tværfagligt samarbejde LILLE.jpgDen mere målrettede ernæringsindsats er blevet til i et tværfagligt samarbejde. På fotoet er det sårsygeplejerske Ditte Bergmann Christensen (tv) og diætist Louise Danielsen (th), Ortopædkirurgi.

13.08.24

For patienter med infektioner og store sår er den rigtige ernæring af afgørende betydning.

Især protein og zink har vist sig at gøre en stor forskel for patienter med fx svære infektioner. Det viser forskellige studier, ligesom Dansk Selskab for Klinisk Ernæring har udarbejdet en anbefaling på området.

Ortopædkirurgi har derfor implementeret en retningslinje, der sammen med de tilhørende arbejdsgange skal optimere ernæringsindsatsen til lige præcis denne patientgruppe.

- Patienter med svære infektioner har i forvejen et stort energiforbrug og vævsnedbrydning, og hvis de fx skal have behandlet et sår, så skal de typisk også faste flere gange om ugen. De er derfor i særlig risiko for ernæringsunderskud og for at få et lavt albumin- og zinniveau, fortæller klinisk diætist Louise Danielsen fra Ortopædkirurgisk Sengeafsnit.

- Så for at undgå underernæring og for at fremme sårhelingen skal vi sikre, at disse patienter får dækket deres energi og proteinbehov, og at vi kommer i gang hurtigst muligt. Det er baggrunden for at implementere den nye retningslinje, fortæller Louise Danielsen.

Ernæring kan også gives i fasteperioder

Patientens energibehov bestemmes, så snart patienten ankommer til afdelingen fra enten Operationsgangen eller Intensiv.

Som udgangspunkt skal patienten helst opnå sit fulde ernæringsbehov gennem den almindelige hospitalsmad suppleret med tre ernæringsdrikke dagligt.

Men hvis patienten ikke kan få dækket sit fulde ernæringsbehov med mad, eller patienten har mange fastedage op til en operation, så supplerer afdelingen med parenteral ernæring. Det er ernæringsprodukter, der gives direkte i blodbanen, og som kan gives i fasteperioder i modsætning af sondeernæring og almindelig mad.

Indsatsen monitoreres løbende

Indsatsen monitoreres løbende med kost- og væskeregistrering, vejning af patienten og blodprøver.

- Den nye retningslinje og de tilhørende arbejdsgange er vores værktøj til at sikre, at patienten får den nødvendige mængde energi og protein hurtigst muligt, og at patientens ernæringsbehov også bliver opfyldt på de dage, hvor patienten faster. Det skal ikke blot optimere sårhelingen og ernæringstilstanden, men også fremme patientens rehabilitering, siger Louise Danielsen.

Retningslinjen er oprindelig udarbejdet af Aarhus Universitetshospital.

Kontakt

Louise Danielsen

Klinisk Diætist
Ortopædkirurgisk Sengeafsnit
Tlf. 7842 7332
Mail: Louidn@rm.dk