er pga den høje anciennitet ofte et jubilæum at fejre.

Vi hygger os også uden for arbejdstiden, både hele afsnittet men også i mindre grupper. Årets julefrokost er et højdepunkt, og ligger fast den sidste fredag i november. Traditionen tro, er Dagkirurgien altid stærkt repræsenteret til Beringsstafetten, der finder sted hvert år i august. Derudover mødes vi på kryds og tværs bl.a. til: biografklub, vinterbadning, keramikkursus og frigivelse af juleøllen.

Onboarding

Det er centralt i Onboarding-programmet, at den nye medarbejder hurtigt bliver en del af afsnittets sociale og faglige netværk, oplever at blive en værdifuld del af det daglige arbejde og opnår selvstændig handlekompetence.

Onboarding-programmet har desuden et bredere fokus, der understøtter hospitalets nye strategi med fokus på medarbejdere, kultur og værdier.

God onboarding af nye medarbejdere er lederens ansvar, men alle kolleger bidrager i de faglige og sociale netværk som mentorer eller ved at træne andre kolleger i redskaber og metoder i Onboarding-programmet.

Formålet med Onboarding-programmet er:

  • Øge jobtilfredshed
  • Fastholde motivation
  • Større engagement i arbejdet
  • Lavere medarbejderomsætning
  • Mere værdifulde faglige præstationer
  • Mindre stress

To centrale elementer i Onboarding-programmet er potentialesamtaler og mentorordning.

I afsnittet har vi to uddannede mentorer, der deltager i potentialesamtaler og fungere som mentorer.

Uddannelse

I Dagkirurgien og Endoskopien er der løbende sygeplejestuderende, anæstesikursister samt læger i uddannelsesforløb.

Sygeplejestuderende

I Dagkirurgien kommer der studerende på 3. og 4. semester samt 7. semester. Derudover er der også mulighed for, at internationalestuderende kan komme på besøg i 3 dage.

Man følges dagligt med en sygeplejerske, hvor der bl.a. kan være fokus på: Korttidssygepleje, kommunikation, observationer af postoperative patienter, operationssygepleje, gynækologi, ortopædkir, kirurgi, det kliniske blik, information til patienter, i.v. medicin, rammeordinationer, hygiejne, teoretisk viden til praktiske færdigheder, tværfagligt samarbejde og opvågningssygepleje.

Anæstesikursist (sygeplejerske) i Dagkirurgien

For anæstesikursister på RHH, er der inden for de første 2½ måned af uddannelsen et forløb på 4 uger i det dagkirurgiske speciale. Der er fokus på introduktion til den anæstesiologiske sygepleje, at være en del af et team på en operationsstue, samt arbejdsgange generelt på en operationsstue/afdeling. Endvidere introduceres der til udstyr der er specielt for specialet, monitorering af den anæsteserede patient samt luftvejshåndtering.

Efter ca. 1½ år er der igen et forløb på 3 uger i Dagkirurgien. Her er der typisk fokus på flow, at tilrettelægge vækning af patienter og være klar til de næste, så der er hurtige skift mellem operationerne.

Dagkirurgien opererer mange patienter i sedation med og uden nerveblok, samt en del planlagte børn til mindre indgreb hvorfor der også typisk er fokus derpå.

Introduktionsstilling (læge) i anæstesi i Dagkirurgien

Læger i introduktionsstilling til anæstesi, starter med 3 uger i Dagkirurgien, hvor der hovedsagligt opereres planlagte patienter i ASA gruppe 1+2, i generel anæstesi eller sedation med og uden nerveblokader. Der er fokus på introduktion til det anæstesiologiske speciale, apparatur/udstyr/medicin der anvendes, monitorering af den anæsteserede patient og luftvejshåndtering.

I de tre uger følges lægerne i introduktionsstilling hovedsagligt med erfarne anæstesisygeplejersker.

Læs mere om de forskellige uddannelser her

 

Sygeplejefaglig udvikling

I Bedøvelse, Operation og Intensiv vægtes sygeplejefaglig udvikling højt. Sygeplejen faciliteres af de klinisk forankrede sygeplejersker i særlige funktioner, specialeansvarlige- og udviklingssygeplejersker samt klinisk sygeplejespecialist.

Specialeansvarlige sygeplejersker i Bedøvelse, Operation og Intensiv

De specialeansvarlige sygeplejersker, med tilknytning til de forskellige afsnit, arbejder med kvalitetssikring og udvikling af evidensbaseret sygepleje til gavn for patienter og pårørende. De er ansat kliniknært for derigennem at være med til at sikre kliniknær sygeplejefaglig udvikling. De specialeansvarlige sygeplejersker udarbejder evidensbaserede instrukser/retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser på baggrund af litteraturstudier, audits og andre analyser for bl.a. at sikre høj patientsikkerhed i udførelsen af procedurer. De specialeansvarlige sygeplejersker initierer kvalitetsudvikling af klinisk praksis og medvirker til at forbedre arbejdsgange. De specialeansvarlige sygeplejersker har et tæt samarbejde med afdelingens kliniske udviklingssygeplejersker og klinisk sygeplejespecialist

Udviklingssygeplejersker

Udviklingssygeplejerskerne i Bedøvelse, Operation og Intensiv er forankret i klinikken og arbejder med udvikling som udspringer af det kliniske arbejde i eget afsnit, samt på tværs af Bedøvelse, Operation og Intensiv og på hospitalsniveau via forskellige fora. Udviklingsarbejdet tager udgangspunkt i både forskningsprojekter, forbedringsprojekter, udviklingsprojekter og implementering af nye tiltag.

I samarbejdet mellem chefsygeplejerske, klinisk sygeplejespecialist og de kliniske udviklingssygeplejersker er der udarbejdet en strategi for udviklingen af sygeplejen i Bedøvelse, operation og Intensiv. Denne strategi tager afsæt i hospitalets strategi og revideres løbende.

Læs mere om hospitalets strategi her

I Bedøvelse, Operation og Intensiv er `Fundamental of Care (FoC) valgt som sygeplejefaglig forståelses/-begrebsramme. De enkelte afsnit i Bedøvelse, Operation og Intensiv arbejder med FoC kliniknært via forskellige tiltag, bl.a. refleksion ud fra en patientcase.

I Bedøvelse, Operation og Intensiv understøtter udviklingssygeplejerskerne og klinisk sygeplejespecialist den kliniske patientnære sygepleje, med et innovativt sygeplejefagligt forskningsmiljø.

Klinisk sygeplejespecialist

I Bedøvelse, Operation og Intensiv er der ansat en forskningsansvarlig klinisk sygeplejespecialist, som understøtter både mono- og tværfaglig forsknings-, udviklings- og forbedringsprojekter på tværs af hele afdelingen. Den kliniske sygeplejespecialist er initiativtager og deltager i regionale, nationale samt internationale forskningsprojekter, der bidrager ind i Bedøvelse, Operation og Intensiv med forskningsbaseret evidens. 20% af tiden er den kliniske sygeplejespecialist desuden tilknyttet Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

I Dagkirurgien og Endoskopien arbejder vi blandt andet med strategien for udviklingen af sygeplejen ved:

  • Fem faglige minutter én gang om ugen
  • Fokus på sygeplejen én gang om måneden bestående af seancer af én times varighed. Seancerne kan både være sygeplejefaglig undervisning, oplæg eller refleksion vha sygeplejefortællinger eller artikler.
  • Fokus på udvalgte satsningsområder, defineret i strategien for udviklingen af sygeplejen.

Lægefaglig udvikling

Inden for det perioperative område foregår udvikling lægefagligt i flere områder:

  • udvikling af regionale blok
  • optimering patientforløb
  • tværfagligt samarbejde med kirurger og akutafdeling
  • flere forskningsprojekter

Udviklingen foregår på alle niveauer dvs. både funktionsledelser, speciallæger og uddannelsesøgende læger deltager aktivt i forbedringsarbejde.

Forskning

I Dagkirurgien og Endoskopien har vi fokus på forskning og udvikling, der kan forbedre kvaliteten af plejen og behandlingen af vores patienter. Der er løbende forskning, udvikling- og forbedringsprojekter i gang.

Læs mere om forskning i Bedøvelse, Operation og Intensiv