02.03.2022

Pia og Kathrine sorterer skrald.jpgKathrine (t.v.) og Pia (t.h) er i gang med at veje alt affald fra de to afsnit. 

Fødeafsnittet og Afsnit for Mor og Barn deltager lige nu i et verdensmålsprojekt, som har til formål at reducere afsnittenes ressourceforbrug samt mængden af affald. 

Social- og sundhedsassistent Pia Tanski og jordemoder Kathrine Skøtt har i en uge vejet alt affald fra Fødeafsnittet og Afsnit for Mor og Barn på Regionshospitalet Horsens. Affaldet er blevet vejet for at kende til afdelingens baseline, så det er muligt at evaluere på, om projektet har haft en gavnlig effekt.

Ud over vejningen har de to tovholdere på projektet taget 20 stikprøver fra affaldet fra forskellige typer af fødsler, fra forskellige kollegaer samt fra forskellige indlagte barslende familier. Affaldet fra de 20 stikprøver er efterfølgende blevet sorteret og kategoriseret for at afdække de to afsnits forbrug.

- Ud fra stikprøverne kan vi se, at en stor del af affaldet på Afsnit for Mor og Barn stammer fra engangsudstyr, og det vi kalder andet affald i form af madaffald samt affald fra gaver og snacks fra de indlagte barslende familier, fortæller Pia Tanski.

Næste skridt i projektet er, at kigge på hvor meget CO2 de enkelte varer, vi har i afdelingen, udleder. Dette gøres ved at skille hver enkelt vare ad i dens forskellige materialer, veje dem og kende til deres CO2-udledning. Dette skal opgøres for 80% af alle varer fra de to afsnit. 

- Projektet hjælper os til at se, hvor vi kan høste de lavt hængende frugter. Kortlægningen af vores affald, samt hvor meget CO2 det udleder, skal hjælpe os til at se, hvor det største forbedringspotentiale er, siger Pia.

Projektet skal komme andre hospitaler til gavn

I dag ved vi ganske lidt om, hvad det kræver af en klinisk hospitalsafdeling at arbejde med bæredygtighed.

Verdensmålsprojektet er med til at give ny og meget værdifuld viden, som fremadrettet skal bruges til at organisere og prioritere bæredygtighedsarbejdet på regionens hospitaler.

Verdensmålsprojektet er et pilotprojekt, som er finansieret af Region Midtjylland. Projektet skal bidrage til at nå målene i regionens bæredygtighedsstrategi som bl.a. indebærer, at vi i 2030 skal have reduceret vores ressourceforbrug samt mængden af affald med 30% og at 70% af vores affald bliver genanvendt.

Stikprøve_red.jpgAffald fra én af de 20 stikprøver.