Organisering af MEDudvalg på Regionshospitalet Horsens

MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.

Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, arbejdsmiljø, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.

Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en leder- og ofte også en medarbejderrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.

Regionshospitalet Horsens har valgt at anvende MED-systemet, hvor sikkerheds- og samarbejdsspørgsmål behandles i et en-strenget system. Ved at benytte MED som et samlet forum for medarbejderindflydelse, sikkerhed og arbejdsmiljø, sikres det, at der kommer en naturlig sammenhæng og dialog om de emner, der tilsammen har stor indflydelse på den enkeltes arbejdssituation. Desuden styrkes arbejdet med arbejdsmiljøet, da det er højt prioriteret konstant at efterleve arbejdsmiljølovens bestemmelser som minimumsstandarder.

Information skal ske på så tidligt et tidspunkt, at der bliver gode muligheder for en grundig drøftelse og på en måde, så medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens og politikernes beslutninger. Der skal ske en koordinering mellem Regions-MEDudvalget, Hoved-MEDudvalget og Lokal-MEDudvalgene, så informationer og informationsveje mellem udvalgene er tydelige og tilgængelige.

I Hoved-MEDudvalget ønsker vi at arbejde med, for hospitalet, væsentlige overordnede emner og problemstillinger såsom kulturen på arbejdspladsen, arbejdsglæde, arbejdsmiljø, faglig udvikling, rekruttering og fastholdelse af kompetente medarbejdere – alt sammen til glæde og gavn for patienter, borgere og ansatte.

Referater

Se alle
  • Udvalg: RHH HMU
  • Mødedato: 10. december, 2024 kl. 11:30
  • Mødested: Den Blå Sal

Ordstyrer: oversygeplejerske Caroline Riis Mågård


Sagnr.: 1-00-1-24

1. Deltagere (2 minutter)

Beslutning

Deltagere i mødet:

Hospitalsdirektør Henning Voss (formand) – HV

Sygeplejefaglig direktør Mette Ringtved – MR

HR-chef Lene Krag – LKR

Chefradiograf Louise Duedahl – LD

Chefterapeut Rikke Møller Jensen – RMJ

Ledende overlæge Lise Svenningsen – LS

Chefsygeplejerske Sira Skibsholt – SS

Oversygeplejerske Caroline Riis Mågård – CRM

Social- og sundhedsassistent Liselotte Svane Pedersen (næstformand) – LSP

Sygeplejerske Jannie Covarrubias – JC

Sygeplejerske Randi Hvarregaard Pedersen – RHP

Radiograf Henrik Michael Jørgensen – HMJ

Bioanalytiker Annet Holdesen Vind – AHV

Serviceassistent Søren Brøgger – SB

Ergoterapeut Anne-Marie Sigh – AMS

Læge Ronja Leth Larsen

Lægesekretær Frederikke Dannemann Lydiksen – FDL

HR-konsulent Marie Kjær Sørensen (referent) – MKS


Arbejdsmiljøkonsulent Anja Frøkjær deltager under punkt 3.

Projektchef Søren Schousboe Laursen deltager under punkt 7.


Afbud fra:

Cheflæge Else Marie Vestergaard

Bioanalytiker Susanne Flensborg Jørgensen (og fra suppleant Henriette Hildebrandt)

Sagnr.: 1-00-1-24

2. Referat fra HMU-møde (2 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU godkender referatet fra møde i HMU den 23. oktober 2024.

Beslutning

Referatet godkendes uden bemærkninger.

Sagnr.: 1-13-3-114-21

3. Arbejdsmiljødrøftelse 2024 (75 minutter)

HR-afdelingen indstiller,

at HMU drøfter status på den nuværende arbejdsmiljøhandleplan og arbejdsmiljøindsatserne for 2023-2024, herunder udvikling i ulykker og registreringer af hændelser med vold, trusler og chikane.
at HMU beslutter indsatser, mål og fokusområderne i 2025 bliver Sikkerhedskultur og Fællesskab og samarbejde på tværs af generationer.
at HMU beslutter, at den nuværende arbejdsmiljøaftale alene opdateres med fokusområder, indsatser og mål for 2025-2026.

Sagsfremstilling

Status på den nuværende arbejdsmiljøhandlingsplan
Hospitalets handlingsplan for 2023-2024 forholder sig til regionens arbejdsmiljøfokus og mål, og nationale arbejdsmiljømål frem til 2030. HMU har besluttet, at indsatserne i handlingsplanen skal understøtte hospitalets strategi, så hospitalet fortsat er attraktiv som arbejdsplads og uddannelsessted. HMU valgte i 2023, at der skulle fokus på registrering og opfølgning på hændelser med vold, trusler og chikane i 2024.
HMU skal nu forholde sig til status på fokusområder, tilhørende indsatser og mål i den nuværende plan i forhold til udviklingen i ulykker og VTC-registreringer, psykisk arbejdsmiljø, de politiske målsætninger for arbejdsmiljø og oplæg fra HMU's planlægningsgruppe. HMU skal med dette afsæt drøfte og beslutte fokusområder, indsatser og mål for 2025-2026 samt eventuelle i arbejdsmiljøaftalen.

De 4 nationale mål for arbejdsmiljø frem til 2030, regionens bæredygtighedsstrategi og arbejdsmiljøfokus 2025

Målet i regionens bæredygtighedsstrategi om at halvere nyansattes fraværsulykker frem til 2030 og nationale mål for arbejdsmiljø er fortsat ramme for indsatsen frem mod 2030. Regionen har på den baggrund valgt arbejdsmiljøfokus for 2025: Sammen vil vi forebygge arbejdsulykker og fysisk og psykisk nedslidning: Øge brug af data og risikovurdering, styrke læring af ulykker og nærved-ulykker og fremme trivsel og psykologisk tryghed. Regionen vil; styrke grundlaget for ulykkesforebyggelse, blandt andet ved at sætte fælles fokus på sikker adfærd i forbindelse med 3-meter ugen og ved brug af IGLO-modellen og 3-meter reglen i det forebyggende arbejde med sikkerhedskultur og risikovurdering.

Hospitalets strategi - attraktiv arbejdsplads og uddannelsessted

HMU besluttede i forbindelse med arbejdsmiljødrøftelsen 2022, at afdelingerne kunne integrere arbejdet med lokale arbejdsmiljøindsatser i sammenhæng med deres fokus på de 4 strategispor.

Status på udvikling i arbejdsulykker, nyansattes fraværsulykker og VTC-registreringer
Det samlede antal ulykker på hospitalet er steget, og målet om fald i ulykker på 20 pct. fra 2022 til 2024 er derfor ikke opnået. De nyansattes fraværsulykker og deres andel af fraværsulykkerne er derimod faldet indtil videre i 2024 sammenlignet med 2023.
HMU har som mål i 2023-2024, at der skal være flere
registreringer af VTC-hændelser i 2024, og dette mål er allerede opnået i årets første 10 måneder. HMU drøfter udvikling i sygefravær på særskilt møde, men kan indgå som baggrundsviden i arbejdsmiljødrøftelsen.


Status på psykisk arbejdsmiljø, psykologisk tryghed, forhold mellem opgaver og ressourcer, og personaleflow

Seneste trivselsmåling fra 2023 viste overordnet set en fremgang i trivslen. Der har ikke været en trivselsmåling på hospitalsniveau i 2024, og derfor er der ikke opdaterede data for udvalgte mål for det psykiske arbejdsmiljø. Personaleflowet er faldet i 2023 og 2024.


Status på udviklingen i 2024

Planlægningsgruppen under HMU har sat fokus på VTC på møder om arbejdsmiljø i løbet af 2024. Der er nu flere VTC-registreringer i 2024 frem til oktober end i hele 2023. HR anbefaler, at der fortsat skal være opmærksomhed på at registrere og følge op på VTC. Der vil være materiale i forbindelse med den fælles kampagne for sikkerhedskultur, 3-meter ugen, som kan understøtte dette.


Forslag til kommende fokusområder i 2025-2026
Hospitalets arbejdsulykker med og uden fravær stiger i 2024. HR indstiller derfor, at sikkerhedskultur bliver et af to fokusområder i 2025-2026. 3-meter ugen kan bruges af afdelingerne som startskud til fokus på sikkerhedskultur i 2025.


Planlægningsgruppen har drøftet forslag til fokusområder for 2025, herunder det psykiske arbejdsmiljø. Gruppen har drøftet betydningen af, at der kan være forskellige styrker og kompetencer afhængigt af hvilken generation, man tilhører. Der er fordele for arbejdsmiljø og trivsel, når alle indgår med deres forskellige bidrag på lige fod. Fællesskab og samarbejde er med til at give et godt arbejdsmiljø og løfte trivslen for alle uanset, hvilken livsfase eller generation man tilhører. Det ligger fint i tråd med hospitalets strategiplan og onboarding, hvor alle bidrager og man samtidig tager godt imod nye medarbejdere. Gruppen foreslår derfor, at fællesskab og samarbejde på tværs af generationer bliver fokusområde, da det kan være med til at løfte arbejdsmiljø og trivsel for alle.


Fokus på drøftelser og beslutninger
Data og oplæg er vedlagt i bilaget og vil blive gennemgået i forbindelse med punktet. Der vil herefter være drøftelser i grupper og fælles drøftelse og beslutning om fokus, indsatser og mål i 2025-2026. Den nuværende arbejdsmiljøaftale og -handlingsplan 2023-2024 er vedlagt som bilag.

Beslutning

Arbejdsmiljøkonsulent Anja Frøkjær indleder med at konstatere, at data viser, at det nytter og flytter noget, når vi sætter fokus på bestemte emner inden for arbejdsmiljøområdet.

  • Data viser et fint fald i antal ulykker i 2023, men det stiger desværre igen i 2024. RHH er derfor ikke nået i mål med at reducere antallet af ulykker med 20 %, som HMU satte som mål ved arbejdsmiljødrøftelsen i 2022. Til gengæld ser det rigtig pænt ud for nyansatte (under et års anciennitet), hvor der kun har været én ulykke med fravær i 2024.
  • Der ses et stigende antal VTC-registreringer efter HMU i 2023 satte fokus herpå (VTC=Vold, Trusler og Chikane). Tallene tyder på, at der har været en konsekvent underregistrering tidligere, særligt på de mindst alvorlige VTC’er (1 og 2). Der er udarbejdet actioncards etc., der hjælper med at fastholde fokus på VTC.


I planlægningsgruppen for møder og temadrøftelser i AMO vil man sætte fokus på Fællesskab og samarbejde på tværs af generationer. Fokus er på at løfte trivsel og det psykiske arbejdsmiljø for alle uden at have fokus på én specifik gruppe/generation.


Arbejdsmiljødrøftelsen i HMU sker i forlængelse af drøftelsen i RMU og nationale mål/fokusområder: Trivsel, indflydelse og udviklingsmuligheder, forebyggelse og sikkerhedskultur.


Opsamling fra gruppedrøftelser

Hvad skal være i fokus for arbejdsmiljøindsatsen i 2025?

  1. Er enig i de foreslåede fokusområder: VTC, arbejdsulykker og trivselsarbejde på tværs af generationer. Gruppen tænker, at der er et læringspotentiale ved VTC’er i forhold til ulykkesforebyggelse også.
  2. Arbejde med psykologisk tryghed på tværs af faggrupper: Hvordan kan vi blive kloge på hinanden på tværs af generationer fx i forhold til samarbejdet, i dialogen med hinanden osv. Desuden enig i fokus på sikkerhedskultur/ulykkesforebyggelse.
  3. Det, vi er i gang med, er godt og det skal vi arbejde videre med: ulykkesforebyggelse og psykisk arbejdsmiljø.
  4. Vil gerne fokus på fællesskab, samarbejde og psykologisk tryghed på tværs af generationer og funktioner.


Hvilke mål og indsatser skal i handlingsplanen for 2025?

  1. Indsats med øget videndeling/information om arbejdsmiljø internt i afdelinger/afsnit. Foreslår VTC som første emne for denne indsats.
  2. Fokusindsats i forhold til kommunikation etc. på personalemøder, yngre læge møder osv. Videndeling på tværs og i afsnittene i forhold til, hvordan der arbejdes med VTC-registreringerne efterfølgende (det forebyggende arbejde).
  3. IGLO, 3 meterreglen og safety walks som mulige indsatser inden for ulykkesforebyggelse. Psykisk arbejdsmiljø kan evt. ses som det, vi ser de andre ting igennem (fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelse fx også i forhold til generationstemaet/livsfaser).
  4. Fastholde indsatsområderne inden for sikkerhedskultur, eventuelt udvidet med fokus på faldulykker, som RHH har mange af. Fokus på team- og tværfagligt samarbejde. I øvrigt opbakning til foreslåede indsatser og mål. Hvis noget skal pilles ud, kunne det være VTC indsatsen.


Behov for øvrige ændringer i arbejdsmiljøaftalen?

Tilbage i 2022 besluttede HMU at koble arbejdsmiljøarbejdet sammen med de spor, der er i hospitalets strategi og onboardingprogram. HMU ønsker, at dette fortsætter.


Medarbejdersiden gør opmærksom på, at der i stigende omfang tages billeder og film af personalet uden accept. LKR tilkendegiver, at HR-afdelingen tager opmærksomheden med tilbage og drøfter det med Kommunikation i forhold til at kommunikere til patienter og pårørende om, at personalet frabeder sig dette.


Beslutning

HMU giver sin opbakning til indstillingen om at fortsætte med fokus på sikkerhedskultur, VTC-registreringer og samarbejde på tværs generationer, men sidstnævnte med et tvist på psykologisk sikkerhed i forhold til kollegaer/funktioner. Der er desuden enighed om at arbejde med at udbrede viden, herunder hvordan vi kan lære af hinanden og udbrede viden lokalt.


Det aftales, at Anja Frøkjær samler op på drøftelsen og opdaterer arbejdsmiljøaftalen i henhold til HMU’s beslutning. Arbejdsmiljøaftalen for 2025-2026 sendes herefter til LMU’erne med henblik på gennemførelse af lokale arbejdsmiljødrøftelser og -indsatser.

Sagnr.: 1-35-100-4-22

4. Revidering af hospitalskoncept for "Sammen om opgaven" (10 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU godkender revideret koncept for "Sammen om opgaven"

Sagsfremstilling

Ved udgangen af 2022 blev 1. interne evaluering af "Sammen om opgaven" gennemført. Evalueringen blev gennemført mhp. at afdække:

  • Kendskab til "Sammen om opgaven" og konceptets indhold
  • Kendskab til opgaver og opgavebeskrivelser
  • Samarbejde og psykologisk tryghed
  • Delt ledelsesansvar og ledelsesopbakning
  • Konceptets målopfyldelse (Lever "Sammen om opgaven" op til sit formål?)


HMU fik en orientering om resultaterne af evalueringen på møde den 20. februar 2023.


2. evaluering af konceptet

Medio 2024 blev 2. evaluering af "Sammen om opgaven" gennemført mhp. at afdække udvikling i implementeringen. Evalueringen gennemførtes på baggrund af samme spørgeskemaer som tidligere, disse er dog også sendt ud til overlæger i denne evaluering.


De væsentligste resultater af evalueringen er følgende:

  • Stigning i andel sygeplejersker som anser ”Sammen om opgaven” for at være en midlertidig løsning på sygeplejerske mangel.
  • Det gør sig fortsat gældende, at kendskabet til indholdet af "Sammen om opgaven" er stærkest blandt afdelingsledelser, svækkes blandt funktionsledere og er lavest blandt medarbejdere, hvor ca. halvdelen giver udtryk for en grad af uklarhed ifm. hvad ”Sammen om opgaven” er.
  • Der opleves en forbedret tryghed ved overdragelse og overtagelse af opgaver, samt kendskab til opgavebeskrivelser hos både SOOP-medarbejdere og sygeplejersker – men risiko for at opgaver som ikke løses ofte “falder igennem” sprækkerne (serviceassistent).
  • Der er en risiko for at konceptet er svækket af mulighed for at rekruttere sygeplejersker; “Der er desværre en tendens til ikke at besætte vakante rehabiliteringsterapeutstillinger med terapeuter - ej heller barselsvikariater.
    Det kommer i det lange løb til at udvande muligheden for at rehabiliteringsterapeuter for alvor kan slå rod i diverse sengeafdelinger.”
    (Citat funktionsleder).
  • Kendskabet til opgavebeskrivelser og tryghed i opgavevaretagelse/-overdragelse, sammenholdt med det ændrede kendskab til ”Sammen om opgaven”, kan tyde på at forandringen er ”blevet hverdag” og ikke italesættes som en forandring/et koncept. En anden tolkning er, at forandringen ikke fastholdes.
  • Evalueringen tyder endvidere på at ”Sammen om opgaven” har medført en instrumentel forandring i opgavevaretagelse, men ikke et reelt samarbejde på tværs af faggrupper.


Resultater af ledelsesevaluering:

  • Stor ledelsesmæssig opbakning til ”Sammen om opgaven” på tværs af ledelseslag (funktionsledere/afdelingsledere)
  • Markant tilbagegang i funktionsledere, som mener, at ”Sammen om opgaven” er en midlertidig løsning på sygeplejerskemangel
  • Markant fald i samarbejde på tværs af funktionsledere
  • Tendens til at funktionsledere ikke oplever tilstrækkelig understøttelse fra afdelingsledere


Revideret konceptbeskrivelse

Konceptet ”Sammen om opgaven” er blevet revideret af Kirsten Rytter, Birgitte Bigom og Rikke Møller Jensen fra styregruppen i ”Sammen om opgaven”.

Konceptet er blevet strammet op og justeret til således, at det stemmer overens med den bevægelse, der har været over de seneste par år i relation til fx opgaveløsningen, samt tilpasset i forhold til tiltag på husniveau fx onboarding.


Den reviderede konceptbeskrivelse er vedlagt som bilag.

Beslutning

MR fortæller, at konceptet har været igennem et servicetjek mere end en revision. Det er blevet gennemarbejdet, konkretiseret og slanket en smule.


Resultaterne af evalueringen af konceptet fremgår af sagsfremstillingen. For at imødegå nogle af de gråzoner, som er identificeret i evalueringen, har hospitalsledelsen valgt at holde en temaeftermiddag med deltagelse af alle afdelingsledere og funktionsledere, der er involveret i Sammen om Opgaven. Her vil omdrejningspunktet både være hvorfor Sammen om Opgaven i sin tid blev igangsat, men også, hvorfor det fortsat er vigtigt at arbejde videre med konceptet.


Hospitalsledelsen mener fortsat, at det er den rigtige vej at gå: Vi kommer til at arbejde tættere sammen på hospitalet, fordi patienterne er mere syge (mere komplekse), men også tættere sammen med andre sektorer jf. Sundhedsreformen. Vi ser også øget samarbejde på uddannelsesområdet. Sammen om Opgaven er derfor ikke bare en midlertidig løsning på sygeplejerskemangel, men en vigtig indsats.


Beslutning

HMU tilkendegiver tilfredshed med den fortsatte opmærksomhed på konceptet, herunder med temaeftermiddagen for ledere. HMU er enig i, at der fortsat er grundlag for at arbejde videre med – og at det er vigtigt, at vi udnytter den viden, vi har fra konceptet, til det forestående tættere samarbejde med kommuner og praksis.

Der opfordres til, at resultaterne af evalueringen kommunikeres ud til medarbejderne i huset: Hvad har vi lært? Hvad har det givet os og hvordan skal vi bruge det fremadrettet?


HMU godkender det reviderede koncept.

Sagnr.: 1-36-100-4-24

5. Vælg Klogt-ambassade; vores fælles afsæt for arbejdet med faglige fravalg (15 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU orienteres om arbejdet med Vælg Klogt og faglige fravalg på Regionshospitalet Horsens
at HMU kommer med input og/eller opmærksomheder, særligt vedrørende arbejdsmiljø, som kan bringes med i det videre arbejde med Vælg Klogt og faglige fravalg

Sagsfremstilling

Hvad er Vælg Klogt?

  • Vælg Klogt er en organisation skabt i et ligeværdigt samarbejde mellem Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber
  • Vælg Klogt bidrager til faglig prioritering i sundhedsvæsenet ved at udgive anbefalinger, om at fravælge indsatser, der ikke skaber værdi for patienterne.
  • Vælg Klogt arbejder for at skabe en kulturændring, hvor mere ikke er bedre


Hvorfor vil vi det?

Vi tror på, at Vælg Klogt har vist den retning, som vi sammen skal gå for at transformere vores fælles sundhedsvæsen. Arbejdet med at blive Vælg klogt-ambassade skal bidrage til en fælles referenceramme, som skal give os:

  • Fælles viden, indsigt og sprog.
  • Fælles forståelse
  • Fælles tryghed ved gennem fravalg at gå nye veje (undgå defensiv medicin, hvad med mig/mine patienter, de opgaver, jeg plejer at tage mig af?)


Sammen med Vælg Klogt har vi også opsat nogle kriterier for, hvornår vi kan kalde os en Vælg Klogt-ambassade;

  • 80% af medarbejderne har været på et Vælg klogt-seminar
  • Vi har implementeret 75% af anbefalingerne
  • ≥ 2 sammen med praksis


Der er to grunde til, at hospitalsledelsen har valgt at vi på Regionshospitalet Horsens skal arbejde med både Vælg klogt anbefalingerne og med lokale faglige fravalg. For det første er det godt for patienterne, at vi kun udsætter dem for ting der giver værdi. For det andet er det godt for medarbejderne, at vi fjerne ikke-værdiskabende arbejde, for derved bliver der plads til fortsat at kunne levere den høje faglighed og de gode patientforløb samtidig med, at vi som hospital er en attraktiv arbejdsplads med høj medarbejdertilfredshed.


Vælg Klogt-seminarerne er en del af rejsen

Med evalueringen af vores pilot-afprøvning i juni 2024 med ca. 80 deltagere, gav afdelingsledelseskredsen opbakning til næste skridt. Derfor har vi, sammen med Vælg Klogt, planlagt i alt 10 seminarer, hvor deltagerantallet er 200 pr. gang.

Vi havde de to første af disse seminarer i november 2024. Deltagerne var alle faggrupper og ledelseslag fra de kliniske afdelinger. Deltagerne på de kommende seminarer vil også inkludere de resterende afdelinger, for vores arbejde med kloge faglige fravalg er noget vi alle kan bidrage ind i. Derudover vil vi også invitere vores eksterne samarbejdspartnere fra almen praksis og kommunerne med.


På seminaret præsenteres deltagerne for relevante oplæg om formiddagen og om eftermiddagen skal deltagerne gruppevis i værkstedet for at arbejde med enten én af Vælg klogt anbefalingerne, eller et selvvalgt lokalt fagligt fravalg. På de to første seminarer var der i alt 55 grupper, som alle fik til opgave at arbejde videre med deres respektive indsatser, når de kom hjem fra seminaret.


Se følgende fra de to første seminarer;

  • Stemningsvideo ses her.
  • Bilag 1, med korte beskrivelser af hvad de 55 grupper arbejder med
  • Bilag 2, en kort opsummering af de mentimeter-afstemninger der blevet lavet på dagene


År

Datoer

Vælg klogt-seminarer afholdt i 2024

  • tirsdag 5. november
  • tirsdag 12. november

Vælg klogt-seminarer i 2025

  • onsdag 2. april
  • onsdag 30. april
  • mandag 15. september
  • mandag 6. oktober

Vælg klogt-seminarer i 2026
(datoer kommer senere)

  • 2 i april
  • 2 i september


Vi er kommet i gang, men hvad så nu?

Vælg klogt og arbejdet med faglige fravalg skal i endnu højere grad være en del af vores hospital og vores hverdag, end det allerede er. Seminarerne har givet et godt afsæt for at tage det næste skridt. På afdelingsledelsesmødet den 4. december, tager afdelingsledelseskredsen, sammen med hospitalsledelsen, hul på det videre arbejde. Fokus her vil være, hvordan vi ledelsesmæssigt bedst kan understøtte al den virketrang der blev genereret på seminarerne.


HMU bedes komme med input / opmærksomheder, som kan bringes med i det videre arbejde med Vælg Klogt og faglige fravalg. Herunder særligt i forhold til, hvordan arbejdet med Vælg klogt også kan bidrage til et bedre arbejdsmiljø og en højere medarbejdertrivsel.

Beslutning

For et år siden besluttede hospitalsledelsen at arbejde for at gøre hospitalet til Vælg Klogt-ambassade, bl.a. som en måde at angribe transformationsdagsordenen på en overvejet og mere forståelig måde for medarbejderne. RHH skal arbejde med Vælg Klogt, fordi det giver mening i forhold til patienterne, men bestemt også fordi det giver mening i forhold til medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø. Der kommer flere opgaver og flere ting, vi kan, men der medfølger ikke ressourcer. Derfor er det vigtigt, at vi løser de vigtigste opgaver. Vi skal bruge vores faglighed i forhold til patienterne, men der skal også være mulighed for at udvikle vores faglighed.


Udover at arbejde med anbefalingerne og praksis fra Vælg Klogt organisationen, arbejder hospitalet også lokalt med egne anbefalinger (faglige fravalg). På den måde kan vi også inspirere Vælg Klogt organisationen og spille bold op mod dem.


I efteråret er der afviklet to store Vælg Klogt seminarer, så hospitalet nu har ca. 500 medarbejdere, der på tværs af fag og afdelinger har været af sted og fået værktøjer til at arbejde videre. Der pågår drøftelser i afdelingsledelseskredsen af, hvordan den nye viden kommer ud at leve. Det er en stor strategisk indsats i de kommende år. Der er planlagt yderligere seminarer i både 2025 og 2026, hvorefter 80 % medarbejderne er uddannet i tankegangen, hvormed hospitalet lever op til aftalen for at blive Vælg Klogt ambassade.


HMU finder stor værdi i den fælles indsats – og bare det at mødes på tværs bidrager til fællesskab og samarbejde. Medarbejdere bør have mulighed for forberedelse inden seminaret for at sikre det bedste udbytte. Det blev samtidig understreget, at ledelsesmæssig prioritering og psykologisk tryghed er afgørende for at fremme åbne drøftelser om faglige fravalg og sikre implementering i et håndterbart tempo (alle gode idéer kan ikke gennemføres på én gang). Løbende opfølgning blev fremhævet for at fastholde indsatsen, der kan betragtes som en kulturændring.


Det foreslås, at anbefalingerne bør være let tilgængelige, fx via intranet eller eDok.

Sagnr.: 1-00-1-24

6. Regeringens og forligspartiernes aftale om sundhedsreform (30 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning.
at HMU drøfter sundhedsreformen.

Sagsfremstilling

Hospitalsdirektør Henning Voss vil meget kort præsentere Regeringens og forligspartiernes aftale om sundhedsreform 2024 med efterfølgende mulighed for spørgsmål og dialog.


Regeringen har indgået en bred politisk aftale om en sundhedsreform, som vil styrke sundhedsvæsnet og rykke det tættere på borgerne. Med fire stærke regioner, nye lokale sundhedsråd, en lægereform og kronikerpakker skal reformen bl.a. sikre, at alle har adgang til sundhedstilbud af høj kvalitet, og at borgere med en kronisk sygdom får bedre og mere sammenhængende behandling.


Konkret betyder aftalen, at regionerne får ansvaret for flere af de sundhedsopgaver, som i dag løses i kommunerne. Der gælder blandt andet ansvaret for sundheds- og omsorgspladser samt for akutsygeplejen.


Vedhæftet fakta-slides om reformudspillet, som HMU med fordel kan orientere sig i forud for drøftelsen.


Link til aftaletekst: https://www.ism.dk/nyheder/2024/november/historisk-reform-flytter-sundhedsvaesenettaettere-paa-borgerne

Beslutning

Sundhedsreformen handler i høj grad om, at vi skal vende os udad som hospital. Det skal vi gøre med støtte og nye tilbud: Hospitalerne skal være kompetence- og videnscenter for hele sundhedsvæsnet. Det stigende antal ældre og deraf følgende opgaver skal i høj grad løses i primærsektor, og for at det lykkes, skal vi dele vores viden og ekspertise. Hospitalerne skal i højere grad også vende sig ud mod borgerne. Digitalisering er ét af værktøjerne, der gør, at vi kan stille os til rådighed direkte i borgernes egne hjem.


Hospitalerne får et større kædeansvar. Med reformen får regionerne/hospitalerne ansvar for nogle af kommunernes nuværende opgaver: akutsygepleje, midlertidige akutpladser, rehabilitering og den patientrettede forebyggelse. Der er forskellige løsninger på dette; vi ansætter sygeplejersker og driver det eller det kan ske via en driftsoverenskomst med kommunerne. Hospitalerne skal sikre det lægefaglige ansvar, som mangler i dag. Der vil stadig være andre former for pleje i kommunerne og derfor har vi fortsat snitflader til kommunerne.


Der etableres nye sundhedsråd med kommunale repræsentanter og politikere, samt regionale repræsentanter og politikere. Sundhedsrådene er mere end bare klyngesamarbejdet. Der afsættes midler til sundhedsrådene, som de får til opgave at prioritere.

Danmark får flere praktiserende læger. Det er særligt godt de steder, hvor der er lægemangel. Der arbejdes med oplæg for bedre styring/ledelse af praktiserende læger. I dag er det svært, fordi de er privatpraktiserende. Der bliver stillet nationale krav til, hvad der skal leveres. Og samtidig er der i sundhedsrådene mulighed for at lave lokale aftaler om samarbejdet med de praktiserende læger, der er i området.


Vi ved endnu ikke, hvordan integration mellem psykiatri og somatik implementeres. Baggrunden for beslutningen om integration er blandt andet, at vi i dag ikke er dygtige nok til at tænke somatik og psykiatri sammen, hvilket går ud over patienterne. HV forventer, at psykiatrien integreres i somatikken. Det er en stor forandring i sundhedsvæsnet.


Økonomiske midler forventes at være rettet mod det nære i fremtiden. Hospitalerne har været begunstiget med demokratimidler, som vi selv har kunnet prioritere. Fremadrettet vil ekstra midler sandsynligvis være rettet mod det nære – ikke mod klassisk hospitalsdrift. Derfor er der også god sammenhæng til Vælg Klogt: Vi skal blive gode til at skære det fra, som ikke er nødvendigt.


Det meste træder først i kraft 1. januar 2027, men noget kommer før, blandt andet integrationen af psykiatrien og somatikken. Direktionen ønsker, at processen igangsættes hurtigt for at afværge spekulationer, medarbejderflugt m.v. AMS opfordrer til en opmærksomhed på kommunikationen omkring Psykiatrien: Det er vigtigt ikke at italesætte det som om, at de lægges ind under somatikken.


HMU drøfter hospitalernes og klinikernes mulighed for at øve indflydelse på sundhedsrådene, hvor den sundhedsfaglige politik vil blive formuleret. HV forventer, at hospitalsledelserne kommer til at spille en rolle, og MR supplerer med, at vi har en masse erfaringer fra sundhedsklyngerne i forhold til, hvad der fungerer og ikke fungerer. Vi har derfor en opgave i at rådgive, så der bliver taget fornuftige beslutninger. Samtidig skal der være en opmærksomhed på, at sundhedsrådene ikke bliver siloer, men at der fortsat er et stærkt samarbejde på tværs – også mellem hospitalerne.

Sagnr.: 1-00-1-24

7. Status på byggeri og anlæg (10 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Projektchef Søren Schousboe Laursen giver en mundtlig status på byggeprojektet, herunder støj og støv rundt omkring på hospitalet.


Der bliver mulighed for efterfølgende dialog.

Beslutning

Søren Schousboe Laursen giver en status på generalplanen, hvor man pt. er i gang med etape 3 i højhuset og forbereder den nye Sterilcentral.


Status på gener:

  • Problemer med støv og støj pga. nedbrydning af betonfyldt skakt i højhuset. Dette er man heldigvis færdige med nu, så det forventes minimeret.
  • Kulde: kulde på plan 3 (og andre steder) pga. åbent plan 1 og 2 og en samtidig fejl på varmesystemet. Det er nu udbedret og plan 1 og 2 er lukkede og isoleret. Der har desuden været meget koldt ved MR-skanneren. Det er man i gang med at se på.
  • Manglende dagslys på P3 pga. udendørs afdækning. Der er tilbudt alternative midlertidige lokaler.
  • Andre gener: alle faldstammer skal omkobles til nye -> badeværelser til sengestuer lukkes i op til 1,5 dag frem til udgangen af januar.


Det er besluttet, at en række forskellige dagfunktioner samles på plan 7 – primært fra Medicinsk Afdeling. Der arbejdes på planerne.


Etableringen af Den Fælles Byggeorganisation forventes ikke at få betydning for hospitalets byggeprojekter. Det vil fortsat være de samme folk, der møder ind i Horsens. Det er først, når vi er ved at være færdige med vores byggerier, at det vil få betydning for de to medarbejdere, der flyttes til den fælles byggeorganisation.


ARV spørger ind til udvidelsen af Fertilitetsklinikken: Byggeorganisationen er i gang med at se på, hvad der kan lade sig gøre i forhold til opretholdelse af driften.

Sagnr.: 1-00-1-24

8. Nyt fra Regions-MEDudvalget og koncernledelsen (5 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Formand Henning Voss orienterer. Medarbejdersiden supplerer eventuelt orienteringen vedr. RMU.

Beslutning

Orientering fra RMU den 9. december 2024:

  • Drøftelser om sundhedsreformen fyldte en del på mødet, herunder i forlængelse af orientering om integration mellem psykiatrien og somatikken, som HMU også er orienteret om i punkt 6.
  • Anbefalinger fra Udvalg for Personale, vedrørende sikring af tilstrækkeligt personale nu og i fremtiden, blev drøftet på mødet. Anbefalingerne forventes at blive videregivet til HMU’erne til drøftelse.
  • Konkurrenceudsættelse af MidtTransport vil foregå i det kommende år.
  • AUH har foreslået at ændre AMIR’s valgperiode fra to til fire år. Medarbejdersiden udtrykte bekymring over forslaget og ønske om at undersøge det nærmere, inden man eventuelt afprøver det. Det aftaltes derfor at vente til næste valg og at bruge tiden indtil på at undersøge fordele og ulemper.
  • Opmærksomhed på at respektere 1. maj og grundlovsdag som dage, hvor dele af personalet i videst mulige omfang skal sikres fri. På RHH ligger det allerede i kapacitetsplanen, at afdelingerne skalerer ned disse dage.
  • Sprogkrav til sygeplejersker i evalueringsansættelser blev drøftet i forhold til opmærksomhed på niveauet.
  • Ændring af tidspunktet for arbejdsmiljøtemadagen i RM blev drøftet. Det er aftalt til hvert andet år og foregår nu i lige år. Det blev foreslået at ændre afholdelsen til ulige år, hvor der er nyvalgte AMIR, men RMU besluttede at fastholde den nuværende kadence.


Der blev ikke orienteret om nyt fra koncernledelsen.

Sagnr.: 1-00-1-24

9. Sidste nyt fra huset (15 minutter)

Administrationen Indstiller,

at HMU drøfter status i huset.

Sagsfremstilling

Hospitalsledelsen og næstformand Liselotte Svane Pedersen orienterer, som oplæg til drøftelse, om den nuværende situation i huset, herunder eventuelle opmærksomheder og tiltag, der er gjort siden sidst.

Beslutning

Orientering fra medarbejdersiden:

Der er generelt stor bekymring for den nye retningslinje for virale infektioner, som udfordrer afdelingerne i forhold til sengepladser, når mange patienter skal flyttes på enestuer. Det er vigtigt at bruge lægefagligheden meget mere: Lægerne har et ansvar i at tænke logisk – man skal ikke nødvendigvis isolere alle. Der er desuden ændringer i forhold til klinikkerne, hvor patienter skal bære mundbind ved snot m.v. Der opfordres til, at der kommunikeres på hospitalsniveau til patienterne om de nye regler.

MR fortæller, at bekymringen delvist deles i ledelseskredsen. Retningslinjen har været drøftet i styregruppen for Sikkert Patientflow. Også her italesættes fokus på fagligheden. Bekymringerne er løftet det ind i den regionale kvalitetsorganisation og man har bedt dem om at forholde sig til, om vi har ramt det rigtige adfærdsniveau i retningslinjen.


Der efterspørges mere ledelseskommunikation omkring flytninger af klinikkerne og udskillelsen af Hjertemedicin. Klinikpersonale og sekretærer er bekymrede. Hvor kommer de til at høre til? Hvordan informeres man om, hvor langt planerne er osv.? Har været drøftet på LMU i Medicinsk Afdeling, men der efterspørges mere løbende information.


Der italesættes en bekymring fra Teknisk afsnit i forhold til manglende muligheder for rekruttering af elektrikere.


Klinikken udfordres af MS365. Det kunne have været givtigt med mere kommunikation og information på forkant, fx i form af de cafeer, som afholdes nu.


Der har med stor succes været afholdt juletræsfest i Dialyseklinikken med deltagelse af patienter og personale.


Orientering fra ledelsen:

Organisationen er aktivt i gang med at forberede selvstændiggørelsen af Hjertemedicin. De første trin er indledt i efteråret, hvor cheflægestillingen har været i opslag. Carsten Stengaard starter 1. januar 2025 som cheflæge for kardiologien. Der er formet en projektorganisation, der løbende mødes og forbereder processen, herunder planer for, hvad vi gør, når der alligevel opstår nogle ting, vi ikke har forudset. Der er fokus på både det tekniske og de bløde værdier: Sikre inddragelse af funktionsledere, medarbejdere m.fl. Selvom der endnu ikke forelægger en tidsplan, kommer ledelsen til at arbejde på at sikre informationsstrømme.


Rekruttering af lægefaglig direktør: Første samtalerunde er gennemført. Der var tre til samtale og man har valgt at gå videre med to til anden samtalerunde (i uge 51). MR er optimistisk omkring muligheden for at kunne udmelde et navn inden jul.


Det er aftalt, at det tidligere bassinrum (i Fysio- og Ergoterapien) inddrages og benyttes som nyt motionsrum for personalet. Samtidig er det dog besluttet, at hvis det bliver nødvendigt i fremtiden at finde yderligere patientnære rammer, så er lokalet ikke fredet. Derfor skal Personaleforeningen heller ikke betale for klargørelsen af lokalet.

Sagnr.: 1-00-1-24

10. Økonomi og aktivitet (5 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Formand Henning Voss orienterer om hospitalets økonomi og aktivitet.

Beslutning

Økonomiopfølgning for 2024

Hospitalet ender i et samlet mindreforbrug på 18,8 mio. kr.:

  • Afdelingerne er samlet set i ubalance med omkring -6,8 mio. kr., hvilket især skyldes enkelte afdelingers merforbrug: De afdelinger der har decentralt budgetansvar er ramt af det; primært Orto og BOI, men også Kirurgi. Medicinsk Afdeling har en del vakante speciallægestillinger i kardiologien, som betyder, at de har højt forbrug af merarbejde/vikarer.
  • Der er et større mindreforbrug på ca. 17 mio. kr. på de centrale puljer/konti.
  • Der er ubrugte midler i residualrammen på ca. 8,5 mio.


Prioritering af råderum i 2025 og frem

Hospitalsledelsen har med input fra både HMU og afdelingsledelseskredsen prioriteret midlerne i det økonomiske råderum for 2025 ud fra følgende kriterier:

  • Uafviseligt udgiftspres (udefrakommende ting, som de enkelte afdelinger ikke har mulighed for at undgå/styre)
  • Tværgående indsatser (projekter og initiativer, der skaber værdi for flere eller alle afdelinger og fremmer fælles mål)
  • Robustgørelse (tiltag der øger robustheden inden for funktioner og områder, der er centrale for RHH, fx kardiologien)
Sagnr.: 1-00-1-24

11. Eventuelt og kommunikation fra mødet (5 minutter)

Administrationen indstiller,

at HMU drøfter emner til eventuelt.
at HMU beslutter, hvilke emner, der skal kommunikeres fra mødet.

Sagsfremstilling

Ingen emner til eventuelt.


Kommunikation fra mødet:

  • HMU har haft sin årlige arbejdsmiljødrøftelse, og drøftede herunder fokus for arbejdsmiljøindsatsen i 2025 samt mål og indsatser i handlingsplanen for 2025. HMU besluttede at fortsætte med fokus på sikkerhedskultur, VTC-registreringer og samarbejde på tværs af generationer, sidstnævnte med et tvist på psykologisk sikkerhed i forhold til kollegaer/funktioner. HMU havde desuden ønske om, at der arbejdes med udbredelse af viden om arbejdsmiljøarbejdet.
  • Hospitalsledelsens prioriteringer af det økonomiske råderum for 2025 er nu fastlagt. HMU har tidligere givet input til beslutningen. Hospitalsledelsen prioriteringer er lavet ud fra følgende tre kriterier: 1) Uafviseligt udgiftspres, 2) tværgående indsatser, samt 3) robustgørelse af centrale funktioner og områder.
  • Det er aftalt, at hospitalets motionsrum flyttes til det tidligere bassinlokale i Fysio- og Ergoterapien. Der er indgået aftale mellem hospitalsledelsen og Personaleforeningen om etableringen. Det nye motionsrum forventes klar til brug i 2. kvartal 2025.
Sagnr.: 1-00-1-24

12. Kommende møder

Sagsfremstilling

Næste møde i HMU afholdes den 6. februar 2025, og her vil en repræsentant fra medarbejdersiden være ordstyrer.


Punkter til kommende møder:

Beslutning

.