Rhh Hmu 23. oktober 2024 (Referat)
Organisering af MEDudvalg på Regionshospitalet Horsens
MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.
Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, arbejdsmiljø, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.
Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en leder- og ofte også en medarbejderrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.
Regionshospitalet Horsens har valgt at anvende MED-systemet, hvor sikkerheds- og samarbejdsspørgsmål behandles i et en-strenget system. Ved at benytte MED som et samlet forum for medarbejderindflydelse, sikkerhed og arbejdsmiljø, sikres det, at der kommer en naturlig sammenhæng og dialog om de emner, der tilsammen har stor indflydelse på den enkeltes arbejdssituation. Desuden styrkes arbejdet med arbejdsmiljøet, da det er højt prioriteret konstant at efterleve arbejdsmiljølovens bestemmelser som minimumsstandarder.
Information skal ske på så tidligt et tidspunkt, at der bliver gode muligheder for en grundig drøftelse og på en måde, så medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens og politikernes beslutninger. Der skal ske en koordinering mellem Regions-MEDudvalget, Hoved-MEDudvalget og Lokal-MEDudvalgene, så informationer og informationsveje mellem udvalgene er tydelige og tilgængelige.
I Hoved-MEDudvalget ønsker vi at arbejde med, for hospitalet, væsentlige overordnede emner og problemstillinger såsom kulturen på arbejdspladsen, arbejdsglæde, arbejdsmiljø, faglig udvikling, rekruttering og fastholdelse af kompetente medarbejdere – alt sammen til glæde og gavn for patienter, borgere og ansatte.
Referater
- Udvalg: RHH HMU
- Mødedato: 23. oktober, 2024 kl. 12:30
- Mødested: Den Blå Sal
Ordstyrer: Ergoterapeut Anne Marie Haaning Sigh
Pkt. tekst
- 1. Deltagere (2 minutter)
- 2. Referat fra HMU-møde (2 minutter)
- 3. Referat fra LMU (1 minut)
- 4. Nyt fra Regions-MEDudvalget og koncernledelsen (10 minutter)
- 5. Økonomi og aktivitet (40 minutter)
- 6. Sidste nyt fra huset (30 minutter)
- 7. Status på APV-sager fra LMU'erne til HMU (15 minutter)
- 8. Status på revitalisering af Employer Branding koncept (30 minutter)
- 9. Orientering om etablering af fælles bygherreorganisation (10 minutter)
- 10. Eventuelt og kommunikation fra mødet (10 minutter)
- 11. Kommende møder
1. Deltagere (2 minutter)
Beslutning
Deltagere i mødet:
Sygeplejefaglig direktør Mette Ringtved (formand) – MR
Lægefaglig direktør Nils Falk Bjerregaard – NFB
HR-chef Lene Krag – LKR
Chefradiograf Louise Duedahl – LD
Servicechef Kirsten Rytter Knudsen – KRK
Ledende overlæge Lise Svenningsen – LS
Chefsygeplejerske Sira Skibsholt – SS
Social- og sundhedsassistent Liselotte Svane Pedersen (næstformand) – LSP
Sygeplejerske Jannie Covarrubias – JC
Sygeplejerske Randi Hvarregaard Pedersen – RHP
Radiograf Henrik Michael Jørgensen – HMJ
Bioanalytiker Annet Holdesen Vind – AHV
Serviceassistent Søren Brøgger – SB
Ergoterapeut Anne-Marie Sigh – AMS
Lægesekretær Frederikke Dannemann Lydiksen – FDL
Sygeplejerske Henriette Hildebrandt – HH
HR-konsulent Marie Kjær Sørensen (referent) – MKS
Økonomi- og planlægningschef Gunhild Lambertsen Birkmose deltager under punkt 5.
Arbejdsmiljøkonsulent Anja Frøkjær deltager under punkt 7.
Personalejurist Rikke Lykke Ravn deltager under punkt 9.
Afbud fra:
Chefterapeut Rikke Møller Jensen
Cheflæge Else Marie Vestergaard
Oversygeplejerske Caroline Riis Mågård (og fra suppleant Christina Briesemeister-Hansen)
Læge Ronja Leth Larsen (og fra suppleant Anders H. Sørensen)
Bioanalytiker Susanne Flensborg Jørgensen
Formandskabet byder velkommen til Henriette Hildebrandt, der er arbejdsmiljøsuppleant i HMU, samt til Søren Brøgger, der er ny repræsentant i HMU.
2. Referat fra HMU-møde (2 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU godkender referatet fra møde i HMU den 20. august 2024. |
Beslutning
Medarbejdersiden efterspørger en tilbagemelding på spørgsmålet under Eventuelt fra sidste møde, hvor der blev spurgt ind til de midler, som afdelingerne tildeles som ”kompensation” for at medarbejdere deltager i HMU og evt. RMU. LKR fortæller, at der gives en skriftlig tilbagemelding til HMU på spørgsmålet.
Referatet godkendes uden yderligere bemærkninger.
3. Referat fra LMU (1 minut)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager referaterne fra LMU til efterretning. |
Sagsfremstilling
Referater fra LMU-møderne kan ses via nedenstående link:
./.
http://horsens.intranet.rm.dk/om-hospitalet/referater-overordnet/lmu-linkoversigt/
Vær opmærksom på, at linket ikke virker direkte fra referatet, men at adressen skal kopieres ind i søgelinjen på internettet for at komme til LMU-referaterne.
Beslutning
Det bemærkes, at der fortsat mangler referater fra nogle LMU’er.
4. Nyt fra Regions-MEDudvalget og koncernledelsen (10 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Formand Mette Ringtved orienterer.
Beslutning
Nyt fra Regions-MEDudvalget:
MR fortæller, at der har været afholdt to aktiviteter i RMU regi siden seneste møde: Seminar, hvor også HMJ og FDL deltog på dag 2, samt møde mellem RMU og Forretningsudvalget.
RMU seminar dag 1 (ordinært møde):
- RMU drøftede MidtNyt og forventningerne til medarbejderrettet kommunikation. MidtNyt er et tilbud, ikke pligtlæsning, hvorfor ledelseskommunikation også skal ske ad andre kanaler. Der er generelt tilfredshed med MidtNyt, man vil dog se på formen, idet den nuværende ikke er hensigtsmæssig på andre devices end PC.
- RMU fik en orientering om og drøftede status vedr. økonomi og Budget 2025. Det blev bemærket, at det var positivt med demografimidler.
- RMU drøftede planerne for udvikling af TULE-konceptet. Herunder ændring til TULE og APV runder hvert 3. år med samtidig mulighed for mere hyppige punktmålinger, hvis det anses for nødvendigt/værdifuldt.
- RMU godkendte den reviderede kompetenceudviklingspolitik. I kølvandet på dette, var der en generel drøftelse om antallet af politikker og disses aktualitet. Der vil formentlig komme en fremtidig proces med henblik på at justere antallet, så der sikres aktualitet og kendskab til de vigtigste.
RMU seminar dag 2 (deltagelse fra HMU’erne):
- Arbejdsmiljøredegørelsen og fokusområder vedrørende arbejdsmiljø i 2025. Der var opbakning til forslaget om at fortsætte med samme overskrifter som i 2024. Forslaget til arbejdsmiljøfokus 2025 er: ”Sammen vil vi forebygge arbejdsulykker og fysisk og psykisk nedslidning:”
- Øget brug af data og risikovurdering
- Styrke læring af ulykker og nærved-ulykker
- Fremme trivsel og psykologisk tryghed
- Status vedrørende sundhedsstrukturreformen.
- Arbejdet med OK24 initiativet ”Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser”. RMU og HMU-formandskaberne havde dialog og erfaringsudveksling om prioritering af indsatsområderne. Der var fokus på fleksibilitet i flere forskellige sammenhænge. Ligeledes var der fokus på mellemledergruppen, der har en væsentlig betydning for den brede trivsel blandt personalet, og hvis arbejdsmiljø selv er under pres jf. Matterhorn analysen for et par år siden.
RMU’s møde med Forretningsudvalget:
- RMU drøftede Budget 2025. RMU havde et særligt på, hvor meget der er lagt vægt på ”nærhed” i det kommende budget.
- RMU drøftede sundhedsstrukturreformen. RMU ytrede bekymring over, hvilken betydning det får for kommunernes personalesammensætning, når der overgår flere opgaver til regionerne, fx det akutte beredskab. Forretningsudvalget lagde vægt på det, der tilføres.
Nyt fra Koncernledelsen
- Det er besluttet at ændre hospitalsledelsesstrukturen på AUH fra 3 til 5-6 direktører. Det er endnu ikke udmeldt, hvilken type direktører, der er tale om: Er det, som vi kender det i dag (sygeplejefaglig og lægefaglig direktør fx), eller mere åbent i forhold til opgaver/områder? Stillingerne forventes først opslået, når sundhedsstrukturreformen er endeligt på plads.
- Sundhedsstrukturreformen: Der er givet et tydeligt signal fra Sundhedsministeren om, at man forventer at have et forlig på plads inden udgangen af oktober.
- Balance mellem fleksibilitet, ressourcer og behov fylder fortsat meget. Det samme gør transformationsdagsordenen.
- Opmærksomhed på en vedvarende opgave i at dele på tværs, når hospitalerne finder gode løsninger.
AUH har i 5 år, efter anmodning fra Direktionen, arbejdet med en visionsplan. Arbejdet har været vanskeligt og har involveret både medarbejdere og ledere på AU, andre hospitaler etc. AUH er nu ved at være i mål og koncernledelsen har fået lov at se udkastet.
5. Økonomi og aktivitet (40 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Formand Mette Ringtved orienterer om RH Horsens' økonomi i 2024 og forventning til regnskabsresultat.
Mette Ringtved vil endvidere orientere om hovedelementerne i aftalen om det regionale budget for 2025, og hvilken betydning det får for RHH’s økonomi i 2025.
Som en del af det regionale budget for 2025 er der fordelt i alt 96,6 mio kr. i såkaldte demografimidler til hospitalerne. RH Horsens' andel af demografimidlerne udgør 9,0 mio kr. Demografimidlerne er ikke øremærkede til konkrete opgaver og formål, men kan prioriteres på de enkelte hospitaler til områder med udgiftspres eller hvor der er behov for at styrke funktioner.
På mødet vil Mette Ringtved orientere om hospitalsledelsens foreløbige overvejelser om prioriteringen af demografimidlerne. Der ønskes herefter en drøftelse af anvendelsen af demografimidlerne og input fra HMU, som kan indgå i hospitalsledelsens videre drøftelser og beslutning.
Afdelingsledelseskredsen er inviteret til rådslagning om anvendelse af demografimidlerne den 25. oktober.
Beslutning
Økonomi- og planlægningschef Gunhild Lambertsen Birkmose gennemgår hospitalets økonomi samt indholdet i Budget 2025.
Vurdering af RHH’s økonomi i 2024
Der forventes en et lille mindreforbrug på hospitalet i 2024. Der forventes et samlet overforbrug på 10,8 mio. kr. i afdelingerne: Det er særligt de afdelinger, der har overtaget udgiften ved patienter på privathospitaler, der forventer de væsentligste overforbrug. Der forventes til gengæld mindreforbrug på flere centrale puljer ligesom residualrammen også ender i mindreforbrug i år. Grunden til sidstnævnte er blandt andet, at de 4 mio. kr., der var afsat til udskiftning af wi-fi, ikke bringes i anvendelse alligevel, da udskiftningen er rykket til 2025.
Budgetforlig vedr. budget 2025 for Region Midtjylland
Økonomiaftalen mellem Danske Regioner og Regeringen gav 395,1 mere til Region Midtjylland i 2025. I de centrale budgetter har man observeret, at der er behov for at bruge yderligere 170,1 mio. kr. mere end i 2024. Desuden er der tidligere politiske beslutninger, som udmøntes i 2025 for i alt 17,6 mio. kr. Tilbage har der derfor været 206,7 mio. kr. til politiske prioriteringer. I høringsperioden, som HMU også har været en del af, har flere ytret ønske om demografimidler til hospitalerne.
En relativt stor andel er blevet givet som demografimidler til hospitalerne (96,6 mio. kr.). RHH’s andel af demografimidlerne er 9,0 mio. kr. Der er afsat 25 mio. kr. til styrkelse af sundhedstilbud i det nære, hvilket bunder i et ønske om at bringe behandlingen tæt på patienterne. Der nedsættes et udvalg, der får til opgave at se på, hvordan dette kan gøres og igangsætte prøvehandlinger.
Betydningen for RH Horsens:
- Demografimidler: RHH tilføres 9 mio. kr. ud af 96,6 mio. kr.
- Vederlagsfri hjælp til barn nr. 2: Andel af i 32,7 mio. som udmøntes i særskilt bevillingssag
- Fremrykning af midler til diabetesteknologi (censoren): Udmøntningen fremrykkes fra 2027 og 2028 => yderligere 12 mio. kr. i 2025 (udover 6 mio. kr. planlagte)
- Tidlig og forebyggende fertilitetsrådgivning: RHH tilføres 50% af 0,7 mio. kr.
- Implementering af kultur som sundhedsfremme: RHH tilføres ca. 0,130 mio. ud af 2 mio. kr. (vi har allerede en række initiativer sat i søen; musik i Dialysen, hospitalskoret etc.)
- Administrativ besparelse: RHH’s andel af samlet besparelse på 20,9 mio. udgør 0,5 mio. kr.
Vurdering af RHH’s økonomi i 2025
De eneste midler til fri prioritering fra Budget 2025 er demografimidlerne på 9 mio. kr. Derudover er Residualrammen i plus, hvilket også giver mulighed for prioriteringer, samt et anslået overført mindreforbrug fra 2024. Det er endnu ikke præcis kendt, hvordan mindreforbruget fra 2024 fordeles, men det forventes at blive delt ud på årene 2025-2027. Der reserveres 4 mio.kr. til løbende bevillinger, som der forventes at blive behov for.
På baggrund af det, forventes der et økonomiske råderum i 2025 budgettet på 12-13 mio. kr., som hospitalsledelsen kan prioritere brugen af til fx:
- Finansiering af opdrift/budgettilpasninger
- Prioritering af styrkelse/udvikling af områder på RHH
- Pulje der ikke prioriteres i 2025 men henstår som buffer/til finansiering af behov i 2026 (hvis der ikke kommer demografipenge)/imødegå evt. regionale sparekrav
Hospitalsledelsen har lavet et overblik over budgetpres (A), som tager en væsentlig del af råderummet. Ligeledes er der en række områder, som de gerne vil prioritere økonomi til for at styrke/udvikle (B).
Hospitalsledelsen fortæller, at der senere i indeværende uge er indkaldt til rådslagning i afdelingskredsen om anvendelsen af det økonomiske råderum på hospitalet. Hospitalsledelsen ønsker ligeledes HMU’s input og tanker om prioritering af det økonomiske råderum.
Tilbagemeldinger fra gruppedrøftelser:
- Det tilkendegives, at det er svært at forholde sig til tallene og kategorierne i hospitalsledelsens forslag, da det er svært at vide, hvad det dækker det over. Men overordnet ser hospitalsledelsens prioriteringer fornuftige ud.
- Der er et udtalt ønske på tværs af HMU om, at den administrative besparelse klares centralt (af det økonomiske råderum) og ikke lægges ud i afdelingerne. Der er brug for ro i afdelingerne efter sidste års besparelser.
- Der stilles forslag om at bruge en del af midlerne på personalet. Det kan have flere former fx forbedring af normeringer, styrkelse at kompetenceudviklingstilbud (fx også i forhold til brugen af ny teknologi), eller noget der styrker trivslen og omdømmet som en attraktiv arbejdsplads (fx forbedring af motionsrummet)
- Prioritere midler til de decentrale budgetter for at sikre stabilitet i afdelingerne.
- Geriater på kirurgi til anvendelse af kræftpatienter. Fungerer rigtig godt, så vil være svært at rulle tilbage. Men skal det betales af disse midler eller kunne man forestille sig, at hospitalsledelsen kan finde dem et andet sted.
- Solceller på taget – branding som bæredygtigt hospital – men også en besparelse på sigt.
- Sammen om opgaven bør fortsat prioriteres. Det er lige løbet i gang. Der kan med fordel bruges penge på at videreudvikle konceptet.
Hospitalsledelsen takker HMU for input til anvendelsen af det økonomiske råderum.
6. Sidste nyt fra huset (30 minutter)
Administrationen Indstiller,
at | HMU orienterer om status i huset. |
Sagsfremstilling
Medarbejdersiden orienterer om status i huset.
Hospitalsledelsen orienterer om:
- Hospitalsledelsens konstellation
- Den gode journal
- Arbejdet med 'Vælg klogt'
Beslutning
RHP fortæller, at kardiologien fortsat er hårdt ramt af mangel på speciallæger. Der har været efterspurgt mere dialog og kommunikation med afdelingsledelsen og det oplever medarbejderne nu at have fået. Hospitalet er godt i gang med at rekruttere ny cheflæge til etablering af Hjertemedicin som en selvstændig afdeling på hospitalet.
LSP orienterer derudover yderligere fra huset:
- Der har i en periode været lidt færre patienter i Dialysen. Dette har man udnyttet til at modtage nyt udstyr og sætte sig godt ind i det. Samtidig har personalet tilbudt sin hjælp ud i resten af huset, hvilket der sættes stor pris på.
- Fysio- og Ergoterapien har arbejdet med ”mental slitage” og hvordan kan man undgå det.
- Blodprøver og Biokemi er udfordret af meget sygefravær og mangel på arbejdskraft. Der er travlt, men ledelsen tager hånd om det. Der er indkaldt til ekstraordinært LMU udelukkende med det til drøftelse. NFP tilkendegiver, at det ikke er overraskende, at personalet er presset, med dét som afdelingen har været igennem med flytninger og nyt udstyr. Men der er opmærksomhed og dialog om det, og NFB tror på, at det nok skal blive godt.
AHV fortæller, at arbejdsmiljøet er udfordret i Fertilitetsklinikken. Afdelingen har fået en opgave i at holde åbent hele året rundt. Medarbejderne frygter for kvaliteten af arbejdet, fordi man har brug for lukkedagene til at kvalitetssikre rammer og udstyr. Personalet vil gerne, men er bekymrede. Der ønskes en åben dialog om, hvordan man kommer igennem med det. NFB kan godt forstå, at det bøvler. Der er tale om en kæmpe udvidelse af kapaciteten, samtidig med nyt byggeri og etablering af universitetsklinik. Hospitalsledelsen kan ikke genkende fra drøftelser, at kvaliteten skulle blive truet ved udvidelse af kapaciteten gennem udvidede åbningstider. Ligeledes er det ikke en hospitalsledelsesbeslutning, men der har været drøftelser af, hvordan kapacitetsudvidelsen kan foregå. Men fordi det ikke er muligt at udvide kapaciteten tilstrækkeligt ved udelukkende at udvide de fysiske rammer er det nødvendigt også at udvide åbningstiderne i Fertilitetsklinikken.
Orientering fra ledelsen
Hospitalsledelsens konstellation: Regionen er gået i gang med at forberede rekruttering af ny lægefaglig direktør. Stillingsopslaget er under udarbejdelse og forventes opslået i løbet af uge 44. MR er optaget af at holde fast i retningen for hospitalet og dét, som vi er kendt for, hvilket også vil fremgå af stillingsopslaget. Samtaler er planlagt til slut november/start december. Forventningen er, at en ny direktør kan tiltræde pr. 1. februar 2025.
Der pågår pt. rekrutteringsforløb for to cheflægestillinger hhv. i kardiologi og Akutafdelingen. Der er relevante ansøgere til begge stillinger, og der opleves generelt en stor interesse i at blive være en del af holdet på RHH.
Den gode journal er et tiltag, som er ved at blive udbredt på tværs af hele hospitalet. Det er igangsat i forlængelse af den journalaudit, der blev gennemført for 1,5 år siden, som viste at der bruges meget lang tid på at dokumentere. Dette kan optimeres. Der arbejdes derfor med at forenkle dokumentationen – for at gøre det mere overskueligt men også for at frigøre tid. Der stort fokus på, at den nødvendige dokumentation og information fortsat er der. De er et stort og sejt træk: Det er rutiner og vaner, som man skal have parkeret/ændret.
Den gode journal udrulles nu i afdelingerne; der gennemføres workshops og andre tiltag i afdelingerne. Der er tænkt på tværs i RM i forhold til indhold i blandt andet basisjournal.
Højhuset er øjensynligt bygget til at kunne stå i 100 år: Ventilationsskakter etc. er støbt ind i beton, hvilket udfordrer og larmer. Arbejdet med at nedbryde dette forventes at tage en uge pr. etage. Der er lavet aftaler med flow om, at de patientstuer, der er tættest på, ikke kan bruges i de perioder, hvor larmen er værst. Arbejdet forventes færdigt om ca. 4 uger. LSP gr opmærksom på, at det bliver en stor udfordring, hvis der skal lukkes senge og driften skal opretholdes samtidig. Hospitalsledelsen anerkender udfordringen, men tilkendegiver, at det er noget, som skal ordnes. Derfor må vi arbejde med det på den gode og konstruktive måde, som vi har gjort indtil nu.
Hospitalsledelsen har fortsat ambition om at RHH skal være ambassade for ’Vælg klogt’. Et af målene herfor er, at 75 % af personalet er introduceret til tankegangene i ’Vælg klogt’. Der afholdes 2 workshops i efteråret og 2 i foråret. Det kan blive nødvendigt med flere.
Hospitalsledelsen tror på værdien af, at medarbejderne bliver introduceret til det og kan hjælpe ind i opgaven – også selvom det kan medføre, at der må lukkes for kapacitet i kort tid for at kunne gennemføre workshops etc.
Punkt 7
Anja Frøkjær orienterer kort om de 34 sager, som er videresendt fra afdelingerne til HMU. Sagerne bearbejdes og løses i et samarbejde mellem HR-afdelingen, Teknisk afsnit og nøglepersoner fra afdelingerne, der har meldt sagerne ind.
Medarbejdersiden fremhæver behovet for flere tørreskabe i hospitalets omklædningsrum: To er ikke tilstrækkeligt. Der gøres desuden opmærksom på, at der kan være medarbejdere, der ikke kender til tørreskabene, da de kun findes i to omklædningsrum. MR tilkendegiver, at HMU’s opmærksomhed tages med tilbage og der vil blive undersøgt yderligere på behovet for flere tørreskabe.
HMU takker Anja Frøkjær for arbejdet.
7. Status på APV-sager fra LMU'erne til HMU (15 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU orienteres om status på de APV sager fra runden efteråret 2023, som LMU'erne har sendt videre til HMU i foråret 2024. |
Sagsfremstilling
LMU'erne har på baggrund af APV-runden i efteråret 2023 sendt de APV-sager til HMU, som de ikke har mulighed for at løse i egen afdeling. Sagerne er siden blevet sagsbehandlet af HR og Teknisk afdeling, som har inddraget relevante parter, herunder arbejdsmiljøgrupperne.
Det fremgår af oversigten i bilaget, at LMU'erne har sendt 34 sager videre til HMU. Alle afdelinger, undtagen Administrationen har sendt sager til HMU.
- En del af sagerne er løst ved en gennemgang uden omkostninger, fx adgangsbegrænsning på døren fra kapelgården, fordeling af prøvetagningsstole i overskud fra vaccinationscentre.
En del af sagerne tilbagevises, da der fx ikke er grundlag for at løse dem i HMU regi, fx udvalg af mad i kantinen. - En del af sagerne er enten ved at blive løst eller på vej til at blive løst med midler fra byggeriet, Teknisk afdeling, tekniske puljer eller fra arbejdsmiljøpuljen, fx indkøb af transportstol til serviceområdet, indretning af ventepladser i Røntgen og Skanning, vedligeholdelse af skadelejer, varmetæppe og automatisk dør ved indgang C for at forebygge kulde og træk i Fysio- og ergoterapien.
- En par enkelte sager er forholdsvis dyre eller sværere at finde løsninger på. Det drejer sig om lægernes adgang til sparring og dokumentation i Akutafdelingen, høje temperaturer på COP stue 5 og 6, trækproblemer i Røntgen og Skannings satellit i Akutafdelingen samt smalle og små medicinrum i Kvindesygdomme og Kirurgi. Der arbejdes videre på sagerne.
Der prioriteres pt. ikke midler til automatiske døre fra p-kælderen op til omklædningsrummene. Løsningen vil koste i alt 210.000 kr. for de 3 nye døre, der skal sættes i for at få automatikken til at fungere.
Beslutning
Arbejdsmiljøkonsulent Anja Frøkjær orienterer kort om de 34 sager, som er videresendt fra afdelingerne til HMU. Sagerne bearbejdes og løses i et samarbejde mellem HR-afdelingen, Teknisk afsnit og nøglepersoner fra afdelingerne, der har meldt sagerne ind.
Medarbejdersiden fremhæver behovet for flere tørreskabe i hospitalets omklædningsrum: To er ikke tilstrækkeligt. Der gøres desuden opmærksom på, at der kan være medarbejdere, der ikke kender til tørreskabene, da de kun findes i to omklædningsrum. MR tilkendegiver, at HMU’s opmærksomhed tages med tilbage og der vil blive undersøgt yderligere på behovet for flere tørreskabe.
HMU takker Anja Frøkjær og resten af gruppen for arbejdet.
Bilag
8. Status på revitalisering af Employer Branding koncept (30 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU præsenteres for hhv. regionens nye kernefortælling, hospitalets nye kernefortælling og de tre pilotafdelingers budskabsbanker. |
at | HMU orienteres om det videre arbejde med elementerne i Region Midtjyllands revitaliserede employer branding koncept. |
Sagsfremstilling
Region Midtjylland er undervejs med en revitalisering af koncernens employer branding koncept forstået som det kommunikationskoncept, vi bruger ifm. rekruttering af nye medarbejdere.
Det folder sig ud i fx jobannoncer og på websites.
Forud for revitaliseringen har Koncern Kommunikation og bureauet Publico gennemført en større workshop og interviewet en række medarbejdere og ledere om, hvad der skal til for at rekruttere flere kanditater til regionens jobs. Interviews og workshops er blevet brugt som afsæt for udarbejdelsen af en kernefortælling for hhv. regionen og alle hospitalerne. Der udarbejdes også nye fælles foto og nye fælles film, som skal bruges på tværs. Derudover har opfordringen været til afdelingerne at udarbejde egne budskabsbanker.
Afdelingsledelseskredsen og HMU på RH Horsens er på møderne i hhv. april og juni 2024 blevet præsenteret for et udkast til en samlet kernefortælling for hospitalet, og på baggrund af input er hospitalets kernefortælling blevet justeret. Afdelingsledelseskredsen nikkede til kernefortællingen på mødet i september (kernefortælling vedhæftet).
Tilsvarende er den regionale kernefortælling blevet bearbejdet ad flere omgange og foreligger nu som vedhæftet (i samme dokument som hospitalets). Koncernledelsen forventes at nikke til den regionale kernefortælling på mødet her i oktober.
Tre af hospitalets afdelinger – Bedøvelse, Operation og Intensiv, Kirurgi samt Fysio- og Ergoterapien – har endvidere ageret pilotafdelinger for udarbejdelse af egne budskabsbanker. Repræsentanter fra hver af de tre afdelinger er blevet interviewet af Publico, som efterfølgende har udarbejdet først et udkast og senere en justeret version af budskabsbankerne (vedhæftet).
Fra hospitalets side ser vi både kernefortælling og budskabsbanker som en god måde operationelt at arbejde med de seks dimensioner for god onboarding (kultur, regler, netværk, samarbejde, kompetencer og resultater), og hvordan disse bidrager til mening, autonomi og mestring for den enkelte nye medarbejder.
Implementeringsplanen for RHH ser pt. ud som følgende:
Aktivitet: | Tidshorisont: |
Webinar eller skriftlig guide 'Det gode stillingsopslag' v. Koncern Kommunikation | Oktober/november 2024 |
Kernefortælling RHH færdiggøres | September 2024 |
Budskabsbanker pilotafdelinger RHH færdiggøres | September 2024 |
Budskabsbanker øvrige afdelinger, RHH færdiggøres | Ingen skarp bagkant |
Vi begynder at samle alle RHH’s EB-elementer på hospitalets intranet og hos Carat. NB: Det undersøges, om kernefortælling og budskabsbanker evt. kan lægges ind i et system, som vil gøre det nemt at hente dem ind ifm. udarbejdelse af jobopslag. Systemet skal desuden gøre det muligt at se hinandens budskabsbanker til inspiration. | Fra oktober 2024 |
RHH’s EB-elementer rulles ud i diverse jobopslag, på hjemmesider (bl.a. https://www.fagperson.regionshospitalet-horsens.dk/job-og- uddannelse/job/) og sociale medier, herunder Instagram mv. | Er så småt begyndt i fx jobopslag. Fortsætter i efteråret |
Koncern Kommunikation udarbejder og tester film og fotos til SoMe og hjemmesider. De kan i deres nuværende form ses her: Korte film: https://f.io/jsbY1z9A Lang film: https://f.io/6jduyYgI Der udarbejdes yderligere en film her på RHH, Medicinsk Sengeafsnit 1, med fokus på nærvær, pleje og omsorg. | Filmene forventes færdige og godkendte i november 2024. Filmen på MS1, RHH, blev optaget den 1. oktober. |
Læs mere om EB-konceptet og find alle tilhørende materialer her: https://intranet.rm.dk/kommunikation/annoncering/nyt-employer-branding/.
Beslutning
HMU anerkender indledningsvist det arbejde, som er pågået vedrørende kernefortællingen for hospitalet. Det er en positiv – men fortsat realistisk – fortælling.
MR fortæller, at kernefortællingen er vores ”elevatortale” – den, der fortæller noget om, hvad hospitalet kan og er. Vi er nået rigtig langt på RHH. Én af grundene, til at vi er kommet så langt, er, at arbejdet også knytter sig op på det kommende arbejde med de 6 dimensioner for god onboarding.
Tre afdelinger har arbejdet med deres egne kernefortællinger: Kirurgi, Fysio- og Ergoterapien, samt Bedøvelse, Operation og Intensiv.
SS fortæller kort om processen i Bedøvelse, Operation og Intensiv: Oprindeligt tænkte ledelsen, at det var 7 meget forskellige afsnit og derfor kunne blive svært at lave én kernefortælling, som alle ville føle sig som en del af. Afdelingen fik refleksionsspørgsmål fremsendt og to oversygeplejersker (fra to forskellige afdelinger) var ude at tale med medarbejderne på baggrund af disse. Herefter blev de interviewet af Publico, som efterfølgende har stykket kernefortællingen sammen. Selvom afsnittene er meget forskellige, var der flere gennemgående værdier, der gik igen, herunder flere af hospitalets fælles værdier. Resultatet har derfor været positivt og rammende for afdelingen. Der udestår endnu en opgave med at få taget kernefortællingen og budskabsbanken i brug, men det er et fortløbende arbejde.
Der er udarbejdet film og taget en del billeder på regionsniveau. Materialerne er generiske – der fremgår ikke stednavne etc. – så derfor kan det bruges på tværs af alle matrikler. Der er blevet optaget en enkelt film på RHH med fokus på fællesskab, nærvær og diversitet. MR vurderer, at det er nogle flotte film, der er blevet udarbejdet. Og det er positivt, at det er lykkedes at tage tempoet lidt ud af dem, så alt ikke er blå blink, men illustrerer virkeligheden bedre. Koncern Kommunikation er nu i gang med at se på, hvordan materialet bliver let tilgængeligt og hvordan man kan bruge det lokalt.
Bilag
9. Orientering om etablering af fælles bygherreorganisation (10 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
HMU afgav den 24. april 2024 høringssvar om samling af den regionale bygherreorganisation. I forlængelse heraf besluttede Regionsrådet i juni 2024, at Region Midtjylland fremover skal have en fælles central bygherreorganisation til at varetage de større anlægsprojekter på tværs af enhederne/hospitalerne. Formålet med samlingen er at styrke fagområdets rammebetingelser, for derved
- At få øget sikkerhed for pris, kvalitet og tid i regionens større anlægsprojekter, både lokalt og centralt til gavn for enheden og koncernen,
- At sikre faglighed og robusthed på tværs af anlægsområdet i hele koncernen med en fælles central organisering – med tydelig lokal tilstedeværelse,
- At kunne tilbyde medarbejdere et kontinuert flow af relevante opgaver, for dermed at kunne fastholde og gøre brug af opnåede erfaringer fra gennemførte projekter, og
- At bringe det politiske niveau tættere på projekterne.
Region Midtjylland har mange dygtige byggefolk og gode erfaringer med større byggeprojekter internt i organisationen, og intentionen er at gøre bedst mulig brug af alles kompetencer, og samtidig tilbyde muligheder for yderligere læring og udvikling. Ved at se på tværs af organisationen kan der tilbydes faglig udvikling, sparring og relevante opgaver, hvilket øger jobsikkerheden og potentielt også trivsel og engagement blandt medarbejderne i den fælles bygherreorganisation.
Udpegning af berørte medarbejdere
Udvælgelsen af berørte medarbejdere er sket efter dialog med den nye bygherreorganisation, projektcheferne og primært med udgangspunkt i følgende:
- Arbejder ofte med opgaver med stor kompleksitet
- Arbejder ofte med opgaver der har en stor påvirkning af klinikken
- Anvender typisk specialviden ved opgavevaretagelsen
- Erfaring som projektleder
- Kan overskue store og komplekse processer
Grundet udfordringer med at få det endelige virksomhedsgrundlag endelig vedtaget, er udpegningen af berørte medarbejdere først sket medio oktober. Det er derudover besluttet, at man lokalt ikke må igangsætte MED-processer før uge 43, hvilket også er grunden til, at HMU først orienteres på så sent et tidspunkt.
Da HMU ikke har møde før december sker udsendelse af dagsorden med kort varsel, men der vil i stedet være mulighed for at afgive evt. kommentarer efter mødet. Såfremt HMU har kommentarer kan disse sendes til personalejurist Rikke Lykke Ravn senest mandag den 4. november 2024.
Såfremt HMU vurderer, at der er behov for et kort ekstraordinært møde, kontaktes HMU-sekretæren.
Betydning ved Regionshospitalet Horsens
Den endelige afgrænsning af hvor mange og dermed hvilke medarbejdere, der vil blive berørt, afventer endelig godkendelse centralt. Det er lige nu forventningen, at der vil blive overført to-tre årsværk.
De medarbejdere, der forventes at blive berørt, har løbende bidraget til de løsninger, der er foreslået, for på den måde så vidt muligt at imødekomme deres ønsker. HMU orienteres så snart den endelige afgrænsning foreligger.
Personaleproces
Den ændring, der sker, er alene, at det overordnede ansættelsessted ændres, så de to-tre medarbejdere fremover har ansættelsessted i den nye organisation men fortsat fast tjenestested ved Regionshospitalet Horsens. Øvrige løn- og ansættelsesvilkår er uændrede. Der er således ikke tale om væsentlige stillingsændringer og ”Retningslinier for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser” finder derfor ikke anvendelse.
Der er fra både Regionshospitalet Horsens og den nye bygherreorganisations side fokus på, at der skal være tydelighed omkring ledelsesreference og opgaveportefølje for medarbejderne. Der er derudover generelt fokus på dialog om det gode arbejdsmiljø, og hvordan man opnår et fællesskab på tværs af regionens matrikler og projekter.
Tidsplan
LMU Service og Teknik orienteres på førstkommende møde, da de berørte medarbejdere har mange samarbejdsrelationer med især Teknisk afsnit.
Selve overflytning af medarbejderne til den centrale byggeorganisation sker fra 1. januar 2025 frem til 1. marts 2025. Frem til dette tidspunkt vil der være løbende dialog med henblik på at understøtte, at alle medarbejdere forankres godt i den nye organisering – lokalt eller centralt.
Beslutning
Der er med kort frist udsendt en orientering til HMU vedrørende etablering af fælles bygherreorganisationen, herunder processen for berørte medarbejdere. Personalejurist Rikke Lykke Ravn fortæller, at det endnu ikke er fuldstændig fastlagt, hvor mange medarbejdere, det drejer sig om. Men medarbejdere, der er i spil, har hele tiden været orienteret og involveret i processen.
Rikke Lykke Ravn gr opmærksom på, at ændringen ikke betragtes som en væsentlig stillingsændring: Medarbejderne vil fortsat løse de samme opgaver og have fysisk arbejdsplads på RHH, men referencen går til en ny projektdirektør.
Grundet det korte varsel for fremlæggelse af sagen for HMU, er der mulighed for at fremsende skriftlige bemærkninger til Rikke Lykke Ravn frem til 4. november.
10. Eventuelt og kommunikation fra mødet (10 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU drøfter emner til eventuelt. |
at | HMU beslutter, hvilke emner, der skal kommunikeres fra mødet. |
Beslutning
Eventuelt:
- Der orienteres om, at der snarest fremsendes mail vedrørende valg til MED- og arbejdsmiljøorganisation i 1. kvartal 2025.
- Der orienteres om fejl i løn for en stor del af medarbejderne: Systemfejl ved Silkeborg Data har betydet, at septemberlønnen var fejlbehæftet blandt ca. 40 % af personalet. I første omgang blev det løst med aconto udbetaling. Desværre er der ikke rettet op på alle fejl og derfor vil nogle medarbejdere få en besked i eBoks om, at de fortsat er ramt af fejlen. HR-afdelingen beklager situationen, som de desværre ikke kan løse. Hvis der er behov for det, kan Silkeborg Data kontaktes.
- AMS gør opmærksom på, at stillads ud for hovedindgangen (langs højhuset) begrænser adgangen for gående. Der oplyses om, at Byggeorganisationen gerne skulle have øje for det og løst det.
Kommunikation fra mødet
- Ny lægefaglig direktør: HMU fik en orientering om proces for rekruttering af ny lægefaglig direktør. Stillingen er i opslag og der gennemføres samtaler i november og december.
- Økonomi: HMU har drøftet hospitalets økonomi i 2024 og 2025. HMU har i forbindelse med punktet haft mulighed for at komme med input til hospitalets brug af de demografimidler, som hospitalet får fra Budget 2025.
- Vi hjælper hinanden: Under ’Nyt fra huset’ orienterede medarbejdersiden om, hvordan personalet i Dialysen, i en periode med færre patienter i eget afsnit, har budt sig til og hjulpet andre afsnit med at løse deres opgaver. HMU vil gerne anerkende medarbejderne og finder eksemplet meget sigende for den måde, som vi på RHH er gode til at hjælpe hinanden på tværs.
Afslutningsvis takkede HMU formandskabet NFB for samarbejdet og indsatsen i HMU. NFB kvitterede med en tak for konstruktive dialoger og godt samarbejdsrum.
11. Kommende møder
Sagsfremstilling
Næste møde i HMU afholdes den 10. december 2024, og her vil en repræsentant fra ledersiden være ordstyrer.
Næste års møderække i HMU
- 6. februar 2025
- 7. april 2025
- 12. juni 2025
- 9.+10. september 2025 (døgnseminar)
- 27. oktober 2025
- 16. december 2025
Beslutning
.