Beskrivelse af uddannelsen

Uddannelsen til ernæringsassistent er interessant for dig, hvis du kan lide at lave mad og interesserer dig for gode råvarer og ernæring.

Du kan godt lide at have mange bolde i luften på en gang, og kender vigtigheden af at tage hensyn til god hygiejne. Du kan arbejde selvstændigt og er god til at tilrettelægge arbejdet både for dig selv og andre.

Du får brug for både viden, fantasi, praktisk sans og pædagogiske evner, når du kommer ud som ernæringsassistent. Du skal være kreativ og have lyst til at lære nye ting og foreslå nye måder at gøre tingene på.

Fakta om uddannelsen

Ernæringsassistentuddannelsen har en varighed på 3 år.

Regionshospitalet Horsens har 8 ernæringsassistentelever pr. år.

Ernæringsassistentuddannelsen tages på Tekniske Skole enten i Vejle, Aarhus eller Silkeborg.

I løbet af uddannelsen skal eleverne på 3 praktikophold. Eleverne er 15 uger på skole og i praktik resten af uddannelsestiden.

Uddannelsens varighed

Uddannelsen har en varighed fra 3 år 5 mdr. til 4 år 2 mdr. Der veksles mellem praktik og 30 ugers skoleophold, som afsluttes med en svendeprøve og et uddannelsesbevis.

Uddannelsen er praksisnær med grundlæggende kompetencer inden for ernæring, råvarer, bæredygtighed, hygiejne, egenkontrol, tilberednings- og produktionsmetoder, diæter og kulinarisk kvalitet.

Adgangskrav

Adgangskrav til grundforløb er folkeskolens afgangseksamen el. tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik. Der er øget krav ved overgangen til hovedforløbet

Uddannelsen er udpeget til fordelsuddannelse, det betyder, at fagområdet forventes et stort behov for arbejdskraft. Der er mulighed for skolepraktik

Elever får SU og elevløn. Der er mulighed for at læse videre.

I erhvervspraktik som ernæringsassistent

Du har mulighed for at komme i praktik som ernæringsassistent i Køkkenet på Regionshospitalet Horsens.

Du vil få et indblik i hvad det vil sige, at arbejde som ernæringsassistent. Du vil være aktiv i produktionen, hvor du vil være med til at varetage tilberedningen af kolde, lune og varme måltider. Du vil få et indblik i netop hvad det vil sige, at være ernæringsassistentelev på en større institution.

Vi samarbejder med Teknisk Skole i Vejle, Aarhus og Silkeborg.

Om ernæringsassistenten

En ernæringsassistent kan anvende råvarer og tilberedningsmetoder til at forberede og tilberede velsmagende mad og måltider til alle aldersgrupper. Planlægge og foretage varemodtagelse, madfremstilling, udportionering, opbevaring og distribution samt kontrollere fødevaresikkerheden. Beherske principper og metoder til måltids- og produktionsplanlægning, kalkulation, indkøb, varemodtagelse og kvalitetsvurdering ud fra et bæredygtighedsprincip. Tage ansvar for mad og måltider. Udvikle og anvende opskrifter og anbefalinger. Kost- og ernæringsberegne maden. Tilrettelægge og tilberede mad til mennesker med særlige behov, f.eks. diabetikere eller vegetarer og kan vurdere, dokumentere og justere diætmadens ernæringsmæssige og sensoriske kvalitet. Anrette og servere maden indbydende og udføre værtsskab. Er service- og brugerorienteret og kan arbejde i teams

Ernæringsassistentelever

Eleverne er tilknyttet en erhvervsskole. I hospitalskøkkenet har vi 7 ernæringsassistentelever på forskellige stadier i uddannelsen. Vi har både unge elever og voksne elever. Studieopholdet godkendes af den uddannelsesansvarlige og de praktiske vejledere og medarbejdere i køkkenet ud fra bedømmelse af opnåede færdigheder, viden og kompetencer.

Evaluering

Ekstern evaluering

Hvor: Teknisk Skole.

Hvordan: Karakterskalaen 7.

Hvem: Underviserne.

Intern evaluering

Hvor: Hospitalskøkkenet.

Hvordan: Karakterskalaen 7.

Hvem: Uddannelsesansvarlige og ansatte.

Kontakt

Karen Bundgaard, Hospitalskøkkenet
Tlf. 78 42 74 31