10.12.24

Skrøbelighed har igennem mange år været et kendt begreb på hospitalerne. Men afdelingerne har ikke tidligere lavet en systematisk og ensrettet vurdering af ældre patienters skrøbelighed.

Det bliver der ændret på nu, idet Styregruppen for Dansk Kvalitetsdatabase for Ældre med Skrøbelighed (DANFRAIL) anbefaler, at alle patienter på 80 år, med akut kontakt og et ophold på mindst 4 timer skal screenes for deres grad af skrøbelighed.

Indsatsen er en del af Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram (RKKP), og til formålet skal bruges screeningsværktøjet Clinical Frailty Scale (CFS). Hvis screeningen viser, at patienten er skrøbelig, medfører det en række forskellige handlinger, som medarbejderne skal foretage: Screening for delir, tidlig mobilisering, ADL-vurdering, stillingtagen til behandlingsniveau og udarbejdning af ernæringsplan.

- Vi har på hospitalet et ældremedicinsk sengeafsnit, men ældre og skrøbelige patienter bliver udredt og behandlet i mange forskellige afdelinger, forklarer ledende overlæge Anne Dindler fra Ældresygdomme under Medicinsk Afdeling.

- Vi ved, at skrøbelige ældre kan være komplicerede at udrede og behandle, bl.a. fordi de ofte har atypiske symptomer, lider af flere forskellige sygdomme og har både fysiske og kognitive vanskeligheder. Det er en stor tværfaglig opgave at lave et godt og meningsfuldt forløb for den enkelte patient og sikre en god udskrivelse. Disse har patienter har brug for meget hjælp og støtte efter en indlæggelse for at sikre de kommer sig og ikke bliver genindlagt unødigt. Screeningsværktøjet CFS bliver vores fælles redskab til at identificere ældre skrøbelige patienter og sikre, at vi kommer hele vejen rundt om patienten, siger Anne Dindler.

Tværgående team arbejder med implementering

Her på Regionshospitalet Horsens er arbejdet med screeningsindsatsen organiseret i et tværgående team.

-Vi har valgt en tilgang, hvor vi involverer de mange medarbejdere og faggrupper, som arbejder med den her patientgruppe til daglig, i implementeringen af værktøjet - altså hvordan vi skal gribe det an. Tilgangen ligner den, vi tidligere har brugt i forbindelse med palliationsindsatsen, som vi tilsvarende har arbejdet med at udbrede på hospitalet, forklarer Anne Dindler.

I fremtiden vil graden af skrøbelighed skulle skrives ind i patientens journal, så de forskellige medarbejdere, der er inde over patientforløbet, kan gøre brug af den nyttige viden fra skrøbelighedsvurderingen.

Data fra screeningerne overføres automatisk i kvalitetsdatabasen DANFRAIL, hvilket giver mulighed for at følge og udvikle kvaliteten for patienterne.

Fakta om det nye screeningsværktøj

  • Clinical Frailty Scale er en 9-trins skala baseret på den ældres aktivitets- og funktionsniveau.
  • Skalaen går fra 'Meget god form' over 'Lever med mild skrøbelighed' til 'Uhelbredeligt syg, nærmer sig livets afslutning'.
  • Skalaen giver en ensartet målestok for, hvad skrøbelighed er og hjælper sundhedspersonalet til at tage stilling til graden af skrøbelighed hos den ældre.
  • Det tager i gennemsnit under et minut at afklare graden af skrøbelighed efter Clinical Frailty Scale.
  • Brugen af screeningsværktøjet skal være til at sikre et fælles sprog omkring skrøbelighed og højne kvaliteten af behandlingen.

Find mange flere informationer om hospitalets arbejde med Danfrail på hospitalets intranet.

Kontakt

Britt Ebert Løvendahl

SundhedsIT konsulent
brloev@rm.dk
Tlf. 2485 5905

Anne Dindler

Speciallæge intern medicin; geriatri
Ledende overlæge
anne.dindler@horsens.rm.dk
Tlf. 7842 6755.