22.02.23

Specialeansvarlig radiolog i DEXA-skanneren Leise og chefradiolog Louise foran den nye DEXA-skanner, som afdelingen har fået i forbindelse med den tidlige opsporingsindsats.

På Regionshospitalet Horsens tilbyder vi nu systematisk patienter over 50 år, og som har været på hospitalet i forbindelse med et knoglebrud, at blive undersøgt for knogleskørhed (osteoporose).

Patienterne i målgruppen identificeres i et samarbejde mellem Ortopædkirurgi og Røntgen og Skanning, som herefter står for at kontakte patienterne og give dem mulighed for at komme ind til en såkaldt DEXA-skanning.

DEXA-skanningen er en særlig røntgenundersøgelse, hvor knoglemassen (tætheden) måles og sammenholdes med en normalværdi. Den kan dermed vise, om knoglemassen er nedsat i en sådan grad, at der er tale om knogleskørhed, og om der er risiko for at få yderligere et knoglebrud i fremtiden.

Svaret på skanningen sendes til patientens egen læge. Er der tale om begyndende eller egentlig knogleskørhed, så lægger den praktiserende læge en behandlingsplan for patienten. Knogleskørhed kan nemlig behandles med medicin.

- Det er en fordel for både patienter og samfundet, når vi kan forebygge nye og eventuelt gentagne knoglebrud frem for at behandle dem. Det skal på længere sigt spare patienterne for at komme på hospitalet for at blive behandlet og genoptrænet efter flere knoglebrud, siger chefradiograf Louise Duedahl fra Regionshospitalet Horsens.

Røntgen og Skanning råder i dag over to DEXA-skannere og har to radiografer ansat i funktionen som FLS-koordinatorer. FLS står for Fracture Liaison Service og refererer til den metode og systematik, som Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge, når det handler om identifikation af patienter i risiko, udredning og diagnosticering.

Fakta om knogleskørhed (osteoporose)

  • Osteoporose eller knogleskørhed er en sygdom i knoglerne, der gør knoglerne mere skøre og skrøbelige, deraf navnet knogleskørhed.
  • Sygdommen rammer ca. hver 3. kvinde og hver 6.-8. mand over 50 år.
  • Personer med osteoporose oplever ofte at få brud i ryghvirvler, håndled og lårbenshals (hoftebrud).
  • Sundhedsstyrelsen udkom i 2018 med en anbefaling om indføring af en mere systematisk opsporing af knogleskørhed via metoden og systematikken FLS (Fracture Liaison Service).
  • FLS er en international anerkendt koordinatorbaseret metode til systematisk at forebygge nye knoglebrud hos patienter, der netop har haft et brud.
  • Efterfølgende blev det i Region Midtjylland besluttet, at alle akuthospitaler skal indføre metoden FLS med henblik på at forebygge yderligere knoglebrud.

Kilde: Sundhedsstyrelsen m.fl.

Kontakt:

Louise Duedahl 
Chefradiograf, Røntgen og Skanning
Tlf. 7842 5852 
louidued@rm.dk