Rhh Hmu 07. april 2025 (Referat)
Organisering af MEDudvalg på Regionshospitalet Horsens
MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.
Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, arbejdsmiljø, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.
Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en leder- og ofte også en medarbejderrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.
Regionshospitalet Horsens har valgt at anvende MED-systemet, hvor sikkerheds- og samarbejdsspørgsmål behandles i et en-strenget system. Ved at benytte MED som et samlet forum for medarbejderindflydelse, sikkerhed og arbejdsmiljø, sikres det, at der kommer en naturlig sammenhæng og dialog om de emner, der tilsammen har stor indflydelse på den enkeltes arbejdssituation. Desuden styrkes arbejdet med arbejdsmiljøet, da det er højt prioriteret konstant at efterleve arbejdsmiljølovens bestemmelser som minimumsstandarder.
Information skal ske på så tidligt et tidspunkt, at der bliver gode muligheder for en grundig drøftelse og på en måde, så medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens og politikernes beslutninger. Der skal ske en koordinering mellem Regions-MEDudvalget, Hoved-MEDudvalget og Lokal-MEDudvalgene, så informationer og informationsveje mellem udvalgene er tydelige og tilgængelige.
I Hoved-MEDudvalget ønsker vi at arbejde med, for hospitalet, væsentlige overordnede emner og problemstillinger såsom kulturen på arbejdspladsen, arbejdsglæde, arbejdsmiljø, faglig udvikling, rekruttering og fastholdelse af kompetente medarbejdere – alt sammen til glæde og gavn for patienter, borgere og ansatte.
Referater
- Udvalg: RHH HMU
- Mødedato: 07. april, 2025 kl. 12:00
- Mødested: Den Blå Sal
Ordstyrer: Ledende overlæge Lise Svenningsen
Pkt. tekst
- 1. Deltagere (5 minutter)
- 2. Referat fra HMU-møde (2 minutter)
- 3. Sundhedsreform, herunder integration mellem psykiatri og somatik (60 minutter)
- 4. Sidste nyt fra huset (20 minutter)
- 5. Pause (10 minutter)
- 6. Høring om Region Midtjyllands reviderede strategi for bæredygtighed (20 minutter)
- 7. Valg af medarbejderrepræsentanter til planlægningsgruppe for arbejdsmiljø (5 minutter)
- 8. Nyt fra Regions-MEDudvalget og koncernledelsen (10 minutter)
- 9. Patient- og medarbejdersikker belægning (30 minutter)
- 10. Eventuelt og kommunikation fra mødet (10 minutter)
- 11. Kommende møder
1. Deltagere (5 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU konstituerer sig efter valget i 1. kvartal 2025. |
Sagsfremstilling
Der orienteres kort om resultat af valg af medarbejderrepræsentanter samt udpegning af ledelsesrepræsentanter.
Beslutning
Der bydes velkommen til nye repræsentanter og suppleanter i HMU.
Deltagere i mødet:
Hospitalsdirektør Henning Voss (formand) – HV
Sygeplejefaglig direktør Mette Ringtved – MR
Lægefaglig direktør Kim Houlind – KH
HR-chef Lene Krag – LKR
Chefterapeut Rikke Møller Jensen – RMJ
Ledende overlæge Lise Svenningsen – LS
Chefradiograf Louise Duedahl - LD
Cheflæge Lars Toft – LT
Cheflæge Stefan Teglhus – ST
Chefbioanalytiker Helene Bundgaard Jensen – HBJ
Sundhedsadministrativ leder Christina Briesemeister-Hansen – CBH
Sygeplejerske Nina Maagaard Brændstrup (næstformand) – NMP
Sygeplejerske Jannie Covarrubias – JC
Radiograf Henrik Michael Jørgensen – HMJ
Bioanalytiker Hanne Bank Pedersen – HBP
Social- og sundhedsassistent Natascha Christiansen – NC
Ergoterapeut Anne-Marie Sigh – AMS
Læge Ronja Leth Larsen – RLL
Lægesekretær Frederikke Dannemann Lydiksen – FDL
Bioanalytiker Susanne Flensborg Jørgensen – SFJ
HR-konsulent Marie Kjær Sørensen (referent) – MKS
Administrationschef Thomas Hanberg Sørensen deltager under punkt 3.
Kvalitetskonsulent Anne-Mette Viberg Sørensen deltager under punkt 5.
Afbud fra:
Chefsygeplejerske Sira Skibsholt
Oversygeplejerske Caroline Riis Mågård
Serviceassistent Søren Brøgger
Bioanalytiker Annet Holdesen Vind
Sygeplejerske Randi Hvarregaard Pedersen
Bilag
2. Referat fra HMU-møde (2 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU godkender referatet fra møde i HMU den 26. februar 2025 |
Sagsfremstilling
Referat fra seneste møder i HMU kan findes på intranettet (markér link og indsæt i browser):
https://horsens.intranet.rm.dk/om-hospitalet/referater-overordnet/hoved-med-udvalg/2019/
Beslutning
Referatet godkendes uden bemærkninger.
3. Sundhedsreform, herunder integration mellem psykiatri og somatik (60 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager status på hovedelementer i Sundhedsreform 2024 med fokus på integration mellem psykiatri og somatik til efterretning. |
at | HMU drøfter høringsmaterialet vedr. integration mellem psykiatri og somatik med henblik på udarbejdelse af høringssvar. |
at | HMU godkender den foreslåede proces for udarbejdelse af høringssvar efter mødet. |
Sagsfremstilling
HMU blev på mødet den 10. december 2024 informeret om hovedtrækkene i Regeringens og forligspartiernes aftale om sundhedsreform 2024.
Hospitalsledelsen giver en status på udvalgte hovedelementer i Sundhedsreform 2024. Der vil være fokus på de dele af sundhedsreformen, hvor der er igangsat eller planlagt konkrete initiativer.
HMU formandskabet er adviseret om, at der den 3. april udsendes høringsmateriale til HMU Regionshospitalet Horsens, der indeholder et forslag til, hvordan integrationen mellem psykiatri og somatik kan implementeres i Region Midtjylland. Hospitalsledelsen vil præsentere høringsmaterialet, hvorefter HMU drøfter høringsmaterialet med henblik på udarbejdelse af høringssvar.
Høringsmaterialet er også sendt til relevante LMU’er på hospitalet, konkret Administrationens LMU. Deres kommentarer indarbejdes i høringssvaret fra HMU.
Formandsskabet foreslår, at formandsskabet ud fra drøftelsen på mødet udarbejder et udkast til høringssvar, som sendes til HMU til skriftlige kommentarer. De skriftlige kommentarer indarbejdes herefter inden fremsendelse af det endelige høringssvar.
Høringsmaterialet eftersendes til HMU umiddelbart efter det er modtaget i hovedpostkassen (forventeligt den 3. april).
Beslutning
MR og KH indleder med at fortælle om den del af Sundhedsreformen, der omhandler overtagelse af opgaver fra kommunerne. Der er nedsat en styregruppe, som både MR og KH er med i. Kommuner, praktiserende læger m.fl. er desuden en del af styregruppen. Arbejdet er endnu i den afdækkende/beskrivende fase, der er sat til perioden februar-august 2025. Det første, man ser på, er overtagelsen af akutsygeplejen. På seneste styregruppemøde drøftede man modeller, herunder hvad er en model og hvad skal den indeholde. Der skal udarbejdes et oplæg, der lægges til beslutning ved politikerne. Styregruppen har en opmærksomhed på bred kliniker- og ledelsesinddragelse.
I modellerne er man nødt til at tage hensyn til evt. behov for forskellige modeller på tværs af regionen, da der er store forskelle i fx befolkningstæthed, afstande osv. Men samtidig skal man være loyal mod aftalen om mere ensartethed i sundhedstilbud. Der er derfor en balance, der skal sikres.
Styregruppen har været samlet i en workshop, hvor man drøftede pejlemærker for varetagelse af de nye opgaver:
- Borgerne/patienterne skal altid være højeste kontekst
- Mod til at gøre det rigtige (for patienter/borgere)
- Lighed i sundhed (kan være lighed ved forskellighed)
- Partnerskab med kommunerne. Et fælles vi (et samlet sundhedsvæsen)
Regionerne får ansvaret for opgaverne, men det betyder ikke, at det skal overtages, som vi kender det i dag.
Lighed og integration mellem psykiatri og somatik
Det udarbejdede oplæg skal vedtages inden sommerferien af hensyn til efterfølgende personaleproces. HV gennemgår baggrunden for, hvorfor der skal ske integration mellem psykiatri og somatik samt det væsentligste for RHH i høringsmaterialet:
- Der skal etableres ”et fælles tredje” med fælles udvikling på tværs til gavn for patienterne
- Det fælles i forslagene er, at de psykiatriske afdelinger integreres organisatorisk og ledelsesmæssigt med akuthospitalerne; der ændres ikke på placeringen af de psykiatriske udrednings- og behandlingstilbud, og der arbejdes videre med implementering af 10-årsplan for psykiatrien
Overordnede linjer i forslaget:
- For RHH er det særligt centrale, at de almene voksenpsykiatriske afdelinger integreres med det nærliggende somatiske hospital. AL’erne i de psykiatriske afdelinger får reference til nuværende HL’er for de somatiske hospitaler. Det betyder, at Regionspsykiatrien Horsens integreres med RHH
- Der etableres én retspsykiatrisk afdeling med forankring på AUH. Funktionerne i Viborg knyttes organisatorisk op på Retspsykiatrisk Afdeling, AUH
- Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling videreføres som en samlet afdeling forankret på AUH og med behandlingstilbud i Gødstrup og Viborg. Der udarbejdes plan for et tættere og forpligtende samarbejde mellem børne- og ungdomspsykiatrien og regionens børneafdelinger
- Den lokale administrative understøttelse af afdelingsledelserne i Psykiatrien overføres som udgangspunkt til hospitalsadministrationen i de hospitalsenheder, afdelingerne fremtidigt knyttes til. Organiseringen varetages af det enkelte hospital med udgangspunkt i, hvordan øvrige afdelingsledelser understøttes på hospitalet.
- Størstedelen af de administrative funktioner i Psykiatristaben fordeles til tilsvarende funktioner i de fem hospitalsadministrationer.
Foreslået organisering af den almene voksenpsykiatri
Regionspsykiatrien Horsens foreslås integreret på RHH; det vedtagede budget for 2025 er 177 mio. kr., der er ca. 235 medarbejdere og 51 sengepladser. Der er således tale om en stor afdeling, der foreslås integreret med hospitalet.
Med den foreslåede fordeling af det administrative område betyder det, at 7-10 ansatte fra Psykiatristaben overføres til Administrationen, RHH.
Overvejelser om deling af vagtarbejde:
Man har i Psykiatrien ikke tradition for at dele vagtarbejdet på tværs af klinikker og sengeafsnit. Styregruppen vurderer, at det er uholdbart i længden. Samtidig er der behov for en mere ensartet tilgang til den politiske intention om en deling af vagtarbejde på hospitalerne på tværs af geografier, specialer og faggrupper i klinikken.
I efteråret 2025 udarbejdes et overblik over status på deling af vagtarbejdet. Herefter arbejdes videre med modeller for arbejdet. Opgaven forankres i koncernledelsen.
Personaleprocesser efter politisk beslutning
For de medarbejdere, som ikke oplever en væsentlig stillingsændring (langt størstedelen idet man allerede arbejder på fremtidig matrikel) er intentionen, at de inden sommerferien har en afklaring på, hvilket hospital/stab de fremover har ansættelse.
For de medarbejdere, som oplever en væsentlig stillingsændring – eller hvor det er uklart, hvor opgaven placeres, gennemføres der afklarende samtaler umiddelbart efter sommerferien. Herefter placeres medarbejderne i videst mulige omfang i henhold til ønskerne.
Næste skridt i Horsens
MED-høring: starter i dag med svarfrist den 28. april 2025.
Dialog mellem psykiatrien og somatikken, RHH:
- Hilse på møder mellem de to hospitalsledelser og afdelingsledelsen den 22. april
- Løbende dialog mellem RHH HL og afdelingsledelsen i voksenpsykiatrien
- Dialog mellem voksenpsykiatriens LMU og RHH HMU (lære hinanden lidt bedre at kende)
- Voksenpsykiatrien får plads i RHH HMU ? (et RMU anliggende)
Høring i HMU
Bemærkninger til høringsmaterialet og afledte opmærksomheder:
- LT: I Akutafdelingens løbende dialog med Regionspsykiatrien Horsens om bl.a. visitering af patienter, går det løbende op for én, hvor mange følelser, der faktisk er i det: At der kan opleves et tab af faglighed for psykiatrien. Eksempelvis ambulatoriesygeplejersker, der måske kan se frem til vagter i sengeafsnittene, betyder meget. Afdelingsledelsen er bekymret for at miste dem.
I dialogen og i integrationsprocessen skal man være opmærksom på, at det fælles tredje måske er svært at få øje på. Vi skal derfor huske at tale det op dér, hvor deres kompetencer vil løfte resten af hospitalet.
- NMB: hvordan får vi udbredt psykiatriens stærke kompetencer inden for sikkerhed ud, så resten af hospitalet også bliver dygtigere inden for dette?
- AMS: hvordan giver vi de psykiatriske medarbejdere mulighed for fortsat at have gode sparringsmuligheder på tværs? Føler de mon, at noget velfungerende rives i stykker? Mens vi i somatikken ser det som om, at vi igen bliver et samlet hospital?
- Vi skal værne om psykiatriens fortsatte faglige udvikling: En del af løsningen på dette bliver etablering af et centralt programkontor, hvor fokus er på det særlige i psykiatrien. Men akuthospitalerne skal samtidig også tage et ansvar for udviklingen.
- LKR: Det er et godt gennemarbejdet oplæg. Der er taget hånd om flere af de spørgsmål, som man ville kunne stå med. Dét, som der ikke er taget hånd om, er de bekymringer, som kan opstå efterfølgende. I RMU referatet kan man læse en bekymring fra Psykiatriens side i forhold til processen og fremtiden. Hvordan får vi sikret den rigtige dialog m.v., som kan bidrage til et positivt syn på integrationen og afvæbne nogle af bekymringerne?
Samtidig kan der måske også på de interne linjer være nogle bekymringer i forhold til den fremtidige opgavevaretagelse.
- NC: Hvordan får vi integreret de to enheder godt ind i hinanden, så vi sikrer et godt samarbejde? Hvilke retningslinjer arbejder vi efter fremadrettet osv? Hvad er følelserne omkring det i somatikken.
Konklusion:
Der er i HMU enighed om, at materialet er godt og gennemarbejdet. Noget kan dog med fordel beskrives mere konkret: Fx hvornår man ved om RHH får tilført 7 eller 10 medarbejdere til Administrationen. Det er ikke uvæsentligt. HMU har en opmærksomhed på at arbejde for et godt samarbejde og en positiv integration mellem Regionspsykiatrien Horsens og RHH, der tager hånd om de følelser, der forventeligt vil opstå i forbindelse hermed.
Bilag
4. Sidste nyt fra huset (20 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU drøfter status i huset. |
Sagsfremstilling
Hospitalsledelsen og medarbejdersiden orienterer, som oplæg til drøftelse, om den nuværende situation i huset, herunder eventuelle opmærksomheder og tiltag, der er gjort siden sidst.
Beslutning
NMB orienterer fra drøftelsen på Kontaktudvalget.
Overordnet har det været en hård vinter med mange isolerede patienter. Samtidig har der været meget sygdom blandt personalet på tværs af hospitalet, og ofte af flere dages varighed. Det har derfor fyldt en del i huset. De nye isolationskrav i forhold til (af)isolation har også haft en betydning for det oplevede pres.
HV orienterer om, at HL har bedt om, at retningslinjen med de nye isolationskrav bliver evalueret. RM er first movers; der er ikke kommet nogle nationale retningslinjer for luftbåren smitte endnu. Driftserfaringerne er netop, at der er lidt udfordringer, fx på et hospital hvor der ikke kun er ensengsstuer. Derfor vil HL gerne arbejde for, at de nationale retningslinjer bliver mest muligt pragmatiske.
I Medicinsk Afdeling fylder det fortsat en del, at Hjertemedicin skal udskilles fra resten af afdelingen. LS tilkendegiver, at personalet overordnet set er glad for det. RL tilføjer, at det i hvert fald gælder lægerne, men fx er særligt lægesekretærer bekymret over, hvordan det kommer til at blive fremadrettet. FDL fortæller supplererende, at medarbejderne føler sig godt informerede undervejs, men tilbage står fortsat en uvidenhed om, for nogen, hvor man er ansat fra en eller anden dato, som endnu også er ukendt. Der er ikke tale om utilfredshed eller frustration som sådan.
MR tilkendegiver forståelse for bekymringen og ønsket om hurtigere proces. Men det tager tid. Arbejdet startede sidste efterår med ansættelse af cheflæge og siden en chefsygeplejerske. Når det ikke går så hurtigt, som man kunne ønske, er det fordi det er meget detaljerigt; tingene skal gøres i den rigtige rækkefølge. Det er nødvendigt med tid til at tænke sig om og inddrage de rigtige, herunder MED. Det er vigtigt at efterlade en Medicinsk Afdeling, der er robust og velfungerende, men Hjertemedicinsk Afdeling skal være det samme. Der er nedsat en følgegruppe, der ligner et LMU og som kan sikre tidlig medarbejderinvolvering.
Vintersenge har igen i år givet en ekstra belastning, fordi der ikke opleves at være tilstrækkeligt personale til de ekstra senge.
6. Høring om Region Midtjyllands reviderede strategi for bæredygtighed (20 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU drøfter den reviderede bæredygtighedsstrategi og giver input til det videre arbejde med at realisere strategiens ambitioner og mål. |
at | HMU drøfter udkast til høringssvar. |
Sagsfremstilling
I efteråret 2024 blev der sat en proces i gang for at revidere den nuværende strategi for bæredygtighed og gøre den aktuel og nemmere at handle på. Det inkluderer bl.a. opdatering af ambitioner og mål på de nuværende fire spor og et nyt, supplerende spor om ledelse og styring. Materialet er udarbejdet i samspil med faglige eksperter fra områderne, repræsentation af bæredygtighedskonsulenter og Koncern Kommunikation.
Udkast til ambitioner og mål kan ses i Bilag 1. Der arbejdes med bæredygtighed inden for fem spor:
- Ansvarligt forbrug
- Energi og byggeri
- Mobilitet og transport
- Social ansvarlighed
- Ledelse og styring
Implementering af strategi
Implementeringen af den nye bæredygtighedsstrategi vil primært ske via bæredygtighedsaftalerne. De eneste opdaterede aftaler kan ses her.
Strategi for bæredygtighed bliver digital på Region Midtjyllands hjemmeside på samme måde som regionens bæredygtighedsaftaler. Der er udarbejdet en ”one pager” af strategien (Bilag 1), og der vil blive udarbejdet en tegning af de fem spor og slides, som kan bruges til præsentationer og drøftelser af strategiens ambitioner og faglige mål på hospitaler og øvrige enheder. Der pågår desuden en proces for yderligere kommunikationsmaterialer om strategien til brug ved f.eks. personalemøder på hospitalsafdelinger og sociale institutioner. Der vil også blive udarbejdet et kort forord til strategien.
Baselineundersøgelse af ansattes oplevelse og arbejde med bæredygtighed i Region Midtjylland
I januar 2025 er der gennemført en undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af ansatte i Region Midtjylland. Baselineundersøgelsen har haft til formål at undersøge, hvordan bæredygtighed forstås og praktiseres i Region Midtjylland, så vi kan gøre vores indsatser mere relevante for ansatte og følge, hvordan oplevelsen af bæredygtighed udvikler sig. Resultatet ses i Bilag 2.
Undersøgelsens emner er:
- Kendskab til bæredygtighed i Region Midtjylland
- Engagement i bæredygtighed
- Arbejdsopgaver relateret til bæredygtighed
- Forhindringer og motivation for arbejdet med bæredygtighed
HMU har mulighed for at drøfte og komme med perspektiver på at styrke ansattes arbejde med strategi for bæredygtighed og konkrete bæredygtighedsindsatser.
Udkast til høringssvar fra HMU
En gruppe bestående af formand Henning Voss, teknisk chef René Mørck Kjellerup, tidligere næstformand Liselotte Svane Pedersen og sygeplejerske Randi Hvarregaard Pedersen har mødtes og drøftet udkast til høringssvar på vegne af HMU.
Udkast til høringssvar eftersendes til HMU, når det foreligger.
Beslutning
Som aftalt, har der været en proces, hvor en mindre gruppe af ledere og medarbejdere har forholdt sig til materialet og udarbejdet udkast til høringssvar på vegne af HMU.
HMU godkender udkast til høringssvar uden bemærkninger.
Bilag
7. Valg af medarbejderrepræsentanter til planlægningsgruppe for arbejdsmiljø (5 minutter)
Administrationen indstiller,
at | medarbejdersiden udpeger en AMR og en TR til HMU's planlægningsgruppe for arbejdsmiljø for valgperioden 1. april 2025 - 31. marts 2027 |
Sagsfremstilling
HMU besluttede i december 2020, at der skulle nedsættes en planlægningsgruppe for arbejdsmiljø med en lederrepræsentant, og Kontaktudvalget skulle desuden finde medarbejderrepræsentanter til gruppen.
Da der netop er gennemført valg til arbejdsmiljøgrupperne for de næste 2 år med start 1. april 2025, bedes Kontaktudvalget udpege 2 medarbejderrepræsentanter til planlægningsgruppen for denne valgperiode. Det vil være hensigtsmæssigt, at der vælges en TR og en AMR til gruppen. Valget meddeles til arbejdsmiljøkonsulent Anja Frøkjær.
Chefradiograf Louise Duedahl fortsætter som lederrepræsentanter i gruppen. HR-chef Lene Krag og arbejdsmiljøkonsulent Anja Frøkjær er desuden med i planlægningsgruppen.
Som medlem af planlægningsgruppen forventes man at deltage i møder, hvor man skal bidrage med input til indhold og tilrettelæggelse af den årlige temadag for HMU og arbejdsmiljøorganisationen og 2 årlige møder i arbejdsmiljøorganisationen. Det forventes desuden, at man bidrager til afvikling af temadagen for HMU og arbejdsmiljøorganisationen.
Beslutning
NMB fortæller, at udpegningen af medarbejderrepræsentanter til planlægningsgruppen er i proces og forventes afklaret snarest muligt. Administrationen har bedt om, at der udpeges både en tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant til gruppen.
8. Nyt fra Regions-MEDudvalget og koncernledelsen (10 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Hospitalsledelsen orienterer. Medarbejdersiden supplerer orienteringen vedr. RMU.
Beslutning
Nyt fra RMU:
- RMU fik en orientering om status vedrørende arbejdet med sundhedsreformen og proces for tilpasninger i Regional Udvikling som konsekvens af sundhedsreformen med mulighed for spørgsmål og bemærkninger.
- RMU fik en orientering om status for arbejdet med ligestilling og integration af psykiatrien og somatikken og drøftede og kom med input til tids- og procesplanen for MED-processerne forud for den politiske beslutning samt til pejlemærkerne, der lægges til grund for den endelige placering af medarbejdere. Det blev aftalt, at der udpeges en lille gruppe vedrørende personaleproces/personalejura, som kan kontaktes, hvis der skulle opstå generelle udfordringer fx i forhold til fortolkninger el.lign.
- RMU fulgte op på dialogkonferencen 10. januar 2025, hvor HMU-formandskaberne m.fl. også var inviteret. RMU anbefaler HMU’erne, at de opfordrer alle lokale arbejdspladser/ LMU’er til at have særligt fokus på temaet omkring ’fleksibilitet og indflydelse på arbejdstid/arbejdstidstilrettelæggelse’.
Der kan samtidigt henvises til, at de hidtidige erfaringer og dialoger om emnet har vist, at fokusområdet kan rumme mange positive potentialer for opgaveløsningen/borgerne og medarbejderne/arbejdsfællesskabet.
Der sættes et tema på RMU’s døgnseminar om inspiration og erfaringsudveksling om ’sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser’.
- RMU fik præsenteret et oplæg til et mere nuanceret datagrundlag til opfølgning på fuldtidspolitikken, som vil blive anvendt fremadrettet i personaleredegørelser mv.
- RMU drøftede og kom med input til udkast til ambitioner og mål i Region Midtjyllands reviderede strategi for bæredygtighed.
- RMU fik en orientering om og drøftede status for økonomien, budgetprocessen og proces for inddragelse af MED-systemet i Budget 2026.
HMU drøfter, hvorvidt fuldtid fortsat er en opmærksomhed. Hospitalsledelsen bekræfter, at det er det: Det er vigtigt at huske, at arbejdsstyrken er faldende, så derfor er vi nødt til at have en vedvarende opmærksomhed på bl.a. fuldtid. Vi skal være nysgerrige på, hvorfor det er blevet sådan, at mange ikke kan se sig ind i en fuldtidsansættelse – og så arbejde med at gøre det attraktivt. RMJ gør opmærksom på, at det store fokus på og krav om fuldtid i fx opslag mv. kan virke begrænsende.
Nyt fra Koncernledelsen:
- National anlægsfond på 22 mia. kr. til renovering af hospitaler. HL har budt ind, idet der ses nogle perspektiver for at kunne komme i mål med Generalplanen. Direktionen har opfattelse af, at der kan peges på 2-3 store projekter i hver region, hvilket i RM er RH Randers, RH Viborg og AUH. Der arbejdes i stedet på, at de regionale midler, der tidligere er afsat til Viborg og Randers, bliver omfordelt til bl.a. RHH og RH Gødstrup.
9. Patient- og medarbejdersikker belægning (30 minutter)
Administrationen indstiller
at | HMU tager orienteringen til efterretning. |
at | HMU drøfter, om der er områder, der med fordel kunne inddrages i arbejdet med Sikkert Patientflow. |
Sagsfremstilling
Regionshospitalet Horsens har siden 2014 arbejdet systematisk med Sikkert Patientflow for at sikre en balance imellem belægning og kapacitet, og dermed understøtte både patientsikkerhed og et godt arbejdsmiljø.
Arbejdet handler ikke om at fjerne travlheden eller afkorte patienternes forløb, men om at etablere systematik, strukturer, arbejdsgange og aftaler, der understøtter sikre patientforløb, og dermed også en mere forudsigelig og balanceret arbejdsdag for medarbejderne.
På hospitalet er arbejdet med sikkert flow organiseret med en strategisk styregruppe og et driftsnært råd. Sygeplejefaglig direktør Mette Ringtved er formand for arbejdet, supporteret af chefsygeplejerske Barbara Baden som sponsor for det driftsnære arbejde. Styregruppens medlemmer er repræsenteret af afdelingsledelser og hospitalsledelse, mens driftsrådets medlemmer er læger, kliniske koordinatorer, flowkoordinatorer, ledende terapeuter og oversygeplejersker, samt repræsentanter fra Blodprøver og Biokemi samt Røntgen og Skanning.
Arbejdet med Sikkert patientflow har primært iværksat forbedringsindsatser indenfor følgende overordnede områder:
- Sammenhængende patientforløb uden ikke-faglig begrundet ventetid
- Rettidig diagnostik, behandling og pleje
- Patientsikre overgange
- Patientsikker belægning
HMU præsenteres for tidligere udfordringer og løsninger, samt nuværende forbedringsindsatser.
Beslutning
HV indleder punktet og fortæller, at det er dagordenssat ud fra et ønske om at få en medarbejdervinkel på arbejdet med Sikkert Patientflow og Sikkert OP-flow, herunder betydningen for oplevet travlhed og trivsel.
Kvalitetskonsulent Anne-Mette Viberg Sørensen (AMVS) fortæller, at der er mange patientforløb, kommunikationsveje etc., der går på tværs af afdelinger og som derfor medfører behov for et godt samarbejde. I dag arbejdes der meget mere forberedende og proaktivt end tidligere, hvor det handlede mere om at løse udfordringer, mens man stod i dem. Vi vil gerne undgå kapacitetsudfordringer.
For både Sikkert patientflow og Sikkert OP-flow er der nedsat styregrupper og driftsråd, samt ad hoc teams/arbejdsgrupper. Der er fokus på teamsamarbejde, sikre sammenhængende patientforløb uden ikke-faglig begrundet ventetid, rettidighed og patientsikre overgange m.v. I flere tilfælde, har arbejdet med ét fokusområde (fx adskillelse mellem akut og elektiv skopi) ikke kun givet bedre patientforløb, men også flere positive spin offs på personalets relationer, vilkår etc.
LT roser den måde, der arbejdes med kapacitetsstyring på RHH. Men om lidt får vi nye kollegaer og en ny opgave med at arbejde med psykiatrisk kapacitet. Hvordan kan vi fælles arbejde med det på RHH? AMVS opfordrer til at være åbne og nysgerrige på, hvordan psykiatrien arbejder med kapacitet i dag. Vi skal ikke presse vores model ned over dem. MR er enig og fortæller, at det er ikke et arbejde, der er påbegyndt, da der først kan tages hul på det, når psykiatrien kan være med.
RL spørger ind til, hvor langt man er med at bruge AI til kapacitetsstyring, som man fx ser det på OUH? AMVA fortæller, at ét hospital i RM arbejder med det, og at RHH afventer erfaringerne derfra.
LD italesætter en bekymring over, at der er så meget fokus på hastighed. Det gør det fx svært for de kliniske serviceafdelinger. LD vil gerne tale for, at faglighed også er et vigtigt element. Dette anerkender AMVA. HV supplerer med, at indsatserne på hospitalet hænger sammen. Sikkert patientflow og Sikkert OP-flow handler om at optimere på eksisterende processer og arbejdsgange. Men det er begrænset, hvor meget vi kan optimere. Derfor skal vi også have fokus på Vælg klogt og faglige fravalg.
HMU giver afslutningsvis input til ’hvilke andre indsatsområder kan forbedre kvaliteten af arbejdsmiljøet og patientforløbet i arbejdet med Sikkert Patientflow og Sikkert OP-flow?’.
10. Eventuelt og kommunikation fra mødet (10 minutter)
Administrationen indstiller,
at | HMU drøfter emner til eventuelt. |
at | HMU beslutter, hvilke emner, der skal kommunikeres fra mødet. |
Beslutning
Eventuelt:
- Flagning: Der opfordres til, at det kommunikeres ud på intra, hvorfor der flages en given dag, da personalet ofte får spørgsmålet af patienterne.
- Arbejdsmiljørepræsentanter i hospitalsudvalg: Det er svært at få valgt arbejdsmiljørepræsentanter til KU og HMU. Det er en bekymrende tendens og der opfordres derfor til at overveje, hvordan det kan ændres.
- Centrale puljemidler: Der gøres opmærksom på, at de centrale parter har afsat i alt 13,5 mio. kr. fordelt i to puljer til støtte til lokale afprøvninger og initiativer ift. henholdsvis arbejdsfællesskaber, arbejdsgange mv. samt seniorindsatser. Der spørges ind til, om RHH skulle overveje at søge fx i forlængelse af drøftelserne på seneste HMU møde vedrørende seniorvilkår.
Kommunikation fra mødet
- Høring vedrørende forslag til ligestilling og integration af psykiatri og somatik: HMU har fået mulighed for at komme med bemærkninger til forslag til ligestilling og integration af psykiatri og somatik. HMU ser frem mod integrationen med opmærksomhed på en positiv dialog og et godt samarbejde.
- Høring om Region Midtjyllands reviderede strategi for bæredygtighed: Forud for dagens møde har en gruppe af medarbejdere og ledere været mødtes og udarbejdet udkast til høringssvar, som blev godkendt på mødet.
- Mangel på arbejdsmiljørepræsentanter i udvalg på hospitalsniveau: arbejdsmiljø er et vigtigt emne, der ofte drøftes i HMU. Repræsentation af arbejdsmiljørepræsentanter i HMU og KU er vigtigt for at sikre kvalificering af drøftelserne. Hospitalets arbejdsmiljørepræsentanter opfordres derfor til at søge medindflydelse og melde sig i KU og evt. som suppleanter til HMU.
11. Kommende møder
Sagsfremstilling
Næste møde i HMU afholdes den 13. juni 2025, og her vil en repræsentant fra medarbejdersiden være ordstyrer.
Punkter til kommende møder:
- Årlig sygefraværsdrøftelse
- Ny sygefraværspolitik
- Anbefalinger fra Udvalg for Personale
- Onboarding-konceptet
Beslutning
.