09.06.22

En ny hospitalsven 'Hjulle' skal med sine interaktive spil hjælpe med at give mindre børn en god oplevelse af at komme på Akutafdelingen/Skadestuen.

Et besøg på hospitalet kan være en både uvant og udfordrende oplevelse for et lille barn.

Derfor har hospitalets ansatte et særligt fokus på at støtte børn, når de kommer til undersøgelse og behandling i fx Skadestuen.

Som hjælp til af aflede specielt små børns opmærksomhed under et hospitalsbesøg har virksomheden Doktor Universe og ansatte fra Aarhus Universitetshospital nu i fællesskab udviklet løsningen 'Hjulle'

Hjulle er et venligt dinosaur-ansigt placeret på et mobilt stativ og omkransende en iPad, der er udstyret med forskellige interaktive spil. Selv helt små børn kan aktivere og deltage i spillene eventuelt ved hjælp af en voksen.

- Vi har længe været på udkig efter et tiltag, som kunne hjælpe os med at gøre selv de helt små børns besøg til en god oplevelse. Derfor går vi nu i gang med at teste Hjulle som et led i hele vores samlede indsats omkring børneparathed, fortæller specialeansvarlig sygeplejerske Malene Skjødt fra Akutafdelingen.

- Vores forventninger til testen af Hjulle er store, da vi kan se, at løsningen appellerer til børns nysgerrighed samtidig med, at den er nem at bruge både for barnet og for os som ansatte. Vi kan aktivere spillene sammen, og det kan endda gøres alene ved bevægelser i luften. Vi behøver ikke røre ved skærmen, hvilket er et stort plus af hygiejnemæssige årsager, fortæller Malene Skjødt.

Et samarbejde med Nordic Health Lab

Testen af Hjulle er det første samarbejdsprojekt, som vi indleder på hospitalet i regi af Nordic Health Lab (NHL).

Regionshospitalet Horsens indgik sidste år et samarbejde med NHL, som arbejder for at bygge bro imellem sundhedsvæsenet og private firmaer bl.a. ved at facilitere test af løsninger i sundhedsfaglige miljøer.

- Gennem NHL bliver vi løbende præsenteret for nye sundhedsinnovative løsninger og teknologier, som virksomheder ønsker at teste og validere. Hvis løsningerne løser et reelt problem i klinikken, så indleder vi en dialog om et nærmere samarbejde om testforløb, fortæller Trine Wildt Andersen, som er innovationskonsulent på hospitalet.

- På den måde hjælper vi virksomhederne med at blive klogere på behovet, og vi opbygger selv viden om vores egne behov og løsningsmuligheder. Hjulle er den første løsning, som vi nu har valgt at gå videre med i en test-fase, fortæller Trine Wildt Andersen, som er innovationskonsulent på hospitalet.

Akutafdelingen tester den nye hospitalsven i juni og august måned. Testen skal vise, hvordan løsningen vil fungere i en akutafdeling, hvor Hjulle ikke tidligere har været testet. Der vil i testen være særlig opmærksomhed på børnenes reaktion og afledning af deres opmærksomhed under udførelse af procedurer.

Fakta om Hjulle:

  • Hjulle er et mobilt stativ med en iPad til to spil, der er målrettet børn under otte år.
  • Spilløsningen baserer sig på teknologierne Augmented Reality (AR) og Computer Vision.
  • Spillene aktiveres med blide håndbevægelser på afstand.
  • 21 børn i alderen seks måneder til fem år har tidligere testet Hjulle på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her viste testen, at de fleste børn reagerede positivt på Hjulle, og at 76% af de børn, som skulle have foretaget procedurer, blev enten afledt eller delvist afledt.
  • Tre sygeplejersker fra Aarhus Universitetshospital har udviklet løsningen i samarbejde med firmaet Doktor Universe, der har erfaring med at udvikle spilløsninger til børn.
  • Læs mere og se et barn bruge løsningen: https://www.doktor-universe.com/doktor-dansk/.