Diætist Louise, serviceassistent Hanne og fysioterapeut Frederik er alle ansat under 'Sammen om opgaven'

27.10.22

På Regionshospitalet Horsens er vi i gang med systematisk at indarbejde det tværfaglige koncept 'Sammen om opgaven' på alle sengeafsnit.

Ernæringsassistenterne hjælper i spisesituationer, fysioterapeuterne løser opgaver i forbindelse med rehabilitering, og servicemedarbejderne gør rent, rydder op og varmer mad.

Med udbredelsen af konceptet 'Sammen om opgaven' løser medarbejdere med flere forskellige fagligheder nu de daglige opgaver sammen i tværfaglige teams. Hver medarbejder byder ind på de opgaver, som netop den specifikke medarbejder har kompetencerne til at løse.

- 'Sammen om opgaven er en helt ny måde at gå til kerneopgaven på. Vi sætter flere fagligheder i spil dér, hvor det giver mening, så vi fortsat kan tilbyde vores patienter og medarbejdere nogle forløb med høj faglig kvalitet og sikkerhed, siger chefsygeplejerske Birgitte Bigom, som har stået i spidsen for udviklingen af konceptet, der først blev designet på opgaveniveau, så afdelingsniveau og nu også på hospitalsniveau.

- Konceptet bygger på samskabelse og er udviklet på tværs af fagligheder, afdelinger, medarbejdere og ledere. Der er indgået aftaler på tværs af hele hospitalet omkring opgaver som snitfladerengøring og forsyning, mens andre opgaver løses på baggrund af bilaterale aftaler. Sammensætningen af fagprofiler er derfor også lidt forskellig fra afsnit til afsnit alt efter, hvilke opgaver der skal løses, forklarer Birgitte Bigom.

Et omfattende forandringsprojekt

'Sammen om opgaven'-konceptet omfatter i dag både plejepersonale, fysioterapeuter, ergoterapeuter, diætister, farmakonomer, serviceassistenter, forsyningsmedarbejdere samt ernæringsassistenter. Derudover varetager farmakonomer fra Hospitalsapoteket også i højere grad end tidligere end række medicin-relaterede opgaver på flere sengeafsnit.

- Vi har nu gjort os de første erfaringer med den tværfaglige opgaveløsning. Det er et omfattende forandringsprojekt, som både påvirker kulturen på afsnittene og de enkelte fagidentiteter, ligesom vi har taget imod mange nye medarbejdere ansat under ordningen. Det har derfor også været forventningen, at der vil være elementer, som vi kommer til at justere på, og for at få det bedste grundlag for at gøre det, er vi lige nu i gang med at gennemføre en temperaturmåling og senere en egentlig evaluering af konceptet, forklarer Birgitte Bigom.

Baggrunden for at udvikle og udbrede 'Sammen om opgaven' har været en kombination af mange akutte patienter sammen med de vedvarende rekrutteringsudfordringer i sundhedsvæsenet bl.a. i form af mangel på sygeplejersker. Den tværfaglige opgaveløsning er således også en vej til at sikre en mere bæredygtig bemanding på sengeafsnittene.