Hvem er vi?
Enhed for Lindrende Behandling er en del af Bedøvelse, Operation og Intensiv Afdeling, Horsens Sygehus. Enheden har til huse på Søllingsvej 11-13.
Enheden er udekørende og dækker Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder Kommuner i tæt samarbejde med praksislæger og hjemmesygeplejen.
Hospitalsafdelingerne har mulighed for at bede om palliativ stuegang via Patientlister > Palliativ stuegang.
Stuegang foregår på torsdage.
Afdelingerne har desuden altid mulighed for at henvende sig ved brug for sparring.
Hospice Gudenå beliggende i Brædstrup dækkes på skift af én af de tre overlæger fra enheden.
Som specialiseret enhed har vi desuden til opgave at undervise og formidle viden omkring palliation.
Organisering
I Enhed for Lindrende behandling er der delt ledelse mellem en funktionsledende overlæge og en oversygeplejerske.
Overlæge |
Karen Malle |
Telefon: 78 42 57 57 |
Oversygeplejerske |
Lotte Jensen |
Telefon: 78 42 57 78 |
Desuden har vi en sygeplejerske, der er klinisk vejleder, samt en specialeansvarlig sygeplejerske.
Fysioterapeuten er uddannet lymfødemterapeut.
Socialt
Enhed for Lindrende behandling er et velfungerende team med høj grad af psykologisk sikkerhed. Vi arbejder tværfagligt og ligeværdigt faggrupperne i mellem.
De seks faggrupper er meget bevidste om og respektfulde over for hinandens kunnen.
Vi afholder temadage, julehygge og andre sociale sammenkomster.
Onboarding
På Regionshospitalet Horsens har man implementeret et Onboarding program for nyansatte.
Dette program er også veletableret i Bedøvelse og Operation. Alle nye medarbejdere inviteres til at deltage i programmet hvor formålet er, at man som ny medarbejder hurtigt bliver en del af afsnittets sociale og faglige netværk og oplever at blive en værdifuld del af det daglige arbejde og opnår selvstændig handlekompetence.
Onboarding-programmet har desuden et bredere fokus, der understøtter hospitalets nye strategi med fokus på medarbejdere, kultur og værdier.
God onboarding af nye medarbejdere er lederens ansvar, men alle kolleger bidrager i de faglige og sociale netværk som mentorer eller ved at træne andre kolleger i redskaber og metoder i Onboarding-programmet.
Formålet med Onboarding-programmet er:
- Øge jobtilfredshed.
- Fastholde motivation.
- Større engagement i arbejdet.
- Lavere medarbejderomsætning.
- Mere værdifulde faglige præstationer.
- Mindre stress.
To centrale elementer i Onboarding-programmet er potentialesamtaler og mentorordning.
I Bedøvelse og Operation arbejdes der på at oplære en bred vifte af mentorer, så alle bliver klædt på til at tage godt imod nye kollegaer.
Uddannelse
I enhed for Lindrende behandling er der sygeplejestuderende i 4. og 7. semester og vi har følgedage for færdiguddannede sygeplejersker i introduktionsstillinger. Vi organiserer fælles dage for palliationsnøglepersoner i kommunerne og på sygehuset og vi underviser læger, sygeplejersker og terapeuter i både den primære og den sekundære sektor.
Desuden har vi følgedage med diverse faggrupper.
Læs mere om de forskellige uddannelser her
Sygeplejefaglig udvikling
Specialeansvarlige sygeplejersker i Bedøvelse, Operation og Intensiv
De specialeansvarlige sygeplejersker, med tilknytning til de forskellige afsnit, arbejder med kvalitetssikring og udvikling af evidensbaseret sygepleje til gavn for patienter og pårørende. De er ansat kliniknært for derigennem at være med til at sikre kliniknær sygeplejefaglig udvikling. De specialeansvarlige sygeplejersker udarbejder evidensbaserede instrukser/retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser på baggrund af litteraturstudier, audits og andre analyser for bl.a. at sikre høj patientsikkerhed i udførelsen af procedurer. De specialeansvarlige sygeplejersker initierer kvalitetsudvikling af klinisk praksis og medvirker til at forbedre arbejdsgange. De specialeansvarlige sygeplejersker har et tæt samarbejde med afdelingens kliniske udviklingssygeplejersker og klinisk sygeplejespecialist
Udviklingssygeplejersker
Udviklingssygeplejerskerne i Bedøvelse, Operation og Intensiv er forankret i klinikken og arbejder med udvikling som udspringer af det kliniske arbejde i eget afsnit, samt på tværs af Bedøvelse, Operation og Intensiv og på hospitalsniveau via forskellige fora. Udviklingsarbejdet tager udgangspunkt i både forskningsprojekter, forbedringsprojekter, udviklingsprojekter og implementering af nye tiltag.
I samarbejdet mellem chefsygeplejerske, klinisk sygeplejespecialist og de kliniske udviklingssygeplejersker er der udarbejdet en strategi for udviklingen af sygeplejen i Bedøvelse, operation og Intensiv. Denne strategi tager afsæt i hospitalets strategi og revideres løbende.
Læs mere om hospitalets strategi her
I Bedøvelse, Operation og Intensiv er `Fundamental of Care (FoC) valgt som sygeplejefaglig forståelses/-begrebsramme. De enkelte afsnit i Bedøvelse, Operation og Intensiv arbejder med FoC kliniknært via forskellige tiltag, bl.a. refleksion ud fra en patientcase.
I Bedøvelse, Operation og Intensiv understøtter udviklingssygeplejerskerne og klinisk sygeplejespecialist den kliniske patientnære sygepleje, med et innovativt sygeplejefagligt forskningsmiljø.
Klinisk sygeplejespecialist
I Bedøvelse, Operation og Intensiv er der ansat en forskningsansvarlig klinisk sygeplejespecialist, som understøtter både mono- og tværfaglig forsknings-, udviklings- og forbedringsprojekter på tværs af hele afdelingen. Den kliniske sygeplejespecialist er initiativtager og deltager i regionale, nationale samt internationale forskningsprojekter, der bidrager ind i Bedøvelse, Operation og Intensiv med forskningsbaseret evidens. 20% af tiden er den kliniske sygeplejespecialist desuden tilknyttet Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.
Sygeplejerskerne i Enhed for Lindrende behandling har blandt andet specialuddannelse i kræftsygepleje, har fagområdegodkendelse i palliation samt forskellige diplomuddannelser.
Desuden udvikler sygeplejerskerne sig ved at deltage i både nationale og internationale kongresser og via deres faglige selskaber (FSP og FSK).
For at kunne udføre de komplekse opgaver, deltager hele teamet i tværfaglig supervision cirka seks gange årligt.
Lægefaglig udvikling
Læger ansat i ELB Horsens er speciallæger i for eksempel kræftbehandling og almen medicin. Desuden har de fagområdegodkendelse i palliativ medicin, eller er ved at opnå denne.
For at kunne udføre de komplekse opgaver, deltager hele teamet i tværfaglig supervision cirka seks gange årligt.
Forskning
Enhed for Lindrende behandling deltager løbende i forskellige forskningsprojekter.
For nuværende lige afsluttet "E-StOIC" – Et forsøg med observation af diagnostiske kriterier, kliniske funktioner og håndtering af opioidinduceret forstoppelse (OIC) hos europæiske patienter med kræftsmerter.
Klik på linket for at læse mere om forskning i Bedøvelse, operation og intensiv.
Læs mere om forskning i Bedøvelse, Operation og Intensiv
Information til fagfolk
Hvem kan henvises
For at kunne henvise til Enhed for Lindrende behandling skal der være tale om patienter, der lider af uhelbredelig livstruende sygdom og som har palliative behov med en grad af kompleksitet.
Se venligst nedenstående regional retningslinje for visitationskriterier, samt for hvordan der henvises:
Fælles visitationskriterier til Enhed for Lindrende Behandling i Region Midtjylland, regional retningslinje
Morfin dråber
Dråberne nedsætter åndedrætscentrets følsomhed og reducerer ubehaget ved åndenød.
Benyttes også i smertelindrende øjemed.
Dråberne kan anvendes forebyggende før aktivitet eller som behandling ved anfald af åndenød.
Dråberne findes i to forskellige udgaver
- Oramorph orale dråber kan indtages på en ske eller sammen med lidt væske. Synkes og virkning forventes efter ca. 10 min.
- Røde Morfin orale dråber optages i slimhinden og skal derfor ligge lidt i mundhulen hvorefter de kan synkes. Virkning indtager efter ca. 2 min. For at kunne ordinere Røde Morfin dråber skal lægen ansøge lægemiddelstyrelsen om tilladelse til magistrel fremstilling af disse.
Oramorph er første valg og har en rigtig god virkning og effekt hos de fleste patienter med behovet.
Hvis enkelte patienter med megen åndenød ikke har tilstrækkelig effekt af Oramorph kan De Røde Morfin dråber afprøves, da de kan have en hurtigere optagelse og virkning.
Den palliative døgnvagt
Efter Enhed for Lindrende Behandlings åbningstid kan den Palliative beredskabsvagt kontaktes vedrørende patienter, der i forvejen er tilknyttet en specialiseret palliativ enhed. Beredskabsvagten kan kun benyttes af visse fagfolk.
Se venligst nedenstående link:
Palliativ beredskabsvagt i Region Midtjylland, regional retningslinje
Samarbejdsaftaler
Se venligst nedenstående link:
Palliativ indsats på basalt niveau - Samarbejdsaftale om palliativ indsats, regional retningslinje